Kesihatan

Kapal Darah di Muka Kelihatan Seperti Jaring Laba-laba?

Sebilangan orang boleh mempunyai saluran darah yang kelihatan di kulit wajah. Kemunculan "serat" saluran darah ini kelihatan seperti dahan pokok atau jaring laba-laba yang berwarna merah, ungu, atau berwarna biru. Sama dengan corak urat varikos, tetapi lebih kecil dan lebih dekat dengan permukaan kulit. Keadaan kehadiran saluran darah di wajah dikenali sebagai urat labah-labah. Sebenarnya, apa penyebab keadaan ini dan bagaimana merawatnya?

Apa yang menyebabkan kemunculan saluran pembuluh darah di wajah?

Kemunculan garis-garis pada wajah, khas dari urat labah-labah, kemungkinan besar adalah akibat kerosakan dan pembengkakan saluran darah. Kerosakan ini menyebabkan saluran darah terdedah kepada "muncul" di bawah lapisan atas kulit, menjadikannya lebih mudah dilihat dengan mata kasar. Urat labah-labah tidak menyebabkan gejala selain daripada urat yang kelihatan di muka, atau bahagian badan yang lain.

Kemunculan urat labah-labah boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada usia berapa pun. Ini bermakna bahawa kanak-kanak dan bayi boleh mengalami keadaan ini.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengembangkannya. Dalam kalangan yang lain:

 • Keturunan. Anda lebih cenderung mengalami urat labah-labah jika ibu bapa atau adik-beradik anda mempunyai keadaan yang sama.
 • Kerap terdedah kepada cahaya matahari. Cahaya matahari yang berlebihan dapat membesarkan saluran darah. Lapisan kulit menjadi terkelupas dan menipis, menjadikan saluran darah dapat dilihat dengan jelas di bawah permukaan kulit.
 • Cuaca berubah. Perubahan cuaca secara mendadak dapat meningkatkan ukuran saluran darah sehingga menjadi lebih luas.
 • Kerengsaan kimia atau kosmetik. Bahan kimia dalam kosmetik boleh merosakkan kulit, menjadikan kulit lebih nipis dan saluran darah lebih kelihatan.
 • Rosacea. Keadaan kulit ini secara amnya menyebabkan kemerahan pada kulit. Satu jenis rosacea, iaitu rosacea eritematotelangiektatik, boleh menyebabkan saluran darah pecah, menjadikannya seperti urat labah-labah.
 • Ketagih minum arak. Minuman ini boleh menjadikan kulit menjadi kemerahan kerana saluran darah melebar. Sekiranya anda ketagih, keadaan ini boleh menyebabkan urat labah-labah.
 • Kecederaan. Luka akibat pukulan atau terkena objek keras boleh menyebabkan lebam. Pada masa itu, saluran darah boleh pecah dan menjadi lebih kelihatan di permukaan kulit.

Selain itu, penuaan semula jadi, masalah pembekuan darah, riwayat pembedahan pada saluran darah juga dapat menyebabkan kemunculan saluran darah yang kelihatan di wajah. Kurang bersenam dan kegemukan juga menjadi faktor saluran darah "sarang laba-laba."

Keadaan ini terutama dialami oleh wanita kerana perubahan hormon semasa akil baligh, kehamilan, penyusuan, dan menopaus.

Bagaimana merawat urat labah-labah?

Urat labah-labah boleh mempengaruhi penampilan, jadi tidak jarang membuat rasa rendah diri. Namun, jangan risau kerana terdapat banyak cara untuk merawat penampilan saluran darah di wajah anda.

1. Ubat rumah

Rawatan dengan bahan semula jadi ini termasuk:

 • Sapukan cuka sari apel ke kawasan tersebut urat labah-labah. Cuka sari apel sering digunakan sebagai toner dan biasanya digunakan untuk mengurangkan kemerahan dan jumlah saluran darah yang pecah. Yang perlu anda lakukan ialah tuangkan beberapa tetes cuka sari apel pada bebola kapas dan sapukan perlahan ke wajah anda. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak digalakkan sekiranya anda mengalami alahan.
 • Basuh muka anda dengan air yang tidak terlalu sejuk atau terlalu panas. Panas boleh menyebabkan kapal yang lebih rosak. Jadi, elakkan mandi atau basuh muka dengan air panas. pilih sahaja air suam suam.

2. Rawatan di doktor

Sekiranya anda merasakan bahawa rawatan di rumah tidak berfungsi, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat yang lebih berkesan. Secara amnya, doktor akan mengesyorkan:

 • Menggunakan krim retinoid. Krim ini sering digunakan untuk merawat banyak penyakit kulit, termasuk urat labah-labah. Mengeringkan krim retinoid dapat mengurangkan gatal dan kemerahan pada kulit.
 • Terapi laser. Sekiranya krim retinoid tidak berfungsi dengan baik, anda boleh memilih terapi laser. Lampu laser mampu memusnahkan saluran yang bermasalah tetapi dapat menjadikan kulit lebih sensitif. Di samping itu, terapi ini memerlukan kos yang agak mahal kerana mesti dilakukan beberapa kali.
 • Skleroterapi. Anda boleh mendapatkan suntikan agen untuk menghilangkan vena varikos dalam masa yang singkat seperti beberapa minggu. Kesan sampingannya adalah kesakitan yang sukar hilang di tempat suntikan.
 • Terapi tarikan cahaya intensif (IPL). Rawat dengan lampu khas yang mampu menembusi lapisan kulit tanpa merosakkan lapisan kulit atas. Terapi ini sering kali berjaya mengatasi saluran darah yang rosak di muka, tetapi mesti dilakukan beberapa kali untuk hasil yang maksimum.