Kesihatan kulit

Punca Kulat Kuku yang Perlu Anda Ketahui •

Kulat kuku (tinea unguium) adalah jangkitan kulat pada kuku yang boleh berlaku pada kedua tangan dan kaki. Keadaan ini boleh menyebabkan kuku berwarna putih hingga hitam dan mudah terlepas. Jadi, apa penyebab kulat kuku ini? Inilah penjelasannya.

Penyebab kulat kuku jari kaki

Pada dasarnya, jangkitan kuku kulat disebabkan oleh pertumbuhan kulat yang terlalu banyak di bawah kuku. Kulat biasanya berkembang di persekitaran yang hangat dan lembap, jadi patogen ini dapat membiak dengan cepat dan banyak.

Terdapat pelbagai jenis kulat yang menyebabkan kulat kuku, mulai dari dermatofit, jamur Candida, dan kulat bukan dermatofit. Ketiga-tiga kumpulan kulat ini mungkin sudah ada di dalam badan dan berpotensi menyebabkan jangkitan kuku.

Sebenarnya, anda mungkin dijangkiti penyakit kuku ini apabila orang lain mengalami jangkitan kulat dan akhirnya merebak di dalam badan. Berikut adalah penjelasan mengenai jenis kulat yang boleh menyebabkan jangkitan kuku.

Dermatofit

Salah satu kulat yang menyebabkan jangkitan kulat pada kuku adalah dermatofit. Terdapat pelbagai jenis dermatofit yang boleh menyebabkan onikomikosis, seperti berikut.

 • Trichophyton rubrum
 • Trichophyton interdigitale
 • Epidermophyton floccosum
 • Trichophyton violaceum
 • Microsporum gipsum
 • Trichophyton tonsurans
 • Trichophyton soudanese

Secara amnya, jenis dermatofit yang paling sering menyebabkan jangkitan kuku adalah: Trichophyton rubrum . Harap maklum bahawa patogen yang satu ini dapat menular melalui tikus dan kotorannya. Walau bagaimanapun, cara penularan ini biasanya mempengaruhi kulit lebih daripada kesihatan kuku.

Candida albicans

Selain dermatofit, penyebab lain dari kulat kuku adalah: Candida albicans. Kulat ini pada umumnya menyerang orang yang melakukan pekerjaan yang berkaitan dengan air, seperti perenang dan penyelam.

Jangkitan Candida albicans akan bermula dengan menyerang tisu lembut yang mengelilingi kuku. Kemudian, jangkitan akan merebak ke piring kuku setelah kulat membiak. Akibatnya, kuku menjadi hitam atau putih.

//wp.hellosehat.com/healthy-living/healthy-tips/treating-toenail-removal/

Kulat bukan dermatofit

Di negara-negara dengan iklim tropika dan subtropika, Skyalidium fungus ternyata menjadi penyebab kulat kuku pada kebanyakan orang. Selain itu, jangkitan kuku jamur ini juga dapat bertahan tanpa rawatan.

Sebenarnya, jangkitan yis akan tetap ada semasa anda berpindah ke negara yang sederhana. Selain Skyalidium, kulat bukan dermatofit lain yang menyebabkan kulat kuku jari kaki adalah Neoscytalidium, Scopulariopsis, dan Aspergillus.

Kulat jenis ini lebih kerap menjangkiti orang yang berumur lebih dari 60 tahun alias orang tua. Sebabnya, orang tua mempunyai kesihatan kuku yang lemah untuk melawan jangkitan kulat, sehingga mereka menjadi lebih berisiko.

Tabiat yang menyebabkan kulat kuku

Ketiga-tiga kumpulan kulat yang telah disebutkan lebih cenderung menyerang kuku kaki. Ini mungkin kerana kuku kaki jarang terkena sinar matahari dan kedudukannya ditutup dengan kasut.

Itulah sebabnya, tidak jarang kawasan kuku kaki menjadi persekitaran yang hangat dan lembap untuk pembiakan kulat.

Di samping itu, jangkitan kuku pada kuku juga berisiko bagi orang yang sering melakukan manikur dan pedikur. Anda lihat, alat kuku seperti papan kertas pasir dan gunting kuku boleh menjadi alat penyebaran jangkitan kulat pada kuku.

Sekiranya anda merasa bimbang, anda harus selalu bertanya kepada kakitangan salun bahawa alat pedikur dan manikur yang akan digunakan bersih dan steril.

Faktor risiko yang menyebabkan jangkitan kulat pada kuku

Kulat kuku adalah keadaan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit kuku ini. Lihat senarai di bawah.

Umur

Salah satu faktor yang menyebabkan seseorang lebih berisiko terkena kulat kuku adalah usia. Seiring bertambahnya usia, kesihatan kuku juga menurun dan peredaran darah menjadi perlahan, menjadikan kuku semakin lemah untuk melawan jangkitan kulat.

Itulah sebabnya, kulat kuku lebih cenderung terjadi pada orang tua. Sementara itu, kumpulan umur yang jarang mengalami masalah kuku ini adalah kanak-kanak.

Iklim

Selain usia, faktor lain adalah iklim tempat anda tinggal. Sebabnya, tinggal di negara dengan iklim yang panas dan lembap menjadikan anda lebih kerap berpeluh. Akibatnya, kulit di sekitar kuku menjadi lebih lembap dan menjadi sarang pertumbuhan kulat.

Keadaan kesihatan tertentu

Malangnya, orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu berisiko terkena jangkitan kuku jamur, termasuk:

 • kutu air atau Kaki atlet ,
 • barah atau menjalani kemoterapi,
 • diabetes,
 • mengalami jangkitan kuku
 • kecederaan kuku,
 • psoriasis,
 • menerima pemindahan organ, juga
 • penyakit yang melemahkan sistem imun, seperti HIV.

Tabiat tertentu

Menjaga kuku tetap bersih adalah salah satu cara untuk mencegah kulat kuku. Sebilangan tabiat di bawah ini sebenarnya dapat meningkatkan risiko anda mengalami masalah kuku ini, seperti:

 • basuh kaki atau tangan anda dengan kerap sepanjang hari,
 • asap,
 • menghabiskan banyak masa di dalam air,
 • berjalan kaki tanpa alas kaki di tempat yang panas dan lembap, seperti kolam renang,
 • memakai kasut yang terlalu ketat, terutamanya apabila kaki anda berpeluh, dan
 • pakai sarung tangan berjam-jam setiap hari.

Di samping itu, jangkitan kuku pada kuku juga lebih kerap berlaku pada lelaki dan wanita dewasa. Sebenarnya, mempunyai ahli keluarga yang sering mengalami keadaan ini juga membolehkan anda mendapat jangkitan.

Oleh itu, apabila anda menyedari bahawa terdapat masalah pada kuku anda, seperti perubahan warna atau kesakitan, berjumpa doktor dengan segera. Berjumpalah dengan doktor agar dia dapat merawat kuku jamur dengan cepat agar jangkitan tidak merebak.