Kehidupan yang sihat

Luka pembedahan mesti dirawat dengan tekun di rumah. Inilah Jalan yang Betul

Anda yang baru saja menjalani pembedahan pasti tertanya-tanya, kapan jahitan atau pembalut yang menutupi luka pembedahan dapat dikeluarkan. Ini berbeza bagi setiap orang. Namun, luka pembedahan akan sembuh lebih cepat jika dirawat dengan cara yang betul. Mungkin anda bingung bagaimana merawat jahitan pembedahan dengan betul. Selain itu, bimbang luka pembedahan akan mengalami jangkitan atau pendarahan.

Tenanglah. Tidak sukar, sebenarnya, merawat jahitan pembedahan anda. Ingin tahu bagaimana? Lihat penjelasan berikut.

Bagaimana merawat luka pembedahan dengan betul dan baik?

Sekiranya anda masih dirawat di bilik rawatan, maka anda tidak perlu risau bagaimana merawat jahitan pembedahan dengan betul. Kerana, biasanya pasukan perubatan anda akan memeriksa dan menukar pembalut jahitan secara berkala untuk mencegah jangkitan. Lalu bagaimana jika anda dibenarkan pulang? Jangan risau, anda boleh mengikuti cara ini supaya jahitan pembedahan dijaga dengan baik dan cepat sembuh.

1. Perhatikan apabila pembalut jahitan pembedahan diubah

Tidak ada yang salah jika anda selalu memperhatikan bagaimana jururawat atau doktor merawat jahitan pembedahan anda semasa masih di hospital. Ini akan memberitahu anda tanda-tanda luka pembedahan mana yang baik dan yang tidak. Dari sana, anda juga dapat menilai apa yang terbaik untuk dilakukan semasa mengganti dan merawat jahitan pembedahan.

2. Pastikan luka pembedahan sentiasa bersih

Anda mesti menjaga dan merawat jahitan agar tidak dijangkiti. Untuk itu, pastikan kawasan di sekitar luka pembedahan anda sentiasa bersih. Jangan lupa untuk sering mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir setelah anda selesai melakukan aktiviti.

Luka pembedahan biasanya tidak boleh basah atau terkena sedikit air, sehingga luka kering dan sembuh. Oleh itu, semasa anda mandi, pastikan jahitan anda dilindungi dari basah.

3. Perhatikan luka pembedahan dari hari ke hari

Perhatikan jahitan anda. Sekiranya anda tidak dapat menukar pembalut jahitan pembedahan sendiri, anda harus sering datang ke perkhidmatan kesihatan terdekat untuk menukar pembalut.

Anda dapat melihat dari luar, sama ada di permukaan pembalut terdapat bintik merah atau kuning. Sekiranya ada bintik-bintik ini muncul pada pembalut jahitan anda, maka anda mungkin berdarah atau luka terasa memerah. Dapatkan rawatan perubatan segera untuk mengelakkan jangkitan atau pendarahan menjadi lebih teruk.

Hati-hati, luka pembedahan boleh dibuka semula

Tidak mustahil, jahitan luka pembedahan terbuka ketika anda berada di rumah. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan luka pembedahan tidak terbuka. Perhatikan langkah pencegahan berikut.

  • Elakkan mengangkat berat . Biasanya, setelah anda menjalani pembedahan, perkara yang harus dielakkan adalah mengangkat benda berat. Untuk mengetahui berapa lama dan berapa berat maksimum yang dibenarkan untuk diangkat, anda harus bertanya kepada doktor yang merawat anda. Namun, untuk berada di sisi yang selamat, lebih baik tidak mengangkat benda yang beratnya lebih dari dua paun selama dua minggu selepas pembedahan.
  • Kurangkan pendedahan cahaya matahari . Sekiranya jahitan terkena sinar matahari terlalu kerap, ia boleh menjadi terbakar sinar matahari dan merasa lebih menyakitkan.
  • Elakkan aktiviti yang boleh menyebabkan jangkitan . Jangan melakukan aktiviti yang memerlukan anda menjadi kotor, seperti berkebun.