Penyakit berjangkit

Selamat Hipoksia, Gejala Berbahaya COVID-19 Yang Datang Secara Senyap

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Sejak kemunculannya pada bulan Disember lalu, wabak COVID-19 yang disebabkan oleh virus SARS-CoV-2 telah mendorong para saintis untuk terus mengkaji penyakit semasa. Hipoksia gembira adalah salah satu gejala COVID-19 yang baru dikenali dan dinyatakan sebagai simptom abnormal berbahaya.

Apa itu hipoksia gembira? Bagaimana gejala ini mempengaruhi kesihatan manusia?

Selamat Hipoksia dalam COVID-19, tahap oksigen dalam badan menurun tanpa disedari

Kes pesakit yang dijangkiti COVID-19 dengan kadar oksigen yang sangat rendah dilaporkan meningkat. Walaupun tahap oksigen pesakit rendah, tidak ada kesukaran bernafas seperti gejala biasa.

Secara umum, pesakit boleh mengalami gangguan pernafasan akut (ARDS / sindrom kecemasan respiratori akut) atau semacam kegagalan pernafasan. Tetapi dalam kes pesakit dengan gejala hipoksia gembira Pesakit tetap sedar dan merasa agak sihat, walaupun paru-paru pesakit tidak dapat membawa oksigen ke dalam darah secara normal.

Ini adalah keadaan yang tidak biasa dan tidak sesuai dengan premis biologi asas. Kerana secara umum, jika tahap oksigen dalam darah berada di bawah had normal, kita akan mengalami gejala sesak nafas dan pening.

Tetapi keadaan pesakit dengan hipoksia senyap atau hipoksia gembira Pesakit ini tidak menunjukkan sebarang gejala, jadi sukar untuk mengetahui status kesihatan akibat jangkitan COVID-19. Pesakit tidak menyedari bahawa keadaan kesihatannya lebih buruk daripada yang mereka fikirkan.

Kerana COVID-19 menyerang sistem pernafasan, kekurangan tahap oksigen dapat membahayakan keselamatan pesakit. Apabila gejala muncul, doktor dapat segera memberikan tindakan perubatan dengan lebih cepat. Namun, jika gejala ini tidak muncul, sukar bagi pekerja kesihatan untuk merawat kesihatan dengan lebih cepat.

COVID-19 pesakit dengan hipoksia gembira biasanya datang ke hospital dengan simptom ringan, maka simptomnya bertambah cepat dan boleh mati.

Mengapa hipoksia gembira berlaku?

Doktor membuat spekulasi bahawa, pada sesetengah orang, masalah paru-paru dari COVID-19 berkembang dengan cara yang tidak dapat dilihat dengan segera. Sebagai contoh, ketika pesakit memusatkan perhatian pada gejala-gejala pertempuran seperti demam dan cirit-birit, tubuh mula melawan kekurangan oksigen dengan mempercepat pernafasan untuk mengimbangi.

Pesakit sendiri mungkin menyedari bahawa kadar pernafasannya semakin cepat, tetapi tidak segera meminta pertolongan walaupun tahap oksigen dalam darahnya semakin menurun.

Menurut laporan yang ditulis oleh ahli pulmonologi dari Departemen Pulmonologi dan Perubatan Pernafasan, Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia, Dr. Erlina Burhan, mekanisme serangan gejala ini belum jelas.

Tetapi dr. Erlina mengesyaki ini disebabkan oleh kerosakan pada saraf aferen (saraf yang menghantar isyarat) sehingga otak tidak menerima rangsangan untuk tanda-tanda gangguan. Inilah yang menyebabkan badan tidak menyedari tahap oksigen berada di bawah normal.

Kerosakan secara tidak sengaja telah berlaku, tidak hanya pada paru-paru tetapi juga boleh mempengaruhi jantung, ginjal, dan otak.

Kerana hipoksia gembira ini menyerang badan secara senyap, gejala ini tiba-tiba dapat berkembang menjadi kegagalan pernafasan dengan cepat.

Pakar meneka ini adalah salah satu penyebab pesakit COVID-19 pada usia muda dan tanpa komorbiditi mati secara tiba-tiba tanpa sebelumnya mengalami sesak nafas.

Tidak diketahui dengan tepat kapan gejala hipoksia gembira pada pesakit COVID-19 pertama kali muncul. Kecurigaan simptom hipoksia gembira pertama kali dilaporkan pada April-Mei 2020. Hingga kini, data mengenai kes positif COVID-19 dengan gejala ini dilaporkan semakin meningkat dan perlu diperhatikan.

"Berhati-hatilah untuk tidak menganggap diri anda sebagai orang yang tidak simptomatik ketika anda telah menguji positif COVID-19," kata dr. Vito Anggarino Damay, SpJP (K), M.Kes, pakar jantung dan saluran darah.

[mc4wp_form id = "301235 ″]

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌