Kesihatan kulit

5 Keadaan Yang Menyebabkan Wajah Merah (Berbahaya Bukan?)

Apabila anda melihat wajah yang merah, segera cari penyebabnya. Wajah kemerahan yang tiba-tiba boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari ringan hingga agak serius. Berikut adalah pelbagai penyebab wajah merah yang perlu anda ketahui.

Pelbagai penyebab wajah merah perlu diperhatikan

1. Rosacea

Rosacea adalah keadaan kulit yang menyebabkan kemerahan pada wajah. Bukan hanya itu, keadaan ini juga menjadikan saluran darah di wajah kelihatan dan kadang-kadang menyebabkan lebam kecil berwarna merah dipenuhi nanah.

Rosacea tidak dapat disembuhkan; tetapi beberapa penjagaan yang betul dapat membantu kemerahan. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami masalah ini.

2. Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak adalah keadaan yang berlaku apabila kulit terkena objek atau bahan yang mencetuskan kerengsaan dan reaksi alergi. Biasanya, wajah adalah salah satu bahagian kulit yang mudah terkena dermatitis, seperti dari produk rawatan atau pewarna rambut.

Ruam ini biasanya disertai dengan keluhan gatal, kulit kering, dan sakit. Anda perlu berjumpa doktor sekiranya ruam tidak hilang.

3. Reaksi ubat boleh menjadi penyebab wajah merah

Beberapa jenis ubat boleh menyebabkan reaksi kulit seperti selaran matahari. Keadaan ini biasanya menjadikan kulit menjadi merah tiba-tiba setelah anda minum atau menggunakan jenis ubat tertentu.

Krim hidrokortison (steroid) adalah salah satu ubat yang boleh menjadikan kulit wajah menjadi merah.

Ruam yang disebabkan oleh krim hidrokortison biasanya akan hilang dengan sendirinya. Namun, jika tidak hilang, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi.

Cara Mengatasi Alergi dan Rawatan Dadah yang Betul

4. Lupus

Lupus adalah penyakit autoimun yang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sel-sel badan yang sihat.

Apabila seseorang mengalami lupus, sistem kekebalan tubuh biasanya menyerang pelbagai organ di dalam badan, menyebabkan kemerahan dan pembengkakan kulit, termasuk wajah.

Biasanya kemerahan wajah akibat lupus membentuk corak seperti rama-rama. Keadaan ini memerlukan rawatan daripada doktor untuk membantu melegakan gejala yang muncul.

5. Psoriasis

Psoriasis adalah keadaan di mana kulit mengalami tompok-tompok merah keperakan yang bersisik dan membesar. Psoriasis biasanya muncul di kulit kepala, muka, siku, tangan, lutut, kaki, dada, punggung bawah, dan lipatan antara punggung.

Walau bagaimanapun, psoriasis juga boleh muncul di kuku jari kaki dan kuku kaki.

Psoriasis adalah penyakit autoimun yang tidak dapat disembuhkan. Namun, jangan risau kerana biasanya pelbagai rawatan dari doktor dan di rumah dapat membantu melegakan masalah kulit ini.