Keibubapaan

Berapa Lama Kanak-kanak Perlu Tidur? •

Tidur adalah salah satu keperluan kanak-kanak. Sama seperti pemakanan, tidur juga mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Tempoh tidur yang mencukupi untuk kanak-kanak memberi tenaga yang cukup kepada anak-anak untuk membina hubungan otak. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kanak-kanak sukar tidur, walaupun kanak-kanak memerlukan lebih banyak tempoh tidur daripada orang dewasa. Berapa banyak tidur yang diperlukan oleh kanak-kanak?

Pentingnya mendapatkan tempoh tidur yang mencukupi untuk kanak-kanak

Sebelum membincangkan jumlah tidur yang diperlukan oleh anak anda, mungkin anda juga harus mengetahui apa faedah yang akan diperoleh oleh anak anda ketika dia memenuhi jumlah tidur yang dia perlukan.

1. Membantu pertumbuhan dan perkembangan

Salah satu faedah terpenting yang diperoleh anak dari tidur adalah membantu pertumbuhan dan perkembangan mereka. Ya, anda mungkin tidak menyangka ini berlaku semasa tidur, tetapi ternyata hormon pertumbuhan puncak pada anak dilepaskan ketika anak mencapai waktu tidur paling dalam. Walaupun sebenarnya hormon pertumbuhan anak dilepaskan sepanjang hari.

2. Membantu menjaga kesihatan jantung

Pakar mengesyaki tidur dapat melindungi anak-anak dari kerosakan pada saluran darah yang disebabkan oleh hormon stres yang beredar. Kanak-kanak yang biasanya mengalami gangguan tidur mempunyai rangsangan otak yang berlebihan semasa tidur, ini boleh mencetuskan pembebasan hormon stres yang berlebihan.

3. Membantu mengekalkan berat badan

Tempoh tidur yang mencukupi untuk kanak-kanak juga dapat mengekalkan berat badan anak. Beberapa bukti menunjukkan bahawa tidur yang terlalu sedikit boleh menyebabkan anak menjadi berlebihan berat badan. Kurang tidur boleh mempengaruhi hormon leptin, hormon yang menandakan rasa kenyang. Anak-anak yang kurang tidur mungkin mengalami tindak balas kenyang yang terganggu, sehingga mereka akan terus makan dan akan menambah berat badan.

4. Membantu mengekalkan imuniti

Kanak-kanak yang kurang tidur mungkin lebih mudah jatuh sakit. Ya, semasa tidur ternyata tubuh juga menghasilkan protein yang dapat melawan jangkitan, penyakit dan tekanan. Protein ini dipanggil sitokin. Semakin kurang tempoh tidur anak, ini akan mempengaruhi jumlah sitokin di dalam badan, sehingga anak lebih mudah jatuh sakit.

5. Membantu meningkatkan kemampuan belajar

Walaupun bayi sedang tidur, ternyata otak bayi masih berfungsi. Ini juga ditunjukkan dalam penyelidikan oleh Pusat Perubatan Universiti Columbia bahawa bayi yang baru lahir sebenarnya belajar pada waktu tidur. Bukan hanya ketika anda masih bayi, ternyata tidur juga mengembangkan kemampuan belajar anak-anak di semua peringkat usia. Itulah sebabnya tidur sangat diperlukan oleh anak-anak, jika anak tidak mendapat tidur yang cukup pada waktu malam, anak dapat mencukupi waktu siang hari. Tidur pada waktu siang dan malam, kedua-duanya memberi manfaat kepada anak-anak.

Berapa banyak tidur yang diperlukan oleh kanak-kanak?

Bayi dan kanak-kanak memerlukan jangka waktu tidur yang mencukupi untuk membantu perkembangan fizikal dan mental mereka yang cepat. Jumlah tidur yang diperlukan bayi dan kanak-kanak berbeza mengikut usia mereka. Seperti yang dilaporkan oleh National Sleep Foundation, berikut adalah jangka waktu tidur anak sesuai dengan usia mereka:

Baru lahir (umur 0-3 bulan)

Bayi yang baru lahir memerlukan tidur yang banyak 14-17 jam dalam sehari. Tempoh tidur ini tidak dihabiskan dalam satu tidur, tetapi pada beberapa waktu tidur yang tidak teratur. Biasanya bayi yang baru lahir akan tidur selama 1-3 jam dalam satu tidur, bayi akan bangun jika perlu makan atau menukar lampinnya.

Bayi berumur 4-11 bulan

Bayi pada usia ini memerlukan waktu tidur sebanyak 12-15 jam dalam sehari. Bayi pada usia ini biasanya akan tidur sebentar pada siang hari. Pada usia 6 bulan, bayi biasanya tidak bangun di tengah malam untuk meminta penyusuan, mereka akan bermalam tidur dengan nyenyak. Mungkin ini akan dilakukan pada usia 9 bulan pada beberapa bayi lain.

Kanak-kanak berumur 1-2 tahun

Kanak-kanak berumur 1-2 tahun memerlukan waktu tidur sebanyak 11-14 jam dalam sehari. Apabila anak berusia 18 bulan, biasanya anak hanya akan menghabiskan waktu tidurnya untuk satu kali dan ini biasanya berlangsung selama 1-3 jam. Lebih baik jika tidur siang anak dilakukan pada waktu siang kerana jika dekat dengan malam ini dapat mengganggu tidur malam anak.

Kanak-kanak berumur 3-5 tahun

Apabila kanak-kanak berumur 3 tahun, tempoh tidur anak akan berkurang. Kanak-kanak berumur 3-5 tahun memerlukan tidur untuk 10-13 jam dalam sehari. Pada usia ini, sebilangan kanak-kanak biasanya menghadapi masalah untuk tidur dan bangun pada waktu malam. Imajinasi kanak-kanak semakin meningkat, menjadikan kanak-kanak pada usia ini mungkin takut ketika tidur dan boleh mengalami mimpi buruk.

Kanak-kanak berumur 6-13 tahun

Tempoh tidur yang diperlukan oleh kanak-kanak ketika mereka berumur 6-13 tahun adalah 9-11 jam . Mungkin sukar untuk memenuhi tempoh tidur ini kerana pada usia ini anak-anak sudah menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah untuk menjalankan aktiviti mereka, seperti sekolah, bersenam, bermain, dan lain-lain. Di samping itu, kanak-kanak pada usia ini juga sudah mula berminat untuk meluangkan masa di hadapan televisyen atau komputer. Perkara seperti ini boleh mengganggu waktu tidur.

BACA JUGA

  • Adakah benar ketinggian meningkat ketika kanak-kanak tidur?
  • Pelbagai Punca Bayi Tidak Tidur, dan Cara Mengatasinya
  • Hati-hati, minum susu ketika tidur ternyata berbahaya bagi bayi
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌