Kesihatan Muskuloskeletal

Pilihan Ubat Osteoporosis untuk Mencegah Lebih Banyak Tulang Berpori

Sebelum menentukan jenis rawatan osteoporosis yang sesuai, doktor biasanya akan melakukan ujian kepadatan tulang (ujian kepadatan tulang) untuk memastikan atau meramalkan tindak balas badan pesakit. Hasil ujian akan membantu doktor menentukan jenis ubat osteoporosis yang tepat untuk melegakan gejala osteoporosis dan mencegah patah tulang yang mungkin berlaku. Jadi, apa ubat untuk merawat gangguan pergerakan yang boleh menjadi pilihan?

Pilihan ubat untuk merawat osteoporosis

Perlu diketahui terlebih dahulu bahawa penggunaan ubat osteoporosis pada dasarnya hanya dapat membantu melegakan gejala, melambatkan proses kehilangan tulang, menguatkan tulang, dan mencegah patah tulang. Sebilangan ubat ini termasuk:

1. Bifosfonat

Salah satu jenis ubat yang terutama digunakan untuk merawat osteoporosis adalah bifosfonat. Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Theurapetic Advances in Chronic Disease, kelas ubat ini dapat membantu mencegah patah tulang yang disebabkan oleh tulang rapuh.

Satu ubat yang tergolong dalam kelas ubat bifosfonat adalah alendronate. Ubat ini berfungsi dengan melambatkan kadar kehilangan tulang, sehingga mencegah patah tulang.

Biasanya, alendronate digunakan sebagai rawatan untuk kehilangan tulang yang disebabkan oleh menopaus, atau penggunaan steroid yang berlebihan. Ubat ini juga sering diresepkan untuk orang yang berisiko tinggi mengalami patah tulang kerana tulang sudah berliang.

Selain alendronate, terdapat juga beberapa ubat lain yang tergolong dalam kelas bifosfonat, termasuk:

 • Risedronate (Actonel, Atelvia).
 • Ibandronate (Boniva).
 • Asid zolendronik (Reclast, Zometa).

Dalam penggunaannya sebagai ubat osteoporosis, ubat-ubatan yang tergolong dalam bifosfonat dapat memberi kesan sampingan dalam bentuk:

 • Mual.
 • Sakit perut.
 • Gejala seperti pedih ulu hati.
 • Sukar ditelan.

2. Denosumab

Denosumab adalah salah satu jenis ubat osteoporosis yang biasanya diberikan kepada pesakit yang tidak dapat mengambil bifosfonat sebagai rawatan yang berkesan. Ubat ini diberikan dalam bentuk suntikan.

Jika dibandingkan dengan bifosfonat, ubat osteoporosis ini boleh menjadi lebih berkesan dalam meningkatkan kepadatan tulang dan mengurangkan risiko patah tulang.

Secara amnya, denosumab digunakan untuk merawat osteoporosis pada wanita yang telah melalui menopaus. Di samping itu, ubat ini juga diberikan kepada pesakit dengan osteoporosis yang mempunyai risiko patah tulang yang lebih tinggi daripada orang lain.

Denosumab juga dapat digunakan untuk mengobati osteoporosis yang disebabkan oleh penggunaan ubat steroid selama lebih kurang 6 bulan. Ubat ini juga boleh diberikan kepada pesakit dengan osteoporosis yang juga menderita barah prostat atau barah payudara.

3. Raloxifene

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat modulator reseptor estrogen terpilih (SERM). Menurut National Health Security, SERM mempunyai kesan yang sama pada tulang seperti hormon estrogen. Ubat osteoporosis ini membantu mengekalkan kepadatan tulang dan mengurangkan risiko patah tulang, terutama di tulang belakang.

Raloxifene adalah satu-satunya SERM yang berkesan dalam merawat osteoporosis. Ubat osteoporosis ini diminum setiap hari, tetapi ada beberapa kesan sampingan yang perlu diperhatikan, termasuk:

 • Kekejangan di kaki.
 • Risiko pembekuan darah.
 • Badan cepat panas.

4. Teripatide

Teriparatide (Forteo) biasanya digunakan untuk merawat osteoporosis yang sudah parah dan tidak lagi dapat dirawat dengan ubat lain. Ubat osteoporosis ini merangsang sel-sel tubuh dalam proses pembentukan tulang sehingga tulang menjadi lebih kuat.

Ubat ini biasanya akan diresepkan oleh doktor, dan hanya boleh digunakan selama 18 bulan. Setelah rawatan dengan teriparatide berakhir, doktor anda akan memberi ubat lain untuk memastikan bahawa tulang baru yang terbentuk dikekalkan dalam kepadatan.

5. Terapi penggantian hormon

Salah satu faktor penyebab osteoporosis adalah ketidakseimbangan hormon dalam badan. Oleh itu, rawatan penyakit tulang berpori ini dapat diatasi dengan terapi hormon.

Dadah yang diberikan semasa terapi hormon dapat membantu melambatkan proses kehilangan tulang dan mengurangkan risiko patah tulang pada wanita pascamenopause. Sebenarnya, terapi ini juga dapat dilakukan sebagai usaha mencegah osteoporosis.

Terapi ini juga dapat dilakukan pada wanita yang berusia di bawah 60 tahun tetapi tidak dapat mengambil ubat osteoporosis lain kerana keadaan perubatan yang tidak mengizinkannya.

6. Makanan tambahan vitamin D dan kalsium

Hampir setiap ubat yang diresepkan oleh doktor untuk melindungi tulang anda akan disertakan dengan suplemen kalsium dan vitamin D. Gabungan ubat preskripsi dan suplemen kedua vitamin ini diperlukan untuk memaksimumkan kesan rawatan osteoporosis.

Orang dewasa muda memerlukan kira-kira 1,000 miligram kalsium setiap hari untuk memastikan tulang sihat dan kuat. Sekiranya anda berumur 51 tahun ke atas dan menghidap osteoporosis, anda perlu mengambil suplemen kalsium pada dos 1,200 miligram sehari.

Walaupun begitu, penggunaan kombinasi suplemen kalsium dan vitamin D, tentunya mesti berdasarkan kepada preskripsi doktor. Sekiranya tidak, suplemen ini dikhuatiri akan mengganggu kerja ubat osteoporosis lain.

Makanan tambahan yang mengandungi gabungan kalsium dan vitamin D mempunyai kesan sampingan, iaitu:

 • Denyutan jantung tidak teratur.
 • Badan lemah.
 • Sakit kepala.
 • Mulut kering atau sensasi rasa logam di mulut.
 • Sakit otot atau tulang.

Makanan tambahan boleh diambil apabila anda tidak mendapat cukup kalsium dan vitamin D setiap hari. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk mengutamakan pengambilan kalsium dan vitamin dari makanan.

Sumber kalsium dan vitamin D boleh didapati dari makanan dan minuman seperti ikan, brokoli, bayam, badam, susu dan buah sitrus.

Beberapa jenis ubat herba untuk osteoporosis

Sebagai tambahan kepada ubat kimia, terdapat juga beberapa tumbuhan herba yang dianggap dapat melegakan gejala osteoporosis. Antara lain ialah semanggi merah atau semanggi merah dan ekor kuda.

Dilaporkan dari penyelidikan yang diterbitkan dalam Perubatan Komplementari dan Alternatif Berasaskan Bukti, ekstrak semanggi merah dipercayai sebagai ubat herba bagi penderita osteoporosis.

Hasil kajian menyatakan bahawa pengambilan ekstrak semanggi merah selama 12 minggu memberi kesan yang baik terhadap kesihatan tulang pada wanita pascamenopause. Dari hasil penyelidikan didapati bahawa suplemen ini membantu melindungi tulang belakang dari kesan penuaan tulang akibat usia dan osteoporosis.

Sementara itu, kandungan silikon dalam ekor kuda dipercayai dapat membantu mengurangkan kehilangan tulang. Di samping itu, tumbuh-tumbuhan dengan nama Latin Equisetum arvense Ia juga sangat disyaki bahawa ia dapat merangsang pertumbuhan semula tulang.

Walaupun begitu, sebelum menggunakan dua ubat herba ini, anda harus memastikan keselamatan penggunaannya terlebih dahulu. Lebih baik bertanya kepada doktor adakah selamat menggunakan ubat-ubatan herba dalam rawatan osteoporosis.

Elakkan menggunakan ubat tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu, baik ubat kimia dan ubat herba, untuk keselamatan dan kesihatan tulang anda. Di samping itu, doktor juga akan menasihati anda untuk mengamalkan gaya hidup sihat untuk kesihatan tulang semasa menjalani rawatan untuk osteoporosis.

Gaya hidup sihat yang boleh anda lakukan termasuk melakukan senaman yang sihat untuk osteoporosis dan makan makanan yang menguatkan tulang. Dengan cara itu, rawatan mungkin lebih berkesan, dan risiko terkena komplikasi osteoporosis seperti patah tulang juga dapat dielakkan.