Kesihatan kulit

Kacang Tanah Membuat Jerawat? Ketahui Fakta Di Sini!

Jerawat boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Keadaan kulit ini disebabkan oleh pori-pori yang tersumbat oleh minyak berlebihan, jangkitan bakteria, dan sel-sel kulit mati. Salah satu faktor yang turut menyokong masalah ini adalah makanan, termasuk kacang-kacangan yang dikatakan menyebabkan jerawat.

Benarkah kacang membuat jerawat?

Sumber: Fokus Untuk Kesihatan

Sejak zaman kuno, kacang telah dianggap sebagai musuh kulit kerana boleh menyebabkan jerawat. Sebenarnya, mitos mengenai jerawat yang telah lama beredar tidak benar.

Penyebab utama jerawat adalah penyumbatan pori oleh tiga faktor, iaitu jangkitan bakteria, sel kulit mati, dan pengeluaran minyak yang berlebihan. Ketiga-tiga faktor ini memang boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara, dari mencuci muka hingga faktor genetik.

Salah satu perkara yang paling sering kita dengar adalah makanan penyebab jerawat. Contohnya, makanan yang tinggi gula memang boleh memburukkan lagi keadaan jerawat kerana dapat menghasilkan lebih banyak minyak.

Hasilnya, jerawat baru tumbuh. Jadi, adakah kacang juga membuat kulit menjadi jeragat?

Sebenarnya, alasan utama mengapa kacang dikatakan menyebabkan jerawat adalah aktiviti sistem pencernaan setelah memakan makanan ini. Kandungan lemak dan protein yang tinggi dalam kacang memerlukan banyak masa dan usaha semasa memprosesnya.

//wp.hellosehat.com/center-health/dermatology/acne/how-to- menghilangkan-jerawat-di-belakang /

Apabila pencernaan lambat, sistem imun mungkin mula menghasilkan antibodi untuk mengatasi masalah tersebut. Malangnya, antibodi ini juga menjengkelkan kelenjar sebum yang merangsang pengeluaran minyak berlebihan.

Sekiranya terdapat sebum yang terlalu banyak, pori-pori akan tersumbat dan menyebabkan komedo dan jerawat. Inilah yang membuat sebilangan orang percaya bahawa kacang membuat kulit pecah.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan sama ada kacang menyebabkan jerawat atau tidak.

Khasiat kacang untuk kesihatan kulit

Daripada menyebabkan jerawat, beberapa kajian menunjukkan bahawa jenis kacang tertentu sebenarnya dapat menghilangkan jerawat. Kacang-kacangan mengandungi vitamin dan mineral yang membantu kulit melawan keradangan kulit, seperti:

  • vitamin A,
  • vitamin B3 dan B6,
  • vitamin C, juga
  • vitamin E.

Selain itu, kromium dan selenium dalam kacang juga berguna dalam memerangi masalah jerawat. Contohnya, vitamin E membantu menjaga kelembapan kulit.

Kandungan asid folik dalam pistachio juga memastikan kulit pulih dari masalah jerawat. Sebenarnya, pistachio juga boleh bertindak balas dengan insulin kerana ia bertanggungjawab untuk mengesan gula darah yang boleh mempengaruhi tahap androgen.

Bukan hanya itu, kandungan selenium dan zink dalam gajus juga membantu tubuh melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sistem imun dan sel kulit manusia.

Sebaliknya, kebanyakan kacang mengandungi asid lemak omega-6 yang boleh memburukkan lagi keadaan jerawat. Namun, omega-3 di dalamnya juga cukup kuat untuk melawan keradangan pada kulit.

Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk melihat nilai pemakanan kacang pada jerawat atau apa yang sebenarnya menyebabkan masalah ini.

Adakah Kunyit Betul Berkesan dalam Mengatasi Masalah Jerawat?

Petua untuk memakan kacang supaya anda tidak berjerawat

Peminat kacang mungkin sukar untuk berpisah dari makanan kegemaran ini. Lebih-lebih lagi, tidak sedikit makanan yang diproses menggunakan kacang.

Sekiranya demikian, terdapat beberapa petua yang dapat membantu anda mencegah kacang-kacangan daripada menyebabkan jerawat walaupun anda memakannya.

  • Tingkatkan pengambilan omega-3 melalui pengambilan ikan atau kacang Brazil.
  • Rendam kacang sebelum makan untuk melancarkan sistem pencernaan.
  • Panggang kacang untuk membuang sebahagian kandungan proteinnya.

Pada hakikatnya, ada kemungkinan kacang membuat kulit anda pecah. Walau bagaimanapun, pengambilan kacang tidak langsung mempengaruhi kulit anda. Perkara yang perlu diberi perhatian adalah bagaimana anda memproses kacang.

Kacang goreng tinggi lemak tepu. Kerana minyak yang digunakan untuk menggoreng mengandungi lemak tepu. Sekiranya anda makan kacang goreng dalam jumlah yang berlebihan, ia boleh mencetuskan jerawat.

Oleh itu, sentiasa perhatikan cara anda makan kerana secara tidak langsung boleh mempengaruhi kesihatan kulit anda. Sekiranya ragu-ragu, minta doktor kulit untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.