Pemakanan

6 Khasiat Buah Melaka, yang khas dengan Rasa Asam |

Pernahkah anda mendengar atau merasai buah Melaka? Spesies tumbuhan ini yang tersebar di India dan Asia Tenggara dipercayai dapat merawat ulser perut dan loya. Kemudian, apa lagi faedah buah Melaka atau juga dikenali sebagai gooseberry india ini? Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, lihat penjelasan berikut.

Kandungan pemakanan buah Melaka

Buah Melaka atau gooseberry india adalah Jenis tanaman ini berbentuk bulat seperti marmar dan berwarna hijau atau merah sedikit coklat.

Rasa buah Melaka terasa zat dan masam, tetapi bertukar menjadi manis apabila dikunyah.

Laman web rasmi Kementerian Alam Sekitar dan Perhutanan menyatakan bahawa pokok Melaka dijuluki sebagai ibu bumi dalam mitologi Hindu kerana sangat berkhasiat untuk manusia.

Berikut adalah senarai nutrien yang terkandung dalam 100 gram buah Melaka:

  • Karbohidrat: 14.1 g
  • Serat: 3.4 g
  • Besi: 1.2 miligram (mg)
  • Fosforus: 0.02 g
  • Kalsium: 0,05 g
  • Lemak: 0.1 g
  • Protein: 0.5 g

Selain mengandungi karbohidrat, protein, lemak, dan serat, buah Melaka mengandungi 0.2 mg asid nikotinik atau asid nitrik dan sebilangan mineral.

Sebilangan nutrien ini dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian anda, tetapi masih perlu disertakan dengan pengambilan pelbagai jenis makanan lain.

Manfaat kesihatan buah Melaka

Buah Melaka atau Phyllanthus emblica Ia mempunyai banyak faedah untuk kesihatan anda. Berikut adalah beberapa kelebihan Melaka:

1. Mengatasi gejala GERD

Manfaat pertama bagi Melaka adalah mengatasi Gejala penyakit refluks gastroesofagus (GERD) dicirikan oleh pedih ulu hati.

Ini telah terbukti dalam penyelidikan yang diterbitkan Jurnal Perubatan Integratif. Kajian itu melihat kesan pengambilan 1,000 mg tablet buah Melaka setiap hari untuk merawat gejala GERD.

Hasilnya, buah Melaka terbukti dapat mengurangkan keparahan pedih ulu hati dan muntah akibat GERD.

2. Mengurangkan tanda-tanda penuaan

Buah Melaka juga mempunyai manfaat untuk mengurangi tanda-tanda penuaan, baik pada kulit, rambut, dan penglihatan.

Jurnal Biologi Farmaseutikal menunjukkan bukti bahawa buah Melaka dapat membantu mencegah pemecahan kolagen.

Kolagen adalah struktur penting untuk membentuk protein yang sukar dan fleksibel pada kulit dan tisu lembut.

Kajian yang dilakukan di tabung uji juga menyatakan bahawa ekstrak buah Melaka baik untuk mengurangkan risiko degenerasi makula yang berkaitan dengan usia.

3. Mencegah barah

Manfaat lain yang mungkin terdapat dalam buah Melaka adalah kemampuan mencegah barah.

Ini kerana buah Melaka mengandungi antioksidan yang bertindak sebagai radikal bebas penyebab barah.

Jurnal Perubatan Oksidatif dan Panjang Umur Sel mengatakan buah Melaka berpotensi membantu mencegah mutasi sel penyebab tumor dan perkembangan barah.

4. Menjaga kesihatan jantung

Salah satu kelebihan buah Melaka yang terkenal adalah berkaitan dengan kesihatan jantung.

Antioksidan yang terkandung di dalamnya menjadikan buah Melaka dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit jantung.

Bukan hanya itu, kandungan buah Melaka dapat membantu mengurangkan keradangan yang menjadi faktor utama perkembangan penyakit kardiovaskular.

5. Menurunkan kadar gula dalam darah

Manfaat lain dari buah Melaka adalah berkaitan dengan kadar gula dalam darah. Ya, beberapa kajian menunjukkan kesan Melaka menurunkan gula darah.

Salah satu daripadanya disenaraikan di Jurnal Sains Makanan dan Pemakanan Antarabangsa yang menunjukkan penurunan gula darah pada orang yang mengonsumsi serbuk buah Melaka selama 21 hari.

Ini menunjukkan bahawa ada kemungkinan buah Melaka dapat membantu menurunkan risiko diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan ini.

6. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Buah Melaka adalah sumber kaya vitamin C dan antioksidan. Oleh itu, buah ini dapat membantu anda meningkatkan sistem ketahanan badan anda.

Vitamin C dapat membantu meningkatkan sistem pertahanan tubuh anda, sementara antioksidan dapat mengurangi keradangan dan kerusakan tisu.

Sekiranya anda ingin memiliki tubuh yang sihat dan dapat melawan penyakit, cubalah memasukkan buah Melaka ke dalam makanan harian anda.

Petua untuk selamat makan buah Melaka

Anda boleh memakan buahnya secara langsung atau mentah, walaupun mungkin tidak semua orang teruja dengan rasanya.

Walaupun dikelaskan sebagai selamat, anda tetap harus berhati-hati ketika memakan buah ini.

Buah Melaka dapat menipiskan darah anda dan mencegah proses pembekuan darah yang normal.

Oleh itu, jika anda mengalami gangguan darah tertentu, anda disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan buah Melaka.

Sekiranya anda mengalami gejala yang membimbangkan setelah memakan buah ini, jangan ragu untuk segera menghubungi doktor anda.