Keibubapaan

6 Cara Membuat Bayi Ketawa untuk Menyokong Perkembangannya

Mendengar tawa bayi memang menyeronokkan. Bukan hanya keseronokan, ketawa bayi juga merupakan tanda perkembangan emosi dan kecerdasan? Apabila anda melakukan perkara yang membuat bayi anda ketawa, anda sebenarnya menyokong perkembangannya.

Ketawa bayi dan perkembangan emosinya

Ketawa pertama bayi biasanya muncul sebaik sahaja memasuki usia 3-4 bulan. Dalam tempoh ini, pencetus tawa bayi berasal dari perkara-perkara sederhana yang dilihatnya atau didengarnya. Contohnya wajah, sentuhan, suara pelik di sekelilingnya, atau suaranya sendiri.

Walaupun tawa bayi kedengaran menyenangkan bagi ibu bapa, anda bukan satu-satunya yang boleh memanfaatkan fenomena ini. Semasa ketawa, bayi berasa selesa dan tidak mudah tertekan.

Apabila mereka semakin tua, bayi akan ketawa apabila melihat dan mendengar perkara yang mereka anggap lucu. Apabila anda membuat bayi anda ketawa dengan membuat lelucon dengannya, dia mula belajar, dapat mengenali wajah, dan mempunyai rasa humor.

Kebolehan emosi bayi berkembang dengan cepat setelah dia mencapai usia 6 bulan. Dia mula mengenali apa yang membuatnya ketawa. Dia juga berasa gembira apabila diajak bergurau dan terkejut. Ini adalah cikal bakal perkembangan kepintarannya.

Bayi juga semakin memahami jenaka visual dan pendengaran yang anda berikan. Dia juga semakin mahir menggunakan tawa sebagai alat komunikasi. Setiap kali anda membuat bayi anda ketawa, kecerdasan dan kemampuan emosinya berkembang.

Pelbagai cara untuk membuat bayi ketawa

Memancing tawa si kecil sebenarnya tidak sukar. Berikut adalah beberapa kaedah mudah yang boleh anda lakukan:

1. Tiupkan kulit

Letakkan bibir anda di perut, tangan, atau bahagian badan bayi yang lain. Kemudian, hembuskan permukaan kulit dengan lembut. Ini akan menggelitik permukaan kulitnya sehingga dia tertawa geli.

2. Gigitan lembut

Letakkan bibir anda kembali ke permukaan kulit bayi anda. Namun, kali ini cuba menggigit (tentu saja berpura-pura) dengan lembut sambil mengajaknya bergurau. Hiburan dan ekspresi kesal anda akan membuatnya mudah tertawa.

3. "Peekaboo!"

Bayi gembira apabila anda mengejutkannya. Ini boleh menjadi kaedah paling berkesan untuk membuat bayi anda ketawa.

Kejutkan dia dengan muncul dari bawah bantal atau selimut sambil berkata, "Peek-a-boo!". Untuk mewujudkan suasana yang lebih menyenangkan, cuba gunakan selimut berwarna-warni untuk disembunyikan.

Sumber: Kelab Bebez

4. Menggelitik

Kaedah ini sesuai untuk membuat bayi berusia 3-4 bulan ketawa. Sebabnya, ketawa pertama bayi biasanya dipicu oleh rangsangan yang anda berikan. Cuba menggelitik bahagian badan yang sensitif seperti telapak kaki atau perut anda.

5. Mengejar

Sekiranya bayi anda dapat merangkak, buatkan dia ketawa dengan mengejarnya. Cuba menggodanya juga dengan mengatakan, "Mama tangkap, ya" sambil bermain. Kaedah ini bukan sahaja akan membuatnya ketawa, tetapi juga melatih kemahiran berkomunikasi.

6. Menunjukkan ungkapan dan suara yang pelik

Ekspresi dan suara pelik baru bagi bayi. Apabila anda menunjukkannya, bayi akan melihatnya sebagai sesuatu yang lucu. Oleh itu, cubalah menjulurkan lidah anda atau menyanyikan lagu yang pelik, dan anda akan melihat betapa comelnya tawa si kecil anda.

Suara tawa bayi ternyata lebih daripada sekadar ekspresi sesuatu yang lucu. Dengan melakukan pelbagai cara untuk membuat bayi anda ketawa, anda juga memainkan peranan aktif dalam menyokong perkembangan emosi dan intelektualnya.

Namun, setiap bayi mempunyai watak yang berbeza. Anda tidak perlu terlalu risau jika bayi anda ketawa kurang. Dengan syarat bahawa petunjuk perkembangan lain telah dicapai, keinginan bayi untuk ketawa akan mengikutinya.

Sekiranya ini membuat anda merasa bimbang, cubalah berjumpa dengan pakar pediatrik anda untuk mengetahui jaminan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌