Kesihatan Seksual

Mengubah kedudukan IUD boleh membuat anda hamil, apakah tanda-tandanya?

Peranti Intrauterin (IUD), atau lebih dikenal sebagai kontraseptif Spiral (KB), ditanamkan di rahim untuk mencegah kehamilan. Kehamilan dapat dicegah dengan segera setelah kali pertama anda memakainya dan dapat bertahan selama bertahun-tahun tanpa perlu menukar alat atau mengisi semula resep. Dengan catatan, kedudukan IUD mesti betul dan tidak berubah.

Sekiranya kedudukan IUD beralih dari kedudukan asalnya, ia dapat mengurangkan keberkesanan alat untuk mencegah kehamilan. Oleh itu, anda perlu mengetahui dan menyedari tanda-tanda bahawa kedudukan IUD telah beralih kedudukan.

Tanda-tanda yang harus anda perhatikan ketika kedudukan IUD beralih

Berikut adalah tanda-tanda yang perlu anda perhatikan ketika kedudukan IUD di rahim beralih:

1. Tali IUD lebih panjang atau lebih pendek, bahkan tidak merasakannya

Di hujung bawah IUD terdapat talitali) yang cukup panjang. Sebab itu apabila baru dimasukkan ke dalam rahim, doktor akan memotong tali sedikit.

Sebaik-baiknya, anda dapat merasakan di mana tali itu berada.

Apabila anda menyedari bahawa tali sebenarnya memendek atau memanjang dari sebelumnya, ini adalah tanda bahawa IUD telah beralih kedudukan.

Dalam beberapa kes, kedudukan peralihan IUD bahkan dapat menarik tali ke dalam faraj sehingga kelihatan seperti "ditelan".

2. Sakit semasa hubungan seks

Sekiranya akhir-akhir ini anda mengadu kesakitan semasa melakukan hubungan seks yang tidak pernah anda miliki sebelumnya, ini mungkin merupakan tanda bahawa IUD, yang semestinya ada di rahim anda, jatuh ke leher rahim anda.

Sebaliknya, anda mungkin tidak menyedarinya. Sebaliknya, pasangan anda merasakan bahawa kedudukan IUD berubah dan keluar dari tempatnya.

3. Kekejangan perut yang teruk

Sebilangan besar wanita akan mengalami kekejangan perut selama beberapa hari selepas memasukkan IUD dan semasa haid, terutamanya jika menggunakan alat kawalan kelahiran tembaga.

Kekejangan perut sebagai kesan sampingan dari pemasangan ini tidak terlalu menyakitkan.

Sekiranya dari masa ke masa anda menyedari bahawa sakit kram semakin kuat dan bertahan lebih lama, ini mungkin merupakan tanda bahawa IUD anda telah bergerak.

Walau bagaimanapun, kekejangan perut tidak selalu menjadi jaminan untuk mengubah kedudukan IUD. Oleh itu, pastikan anda berjumpa doktor.

4. Pendarahan faraj yang tidak biasa

Sama seperti kekejangan perut, pemasangan pil kontraseptif dapat membuat beberapa wanita mengalami bintik-bintik atau bintik-bintik darah ringan.

Jenis kawalan kelahiran spiral yang anda gunakan juga mempengaruhi pendarahan haid anda.

Pengguna IUD hormon cenderung mengalami pendarahan haid yang jauh lebih ringan daripada biasa, atau bahkan tidak ada tempoh sama sekali badan menyesuaikan diri dengan IUD.

Sebaliknya, IUD tembaga sering menjadikan tempoh lebih berat.

Oleh itu, penting untuk mengetahui corak pendarahan haid anda sebelum dan semasa IUD.

Sekiranya pendarahan lebih berat daripada biasa, mungkin kerana IUD telah bergerak keluar dari tempatnya.

5. Keputihan yang tidak normal

Keputihan adalah cara tubuh membersihkan faraj.

Sebaliknya, keputihan juga boleh menjadi tanda bahawa kedudukan IUD telah menyimpang, terutama jika jumlah cairan dan warna keluarnya tidak normal.

Keputihan yang normal mestilah tidak berwarna dan tidak berbau.

Keputihan yang banyak, berwarna kehijauan, menyebabkan bau yang tidak menyenangkan boleh menjadi tanda bahawa kedudukan IUD telah berubah.

Namun, ia juga boleh disebabkan oleh jangkitan faraj. Sebaiknya segera hubungi doktor anda untuk mengetahui apakah penyebab utamanya.

Mungkinkah perubahan IUD boleh memberi kesan kepada kesihatan?

Kedudukan pergeseran IUD, sama ada sebahagian atau sepenuhnya sehingga keluar dari rahim, dapat meningkatkan risiko kehamilan yang tidak diingini.

Selain itu, lokasi penyimpangan IUD juga dapat menyebabkan beberapa komplikasi kesihatan yang serius, seperti:

  • Rahim berlubang atau luka di rahim.
  • Jangkitan.
  • Penyakit radang pelvis.
  • Pendarahan berat, menyebabkan anemia.

Komplikasi ini jarang berlaku, tetapi memerlukan rawatan perubatan segera agar tidak berkembang menjadi masalah yang lebih teruk.

Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda mengesyaki kedudukan IUD telah berubah dari tempat asalnya.

Sekiranya anda masih memakai IUD tetapi hamil, ini boleh meningkatkan risiko keguguran atau kehamilan ektopik.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Pemeriksaan perubatan diperlukan untuk wanita yang mengalami kekejangan yang teruk, pendarahan berat, demam, dan sakit vagina yang berlangsung lama.

Gejala ini dapat menunjukkan bahawa kedudukan IUD yang anda gunakan telah berubah posisi, menyebabkan komplikasi.