Keibubapaan

Senarai Makanan untuk Menyokong Pertumbuhan Kanak-kanak Berumur 3-6 Tahun

Anak sudah memasuki usia 3 tahun, tetapi ibu masih bingung memenuhi keperluan pemakanannya? Tidak perlu risau, pertimbangkan cadangan makanan berikut untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak berumur 3 hingga 6 tahun ke atas.

Makanan yang disyorkan untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas

Dalam memenuhi pengambilan makanan harian untuk anak-anak, ibu dapat mengikuti panduan lengkap dari Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 28 tahun 2019 mengenai Angka Kecukupan Gizi yang Disarankan untuk Masyarakat Indonesia.

Dalam panduan ini, terdapat rujukan untuk Nutritional Adequacy Ratio atau RDA yang dibuat berdasarkan usia sehingga orang mengetahui kecukupan rata-rata pemakanan harian untuk setiap usia untuk mencapai kesihatan yang optimum.

Makanan untuk kanak-kanak berumur 3 tahun

Berdasarkan garis panduan RDA, rata-rata kanak-kanak berusia 3 tahun memerlukan menu pemakanan dan makanan berikut:

 • Karbohidrat (beras, kentang, roti, pasta): 215 g
 • Protein (telur, ikan, daging, ayam, kacang): 20 g
 • Lemak (marjerin dan minyak masak): 45 g
 • Kalsium (susu, keju, sayuran hijau): 650 mg

Ibu juga boleh mengikuti panduan pemakanan dari Eat Right, yang mengesyorkan memberi makan anak berusia 3 tahun sebanyak 1,000 hingga 1,400 kalori sehari. Taburan kalori makanan harian adalah seperti berikut:

 • Biji-bijian: 3-5 auns (90-150 gram) sehari. Kanak-kanak berumur 3 tahun boleh makan satu atau dua keping roti, 1 ons (30 gram) bijirin dan 1 cawan beras atau pasta setiap hari.
 • Protein: 2-4 auns (60-120 gram) sehari. Protein yang disyorkan adalah daging tanpa lemak, ayam / itik, telur, produk kedelai (tauhu & tempe), dan selai kacang.
 • Sayur-sayuran: 1 hingga 1½ cawan sayur, berwarna cerah (lada) dan hijau berdaun (brokoli) setiap hari.
 • Buah: 1 hingga 1½ cawan buah segar, seperti tembikai cincang, jeruk dan buah beri. Elakkan memberi jus buah kepada anak-anak.
 • Susu: 2 hingga 2½ cawan sehari. Kanak-kanak berumur 3 tahun juga boleh mengambil susu rendah lemak yang kaya dengan kalsium seperti yogurt dan keju.

Makanan untuk kanak-kanak berumur 4-6 tahun

Sumber: Dentist Conroe, TX

Berumur, berbeza kandungan nutrisi yang mesti diperoleh setiap hari. Kanak-kanak berumur 4-6 tahun dengan berat dan tinggi badan normal perlu mendapatkan pengambilan nutrien berikut:

 • Karbohidrat, sebagai sumber tenaga: 220 g
 • Protein, untuk mengekalkan daya tahan: 25 g
 • Lemak, untuk penyerapan vitamin dan mineral: 50 g
 • Kalsium, untuk menguatkan tulang dan gigi: 1000 mg

Melaporkan dari halaman Anak Sihat, menu makanan berikut dapat dijadikan rujukan pemakanan harian untuk anak-anak berusia 3 tahun ke atas, tepatnya 4 tahun, dengan berat 16.5 kg.

 • Sarapan pagi: cawan susu rendah lemak, cawan bijirin, cawan strawberi atau pisang
 • Makanan ringan pagi: cawan susu rendah lemak, cawan buah (tembikai, pisang atau strawberi), cawan yogurt
 • Makan tengah hari: cawan susu rendah lemak, 2 keping roti gandum (daging asap, keju, sayur-sayuran), cawan hijau berdaun
 • Snek tengah hari: 1 sudu teh mentega kacang dan 1 keping roti gandum atau 5 keropok di atasnya dengan keju atau buah yang dihiris
 • Makan malam: cawan susu rendah lemak, 2 ons (60 gram) daging, ikan atau ayam, pasta cawan, nasi atau kentang, dan cawan sayur

Anda perlu tahu bahawa keperluan pemakanan harian setiap kanak-kanak boleh berbeza-beza bergantung pada pertumbuhan dan seberapa kuat mereka dengan aktiviti fizikal. Bagi anak-anak yang lebih aktif secara fizikal, ibu boleh menambahkan nutrien harian dari rujukan biasa.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan atau pakar pediatrik untuk menentukan cadangan makanan yang tepat untuk pertumbuhan anak yang optimum.

Susu sebagai pemakanan tambahan untuk anak kecil anda yang berumur 3 tahun ke atas

Sebagai tambahan kepada makanan, susu pertumbuhan adalah nutrien tambahan yang sesuai untuk memenuhi pemakanan harian kanak-kanak berumur 3 hingga 6 tahun. Dianjurkan agar kanak-kanak minum 2-2½ cawan susu (453 gram - 567 gram) setiap hari.

Pastikan untuk selalu memperhatikan pengambilan susu yang mencukupi pada anak-anak, kerana pengambilan susu yang berlebihan dapat mengurangkan bahagian pemakanan makanan yang diperlukan oleh tubuh.

Susu pertumbuhan adalah sumber pemakanan lengkap yang mengandungi hampir semua nutrien penting dalam RDA harian. Bermula dari lemak, protein, karbohidrat, protein hingga serat dan nutrien penting lain.

Ibu dapat memberikan susu pertumbuhan dengan nutrien penting yang terdapat dalam RDA harian, dan telah diperkaya dengan prebiotik PDX / GOS dan Beta-glukan untuk menjaga kesihatan pencernaan dan sistem imun kanak-kanak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌