Kehamilan

Proses Induksi Menuju Tenaga Kerja, Berapa lamakah masa yang diperlukan?

Kadang-kadang, sebilangan ibu memerlukan bantuan induksi untuk memulakan buruh. Ini biasanya dilakukan jika bukaan tidak meningkat atau kerana sebab perubatan. Namun, anda mungkin merasa cemas dan takut bahawa induksi akan memakan masa yang lama dan menambah rasa sakit yang menyebabkan bersalin. Betul, berapa lama proses induksi berlangsung? Inilah ulasan penuh.

Berapa lama proses induksi berlangsung?

Panjang induksi persalinan ditentukan oleh keadaan tubuh ibu sendiri. Biasanya, ibu yang pernah mengalami persalinan spontan sebelum ini akan bertindak balas dengan lebih cepat kepada induksi berbanding ibu yang tidak pernah mengalami buruh spontan.

Sekiranya keadaan serviks ibu (serviks) tidak matang, dalam arti masih keras, panjang, dan tertutup, maka proses induksi mungkin memakan masa sekitar 1-2 hari sehingga tiba masanya untuk melahirkan.

Namun, jika keadaan serviks lembut, maka proses induksi pasti akan lebih cepat, bahkan hanya memerlukan beberapa jam untuk melahirkan.

Di samping itu, kaedah induksi yang dipilih juga menentukan berapa lama proses induksi diperlukan. Berikut adalah beberapa kaedah induksi yang dapat dilakukan, yaitu:

1. Menggunakan prostaglandin

Doktor anda juga boleh memasukkan ubat prostaglandin ke dalam faraj anda untuk menipis serviks dan membukanya. Ubat ini dapat mematangkan dan melembutkan serviks dengan berkesan pada 90 peratus wanita.

Terdapat dua jenis ubat prostaglandin, iaitu dalam bentuk gel dan supositoria. Sekiranya anda diberi gel prostaglandin, badan ibu akan dipantau setiap 6-8 jam sehingga kontraksi selanjutnya berlaku.

Sementara itu, ketika menggunakan suppositori, prostaglandin akan mula dilepaskan dalam badan selama 12-24 jam. Dalam jangka masa tersebut, anda harus mempersiapkan diri kerana tenaga kerja semakin hampir.

2. Menggunakan oksitosin

Sebilangan besar wanita mengambil masa sekitar 6-12 jam untuk memulakan buruh setelah menerima induksi oxytocin (pitocin). Jenis penyampaian ini berkesan melebarkan serviks anda sekurang-kurangnya 1 sentimeter (cm) sejam.

Anda juga akan mengalami pecah membran dalam masa terdekat. Bersedialah, tidak lama lagi anda akan melahirkan dan bertemu bayi.

3. Menggunakan kateter Foley

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, merangsang tenaga kerja juga dapat dilakukan dengan bantuan alat. Doktor anda mungkin memasukkan kateter Foley ke hujung serviks anda.

Kateter Foley adalah sejenis kateter dengan hujung belon yang diisi dengan garam di dalamnya. Belon ini akan menekan serviks dan merangsang kontraksi sekurang-kurangnya 24 jam menjelang kelahiran.