Keibubapaan

Kanak-kanak Sekolah Rendah Sudah Berpacaran? Inilah Cara Ibu Bapa Mengatasinya

Sebagai ibu bapa, anda mungkin menjangkakan bahawa anak anda akan memulakan hubungan romantis dengan lawan jenis ketika mereka cukup umur. Namun, suka atau tidak, sebilangan kanak-kanak sudah mula berpacaran pada usia yang cukup muda. Ini mungkin disebabkan oleh pengaruh hubungan di lingkungan sekitarnya, media, atau situs jejaring sosial. Lalu, apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa ketika anak-anak sekolah rendah sudah berpacaran? Lihat ulasan berikut.

Bilakah kanak-kanak mula berminat dengan lawan jenis?

Menurut American Academy of Pediatrics, kanak-kanak perempuan biasanya mula mempunyai daya tarikan terhadap lawan jenis pada usia 12 tahun. Sementara itu, ini akan berlaku kepada kanak-kanak lelaki pada usia 13 tahun.

Namun, seiring dengan zaman, tidak sedikit anak sekolah rendah di Indonesia pada usia yang lebih muda mengalami tarikan terhadap lawan jenis. Sebenarnya, ada yang tidak lagi malu untuk menunjukkan hubungan intim dengan teman wanita mereka. Pada usia itu, sudah tentu, kanak-kanak sekolah rendah masih terlalu muda untuk memahami erti jodoh yang sebenarnya.

Malangnya, pengaruh media sosial dan pergaulan boleh membuat kanak-kanak sekolah rendah merasa tidak mengapa keluar bersama rakan di sekolah. Tidak jarang, kanak-kanak sekolah rendah melontarkan komen intim dengan teman wanita mereka di rangkaian sosial seperti Facebook, Instagram, dan rangkaian sosial lain.

Belum lagi kanak-kanak sekolah rendah yang berkongsi gambar temu janji di tempat awam. Contohnya, foto berpegangan tangan, berpelukan, malah berpelukan. Berdasarkan gambar-gambar ini, anak-anak sekolah rendah tidak hanya mempunyai minat terhadap lawan jenis, tetapi juga meniru tingkah laku orang dewasa.

Sudah tentu, masalah tingkah laku anak seperti ini boleh merisaukan ibu bapa. Sebenarnya, kanak-kanak sekolah rendah tidak semestinya mengetahui apa akibat tingkah laku mereka. Lalu, apa makna berpacaran menurut anak-anak?

Apakah maksud jodoh mengikut kanak-kanak sekolah rendah?

Apabila anak anda yang masih bersekolah rendah tiba-tiba memberitahu anda bahawa dia sedang berpacaran, anda pasti akan merasa terkejut. Walau bagaimanapun, adalah mustahak anda menjaga sikap tenang. Sekiranya perlu, elakkan reaksi berlebihan.

Salah satu perkara yang perlu anda tanyakan kepada seorang kanak-kanak yang masih bersekolah rendah ketika dia mengakui bahawa dia sedang berpacaran adalah apa yang dimaksudkan dengan berpacaran. Anak anda mungkin mempunyai pemahaman yang berbeza mengenai apa jodoh.

Mungkin kanak-kanak yang masih bersekolah rendah berpendapat bahawa jodoh duduk di sebelah lawan jenis di kelas. Di samping itu, mungkin bagi anak-anak sekolah rendah, berpacaran berganding bahu dengan rakan-rakan dari lawan jenis yang mereka sukai. Sebelum berfikir terlalu jauh, anda boleh bertanya perkara seperti ini terlebih dahulu.

Kemudian, anda juga perlu bertanya kepada anak anda yang masih bersekolah rendah, apakah aktiviti yang dilakukan semasa berpacaran. Walaupun ia menyoal siasat atau menyiasat, anda harus tetap menenangkan nada.

Nada suara ibu bapa kepada anak kadang-kadang juga mempengaruhi bagaimana anak akan menjawab soalan yang diberikan. Sekiranya anda terdengar marah atau tidak senang, anak anda mungkin lebih suka berjalan pergi dan tidak memberitahu anda perkara sebenarnya.

Bersikap terlalu keras atau garang ketika anak-anak sekolah rendah sudah berpacaran sebenarnya boleh menyebabkan anak-anak berkencan secara diam-diam atau anak-anak berbohong.

Apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa semasa anak-anak sekolah rendah berpacaran?

Sekiranya kanak-kanak sekolah rendah sudah berpacaran, berbincanglah dengan baik. Berikan pemahaman yang sesuai dengan kematangan emosinya tentang apa jodoh dan tanggungjawab apa yang dipikulnya ketika dia mula berkencan. Ingat, pada tahap ini perkara yang paling penting adalah menjaga komunikasi dan keterbukaan.

Sudah tentu, anda mahu anak anda mempercayai dan bersedia memberitahu ibu bapa anda sekiranya sesuatu berlaku. Selain itu, bukankah lebih baik bagi anak-anak untuk belajar erti berpacaran dengan ibu bapa mereka sendiri daripada dari sinetron atau rakan sebaya mereka? Inilah yang mungkin perlu dijelaskan kepada anak.

  • Ibu bapa sering atau selalu memantau keberadaan anak-anak, dan anak-anak mesti menjawab panggilan atau pesanan teks daripada ibu bapa ketika bertanya di mana mereka berada.
  • Pendidikan seks asas dan masalah khusus, seperti haid pertama jika anak perempuan anda adalah seorang gadis dan impian basah jika anak anda adalah anak lelaki.
  • Keutamaan anak adalah sekolah, keluarga dan rakan-rakan. Akan tiba masanya anak-anak mengutamakan pasangannya, tetapi sekarang bukan masanya.
  • Pencegahan keganasan atau buli (buli).
  • Anak-anak tidak perlu berkencan jika mereka hanya mengikuti rakan sebaya mereka.

Sekiranya anda mengehadkan hubungan anak anda dengan rakan karib?

Setelah mendengar pendapat anak anda yang masih bersekolah rendah mengenai temu janji, anda hanya boleh mengambil langkah seterusnya.

Contohnya, anak anda yang masih bersekolah rendah menjawab bahawa aktiviti yang dilakukannya semasa berpacaran adalah bersendirian, memeluk, dan melakukan aktiviti fizikal yang terlalu intim, anda mungkin merasa tidak selesa.

Kerana, pada usia yang sangat muda, anak anda mungkin tidak memahami bahawa aktiviti ini mempunyai akibat yang mereka tidak bersedia untuk menghadapi atau menanggung. Lebih baik, minta anak anda yang masih bersekolah rendah untuk menangguhkan temu janji dengan sopan sehingga anak itu cukup tua untuk melakukannya.

Beritahu anak bahawa suka atau mempunyai perasaan terhadap lawan jenis adalah perkara yang indah dan tidak dilarang. Namun, pada usia itu, belum waktunya kanak-kanak mempunyai perasaan ini. Sebabnya, anak-anak mungkin tidak dapat memikul tanggungjawab dalam hubungan atau pacaran.

Sementara itu, jika jawapan anak anda mengenai kencan masih terdengar tidak bersalah, seperti, "Saya berjanji dengannya kerana dia meminjamkan bukunya semalam," dan, "Kami selalu berbual setiap hari kerana dia teman lelaki saya, "anda mungkin masih dapat memberikan sedikit kelonggaran.

Walau bagaimanapun, terangkan batasan apa yang anda harapkan daripada anak sekolah rendah yang berpacaran. Contohnya, anak-anak tidak boleh bersendirian dengan rakan karibnya tanpa pengawasan ibu bapa. Beri had seperti yang anda tidak boleh berbual semasa belajar atau melewati waktu tidurnya.

Batasan yang diberikan tentunya dapat disesuaikan mengikut prinsip dan nilai yang anda bina dalam keluarga anda.

Memantau pergaulan dan media yang digunakan oleh kanak-kanak

Apabila anak-anak sekolah rendah sudah berkencan, mereka secara naluriah akan menjadi lebih aktif dalam mencari maklumat mengenai hubungan dengan lawan jenis. Untuk itu, anda perlu memantau media yang disukai oleh kanak-kanak.

Ini termasuk menonton, membaca, muzik, media sosial, penggunaan internet, hingga permainan anda perlu menapisnya dengan teliti. Sekatan ini penting agar kanak-kanak tidak mengambil maklumat yang tidak sesuai untuk perkembangan usia dan mental mereka.

Perhatikan juga rakan sebaya. Cari sebanyak mungkin maklumat mengenai trend atau topik yang hangat dibincangkan dalam pergaulan mereka. Sekiranya rakan anda sudah mula berpacaran seperti orang dewasa, seperti berciuman atau pergi bersendirian, anda boleh membincangkannya dengan guru atau orang yang bertanggungjawab di sekolah.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌