Kehamilan

Bolehkah Wanita Hamil Mengambil Ibuprofen untuk Meringankan Sakit? |

Ibu secara amnya merasakan pelbagai keluhan semasa mengandung, seperti kekejangan kaki, sakit belakang, atau sakit kepala. Apabila ini berlaku, anda mungkin bertanya apakah boleh minum ubat ketika hamil untuk melegakan simptomnya. Dari banyak ubat penghilang rasa sakit atau ubat penahan sakit, ibuprofen adalah salah satunya. Tetapi sebenarnya, bolehkah wanita hamil mengambil ibuprofen untuk menghilangkan rasa sakit?

Adakah ibuprofen selamat untuk wanita hamil?

Ibuprofen adalah ubat penahan sakit yang tergolong dalam kelas ubat anti-radang bukan steroid (NSAID).

Anda sebenarnya boleh membeli ubat ini di kaunter farmasi, tetapi doktor anda juga boleh menetapkan ubat ini untuk merawat kesakitan kerana keadaan perubatan tertentu.

Ibuprofen boleh didapati dalam pelbagai bentuk, seperti tablet, kapsul, atau sirap. Beberapa ubat ibuprofen juga boleh berbentuk gel atau semburan (sembur) untuk disapu pada kulit.

Biasanya, ubat ibuprofen digunakan untuk mengubati sakit di bahagian tubuh tertentu, seperti sakit kepala, sakit gigi, atau sakit haid.

Selain itu, ubat-ubatan dapat membantu keradangan yang berkaitan dengan gangguan muskuloskeletal, seperti arthritis, sakit otot, atau keseleo.

Memandangkan manfaatnya untuk merawat pelbagai keadaan badan, bolehkah ibuprofen diberikan kepada wanita hamil?

Wanita hamil tidak boleh mengambil ibuprofen, terutamanya jika usia kehamilan telah mencapai 20 minggu atau lebih.

Walau bagaimanapun, ibuprofen mungkin diperlukan untuk wanita hamil selagi doktor membenarkan.

Sekiranya anda sudah mengambil ibuprofen, anda tidak perlu risau.

Kerana, mengambil satu dos ibuprofen semasa kehamilan masih relatif selamat dan tidak akan membahayakan anda dan bayi anda.

Walau bagaimanapun, lebih baik jika wanita hamil masih mengelakkan pengambilan ubat ini tanpa pengetahuan doktor.

Sebabnya, pengambilan ibuprofen secara berkala semasa mengandung boleh menyebabkan pelbagai masalah (kehamilan berisiko tinggi).

Sementara itu, jika wanita hamil mempunyai keadaan perubatan tertentu dan perlu mengambil ibuprofen, doktor akan sentiasa memantau keadaan anda untuk mengelakkan pelbagai risiko atau komplikasi semasa kehamilan.

Kesan ibuprofen terhadap kesihatan wanita hamil dan janin

Mengambil satu dos ibuprofen tidak berbahaya bagi janin atau wanita hamil.

Walau bagaimanapun, satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan di Oxford University Press mendapati bahawa pengambilan ibuprofen secara berkala telah terbukti mengganggu perkembangan janin.

Sebabnya, ibuprofen dapat memasuki aliran darah ibu dan mengalir ke bayi melalui plasenta.

Walau bagaimanapun, risiko kesihatan yang timbul boleh berbeza pada setiap trimester.

Berikut adalah kesan sampingan pengambilan ibuprofen pada setiap trimester kehamilan.

1. Trimester pertama

Mengambil ibuprofen boleh mempengaruhi kehamilan dari trimester pertama.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil ibuprofen pada trimester pertama dapat meningkatkan risiko keguguran berbanding wanita yang tidak mengambilnya.

Di samping itu, beberapa kajian lain menunjukkan bahawa mengambil ibuprofen pada trimester awal kehamilan mempunyai risiko menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi.

Ini termasuk kecacatan jantung hingga kecacatan pada dinding perut (gastroschisis).

Walau bagaimanapun, dalam kajian lain, ini belum terbukti. Oleh itu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan kebenaran ini.

Lebih-lebih lagi, kemunculan kesan sampingan ibuprofen mungkin berkaitan dengan penyakit tertentu yang dihidapi oleh wanita hamil.

2. Trimester kedua

Beberapa kajian melaporkan bahawa penggunaan ubat NSAID, termasuk ibuprofen, pada trimester kedua dapat mempengaruhi buah pinggang bayi yang sedang berkembang.

Sebenarnya, pada usia kehamilan 20 minggu, buah pinggang bayi mula mengeluarkan cecair ketuban.

Ini boleh menyebabkan oligohydramnios, iaitu kekurangan cecair amniotik di sekitar bayi.

Keadaan ini tidak dapat dikendalikan kerana risiko menyebabkan komplikasi kehamilan, seperti perkembangan paru-paru janin yang buruk atau masalah tulang.

Bukan hanya itu, oligohidramnios juga dapat meningkatkan risiko kelahiran awal melalui induksi atau pembedahan caesar.

Sebenarnya, dalam kes yang teruk, keadaan ini boleh menyebabkan kematian janin.

3. Trimester ketiga

Wanita hamil pada trimester ketiga sangat disarankan untuk tidak mengambil ibuprofen, kecuali jika doktor memberi nasihat sebaliknya.

Ini kerana pengambilan ibuprofen secara berkala dapat membuat ductus arteriosus, saluran darah yang membuat janin bernafas di rahim, ditutup lebih awal.

Sebenarnya, saluran darah ini harus ditutup semasa bayi dilahirkan. Akibatnya, bayi boleh mengalami hipertensi paru, iaitu tekanan darah tinggi di paru-paru bayi.

Selain membahayakan janin, pengambilan ibuprofen pada trimester ini juga dapat menghentikan atau melambatkan persalinan.

Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk berjumpa doktor sebelum mengambil sebarang ubat, termasuk ibuprofen.

Ubat yang selamat untuk menghilangkan kesakitan pada wanita hamil

Setelah mendengar maklumat di atas, dapat disimpulkan bahawa Bagi wanita hamil, ibuprofen bukanlah pilihan penghilang rasa sakit yang tepat kerana kesannya yang besar pada janin.

Sebagai gantinya, anda boleh memilih parasetamol untuk wanita hamil yang lebih selamat dengan kesan sampingan ringan.

Namun, anda perlu tahu, tidak semua jenis kesakitan dapat diatasi dengan ubat paracetamol.

Oleh itu, jika rasa sakit tidak hilang atau anda mengalami kesan sampingan yang lain, berjumpa doktor untuk mencari ubat yang lebih sesuai.