Keibubapaan

Apabila Anak Anda Mengalami Kejang, Inilah Yang Harus Anda Lakukan

Kejang pada anak adalah perkara yang menakutkan bagi ibu bapa. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak berusia 6 bulan hingga 5 tahun sangat mudah terkena demam, terutamanya apabila anak anda demam tinggi. Sering kali, kita sebagai ibu bapa panik apabila melihat anak kita tiba-tiba mengalami sawan, terutama bagi mereka yang mengalaminya buat pertama kalinya. Oleh itu, sangat penting bagi kita untuk mengetahui ciri-ciri sawan dan cara merawatnya dengan betul di rumah ketika anak mengalami sawan, agar keadaan anak tidak bertambah buruk.

Kenali ciri dan tanda ketika kanak-kanak mengalami sawan

Tidak semua kejang melibatkan pergerakan kejutan yang berterusan di seluruh badan. Kejang mempunyai pelbagai ciri. Dua anak yang berbeza, walaupun kedua-duanya mengalami sawan, dapat memberikan gambaran yang berbeza bergantung pada jenis kejang. Secara umum, penampilan sawan boleh:

 • Ketidakhadiran. Kanak-kanak itu tiba-tiba menghentikan aktivitinya, kelihatan diam dan tidak bergerak, menatap kosong. Selalunya disalah anggap sebagai lamunan. Tiada tindak balas ketika disentuh.
 • mioklonik. Tangan, kaki atau kedua-duanya tiba-tiba kendur dan kanak-kanak itu biasanya masih sedar.
 • Tonik-klonik. Kanak-kanak itu tiba-tiba mengeluarkan bunyi yang kuat ( tangisan ictal) , hilang kesedaran dan jatuh. Tubuh anak kemudian mengeras, bibir bertukar menjadi biru dan busa keluar dari mulut, dan pernafasan berhenti. Kemudian kanak-kanak itu mula bernafas dengan cetek dan bergetar di tangan dan kaki. Menjelang akhir kejang, anak mungkin membasahi tempat tidur atau membuang air besar.
 • Atonik. Tubuh kanak-kanak itu tiba-tiba lemas seolah-olah tidak berdaya dan jatuh.

Pertolongan cemas apabila kanak-kanak mengalami sawan

Apabila anak anda mengalami sawan, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menenangkan diri dan jangan panik. Selepas itu, anda boleh mula melakukan perkara berikut dengan anak anda:

 1. Letakkan anak anda dalam posisi berbaring menghadap ke sisi untuk mengelakkan air liur atau muntah memasuki saluran udara.
 2. Letakkan alas seperti bantal di bawah kepala anak.
 3. Letakkan anak di pangkal rata dan jangan sesak dengan orang, dan jauhkan anak dari benda berbahaya seperti benda yang terbuat dari kaca.
 4. Longgarkan pakaian anak agar lebih selesa untuk bernafas.
 5. Sekiranya anak anda demam, berikan febrifuge yang dimasukkan melalui dubur (jika ada di rumah).
 6. Sentiasa ingat sepanjang kejang anak anda, maklumat ini penting bagi doktor dalam mendiagnosis sawan pada anak-anak.
 7. Apabila sawan selesai, anak mungkin merasa mengantuk atau masih tidak sedarkan diri. Terus mengawasi anak sehingga anak terjaga dan sedar sepenuhnya.
 8. Beri anak anda rehat selepas sawan.
 9. Segera bawa anak anda ke hospital untuk rawatan dan diagnosis lebih lanjut

Apa yang tidak boleh dilakukan semasa kanak-kanak mengalami sawan

Beberapa perkara yang tidak boleh anda lakukan kepada anak anda semasa sawan:

 • Jangan masukkan apa-apa ke dalam mulut anak kerana boleh mencederakan anda atau anak. Di samping itu, gigi boleh pecah dan memasuki saluran udara menyebabkan penyumbatan saluran udara. Tidak perlu risau bahawa lidah akan ditelan.
 • Jangan berikan makanan atau minuman ketika anak mengalami sawan.
 • Jangan cuba memegang badan anak anda semasa kejang.

Kejang kelihatan menakutkan dan kita perlu sedar. Tetapi dengan rawatan pertama yang tepat kita dapat mencegah kejadian yang tidak diingini ketika kejang berlaku. Jangan lupa bawa anak anda ke doktor untuk tindakan susulan dan terangkan kepada doktor segala yang berlaku kepada anak anda secara terperinci untuk membantu doktor membuat diagnosis.

Cara mencegah kejang demam pada kanak-kanak

Kejang demam sebenarnya dapat dicegah dengan memberikan ubat penurun demam yang selamat untuk dimakan oleh anak-anak, seperti paracetamol. Untuk memudahkan dan selesa dimakan, berikan sediaan ubat dalam bentuk cair (sirap). Walaupun bayi yang tidak dapat menelan atau minum ubat secara lisan, ibu dapat memberikan persediaan enema atau menggunakan ubat melalui saluran rektum (rektum).

Seterusnya, anda boleh menggunakan kompres hangat di dahi, ketiak, lipatan badan. Beri anak anda banyak air untuk membantu menurunkan suhunya. Selepas itu, cubalah mengukur suhu anak dengan termometer untuk melihat apakah demamnya sudah reda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌