Keibubapaan

Pelbagai Punca Bayi Lahir Pramatang -

Dalam beberapa keadaan, wanita hamil mungkin merasa perlu segera melahirkan. Walaupun usia kehamilan tidak cukup dan pertumbuhan bayi dalam kandungan masih belum sempurna. Keadaan ini dikenali sebagai kelahiran pramatang. Lalu, mengapa badan ibu sudah memberi isyarat bahawa bayi mesti dilahirkan tidak lama lagi ketika belum tiba masanya? Ketahui apa yang menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya di bawah!

Faktor penyebab kelahiran pramatang

Menurut WHO, dianggarkan sekitar 15 juta bayi dilahirkan sebelum waktunya setiap tahun. Bukan hanya itu, terdapat 1 juta kanak-kanak meninggal dunia akibat komplikasi pada bayi pramatang.

Dipetik dari laman web Pregnancy Birth & Baby, kelahiran pramatang berlaku ketika badan bersedia untuk melahirkan lebih cepat. Sebenarnya, rahim belum mencapai usia 37 minggu dan bayi belum bersedia keluar dari rahim.

Kebiasaannya, bayi dilahirkan pada usia 40 minggu kerana pada usia itu semua organ bayi sudah matang sehingga mereka bersedia untuk dilahirkan.

Malangnya, sebilangan wanita mengalami kelahiran pramatang. Walau bagaimanapun, tidak ada satu perkara yang benar-benar menjadi sebab mengapa bayi dilahirkan sebelum waktunya.

Terdapat beberapa faktor yang mungkin berperanan dalam mencetuskan kontraksi pada rahim dan menyebabkan serviks melebar sebelum tiba masanya bayi bersedia meninggalkan rahim ibu.

Apa yang menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya? Faktor-faktor berikut dapat meningkatkan risiko melahirkan sebelum waktunya, termasuk:

1. Mengalami komplikasi semasa mengandung

Komplikasi kehamilan seperti preeklamsia dan diabetes kehamilan boleh menjadi penyebab kelahiran pramatang.

Bukan hanya itu, masalah dengan plasenta seperti plasenta previa dan gangguan plasenta juga boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya.

Plasenta previa berlaku apabila plasenta melekat pada bahagian bawah rahim. Manakala abruptio plasenta adalah keadaan ketika plasenta dipisahkan sepenuhnya atau sebahagian sebelum bayi dilahirkan

2. Kehamilan berkembar

Ini berlaku semasa anda mengandung anak kembar atau lebih dan mempunyai lebihan cairan ketuban. Kedua-dua perkara ini dapat membuat anda lebih cenderung mempunyai bayi pramatang.

Dianggarkan 50 peratus kehamilan kembar berakhir pada kelahiran pramatang. Di samping itu, hampir semua gandaan mempunyai risiko 90 peratus dilahirkan sebelum waktunya.

Penyebab kelahiran pramatang bukan hanya kerana rahim memikul beban yang jauh lebih berat daripada kehamilan tunggal.

Walau bagaimanapun, komplikasi sangat mudah terjadi pada wanita hamil dengan kembar atau kembar berikutnya.

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya juga boleh berlaku kerana berat lahir rendah sehingga bayi mati di dalam kandungan.

3. Umur wanita hamil

Wanita hamil yang berusia lebih muda dari 17 tahun atau lebih tua dari 35 tahun lebih cenderung untuk melahirkan bayi sebelum waktunya daripada yang berumur antara 17-35 tahun.

Mengandung lebih dari 35 tahun berisiko tinggi mengalami komplikasi atau pendarahan sehingga pada akhirnya boleh menjadi penyebab kelahiran pramatang.

Wanita yang hamil di bawah umur (kehamilan remaja) juga menghadapi risiko komplikasi.

Salah satunya adalah bayi yang dilahirkan sebelum waktunya kerana ia tumbuh dan berkembang di rahim ibu yang belum matang.

4. Berat semasa kehamilan tidak memenuhi standard

Walaupun hampir separuh wanita mendapat berat badan terlalu banyak semasa kehamilan, 21% kurang daripada berat badan ideal mereka. Ini merujuk kepada kajian dalam jurnal Obstetrics and Gynecology.

Bukti menunjukkan bahawa berat badan pra-kehamilan yang rendah dikaitkan dengan peningkatan risiko kelahiran prematur.

Wanita hamil yang gemuk juga berisiko tinggi mengalami komplikasi tertentu semasa kehamilan, persalinan dan kelahiran, dan selepas kelahiran.

5. Mempunyai pengalaman melahirkan bayi pramatang

Sekiranya anda pernah melahirkan sebelum waktunya, ini boleh meningkatkan risiko anda melahirkan bayi pramatang.

Kajian menunjukkan wanita yang melahirkan sebelum waktunya mempunyai peluang 30-50% lebih tinggi untuk melahirkan bayi pramatang pada kehamilan mereka yang seterusnya.

Sejarah kelahiran pramatang adalah salah satu penyebab paling kuat kelahiran pramatang berulang dan berulang sering berlaku pada usia yang sama.

Kira-kira 70% kelahiran pramatang berlaku dalam masa dua minggu kehamilan sejak kelahiran prematur pertama. Sebaiknya berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai rawatan yang boleh dilakukan.

6. Selang waktu kehamilan sangat singkat

Tempoh antara dua kehamilan yang hanya enam hingga sembilan bulan antara kelahiran satu bayi dan awal kehamilan berikutnya juga diketahui menjadi penyebab kelahiran pramatang.

Pakar mengatakan masa optimum antara kehamilan adalah 18 bulan tetapi tidak jelas mengapa. Oleh itu, diperlukan kajian lebih lanjut mengenai perkara ini.

Semakin lama jarak antara kehamilan, semakin rendah risiko kelahiran pramatang. Oleh itu, anda perlu tahu berapa lama menunggu untuk hamil lagi untuk mengelakkan risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya.

7. Jangkitan rahim dan vagina

Jangkitan rahim, termasuk cairan ketuban, dan vagina, seperti jangkitan vaginosis bakteria (BV), boleh menyebabkan kelahiran pramatang. Sebenarnya, jangkitan ini secara amnya adalah penyebab separuh daripada semua kes kelahiran pramatang.

Pakar mengesyaki bahawa jangkitan boleh menyebabkan keradangan vagina yang mengakibatkan pelepasan hormon prostaglandin, yang memicu proses kelahiran.

Teori lain adalah bahawa sebatian yang dihasilkan oleh bakteria di saluran genital yang dijangkiti dapat melemahkan membran di sekitar cairan ketuban dan menyebabkan penumpahan pramatang.

Bakteria juga boleh menyebabkan jangkitan dan keradangan rahim, yang menyebabkan kelahiran pramatang.

Jangkitan yang berlaku di bahagian lain badan juga boleh mencetuskan kelahiran pramatang, seperti jangkitan pada buah pinggang, radang paru-paru, radang usus buntu (radang usus buntu), dan jangkitan pada saluran kencing.

8. Kelainan pada struktur rahim atau serviks

Kelainan pada rahim atau serviks boleh menyukarkan bayi keluar dari rahim. Oleh itu, ini juga boleh menjadi penyebab kelahiran pramatang.

Kemudian, kelainan pada rahim atau serviks termasuk:

  • Serviks pendek (kurang daripada 25 mm)
  • Serviks tidak menutup sebagaimana mestinya semasa kehamilan
  • Serviks nipis
  • Serviks terbuka (melebar) tetapi tidak disertai dengan kontraksi.

Risiko kelahiran pramatang meningkat dengan ketara pada wanita yang mengalami serviks pendek setelah menjalani pembedahan rahim,

Ini terutamanya biopsi atau prosedur kerucut prosedur pengecualian electrosurgical gelung (LEEP) - yang menguji sel pra-barah atau sel yang tidak normal.

9. Tekanan

Tekanan yang teruk yang disebabkan oleh pengalaman traumatik boleh menyebabkan pelepasan hormon yang mencetuskan kelahiran sehingga bayi harus bersalin sebelum waktunya. Tekanan dari tempat kerja juga boleh menjadi penyebab kelahiran pramatang.

Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita hamil yang berdiri lebih dari lima jam sehari atau yang mempunyai pekerjaan yang melelahkan secara fizikal juga cenderung melahirkan lebih awal.

Uruskan perasaan anda supaya tekanan tidak berkembang menjadi kemurungan. Wanita hamil dengan (didiagnosis atau tidak didiagnosis) kemurungan baru atau berulang mempunyai risiko peningkatan 30-40% untuk kelahiran prematur yang berlaku antara 32-36 minggu kehamilan.

10. Syarat-syarat lain

Perkara lain yang boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya adalah gangguan autoimun, anemia, jangkitan, pecahnya selaput dini dan penyakit kronik seperti diabetes dan tekanan darah tinggi. Ada kemungkinan juga ini disebabkan oleh faktor genetik.

Adakah anda mempunyai tabiat tidak sihat seperti merokok, minum alkohol dan mengambil dadah haram? Tingkah laku ini bukan sahaja meningkatkan risiko keguguran.

Tetapi ia juga boleh menjadi penyebab kelahiran pramatang atau menjadikan bayi mempunyai berat lahir rendah. Bahan kimia yang terkandung dalam rokok, alkohol, dan ubat dapat menyeberangi plasenta.

Pencegahan yang boleh dilakukan

Setelah mengetahui beberapa sebab kelahiran pramatang, anda juga boleh mengambil langkah pencegahan.

Ini dilakukan untuk membantu jika anda menghadapi masalah atau berisiko tinggi untuk mengandung bayi pramatang.

Cara untuk mencegah kelahiran pramatang yang boleh dilakukan adalah:

1. Mengambil suplemen progesteron

Sekiranya anda mempunyai sejarah melahirkan bayi pramatang sebelum atau mempunyai serviks pendek, anda mungkin diberi suplemen progesteron.

Makanan tambahan ini digunakan untuk mencegah kelahiran awal bayi dan mencegah keguguran. Walau bagaimanapun, suplemen ini hanya boleh diambil jika diresepkan oleh doktor.

2. Cervical Cerclage

Sekiranya seseorang mempunyai keadaan yang boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya, seperti serviks pendek, anda perlu menjalani prosedur pembedahan.

Prosedur ini melibatkan menjahit serviks untuk menyokong rahim. Jahitan ini akan dikeluarkan apabila tiba masanya untuk melahirkan.

Sekali lagi, prosedur ini hanya dilakukan sekiranya doktor mengesyorkannya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌