Kesihatan Muskuloskeletal

8 Punca Umum Sakit Leher •

Sakit leher adalah keadaan biasa. Kesakitan dapat membuat anda merasa tidak selesa dan menjaga kepala dan bahu anda bergerak. Anda mungkin ingin mengetahui sebab paling asas mengenai sakit leher sehingga anda dapat mencari jalan keluarnya.

Punca sakit leher kerana regangan atau keseleo

Keseleo dan ketegangan adalah penyebab sakit leher yang paling biasa. Sakit leher jenis ini hilang sendiri tanpa rawatan dalam beberapa hari atau beberapa minggu. Keseleo dan regangan boleh disebabkan oleh beberapa sebab.

1. Kedudukan yang salah semasa tidur

Adalah normal untuk bangun dan merasakan sakit dan kekakuan di leher. Ini mungkin kerana anda tidur dalam keadaan tidak normal dan buruk sepanjang malam. Bantal dan tempat tidur dengan sokongan yang baik dapat membantu dalam keadaan ini.

2. Kecederaan

Anda mungkin mengalami sakit leher kerana menggerakkan leher anda secara tiba-tiba atau dengan cara yang tidak biasa dalam sukan atau akibat kemalangan. Dalam kecederaan sukan, saraf di leher mungkin terjejas, menyebabkan rasa sakit, mati rasa dan kelemahan di leher, lengan, dan bahu. Dalam kemalangan, leher anda boleh bengkok secara tiba-tiba ke depan, ke belakang, atau ke samping. Kepala mungkin diregangkan secara berlebihan, mengakibatkan kerosakan pada ligamen dan tendon. Kesakitan, tekanan, kekakuan dan penurunan pergerakan di leher mungkin berlaku.

3. Postur badan yang buruk

Postur yang lemah boleh menyebabkan sakit leher. Anda boleh mempunyai postur badan yang lemah di tempat kerja atau di rumah. Apabila anda menukar pusat graviti dan memiringkan kepala ke hadapan, ligamen, tendon, dan otot di leher anda harus bekerja lebih kuat untuk mencengkam kepala anda.

Beberapa postur buruk termasuk melihat komputer, melihat teks ke telefon bimbit, menonton TV, membaca buku, atau memandu. Sekiranya anda terus melakukan ini untuk waktu yang lama, leher anda mungkin sakit.

4. Gerakan berulang

Beberapa pergerakan berulang di leher seperti menari dan berenang boleh menyebabkan otot berlebihan dan tisu lembut lain di leher.

Punca sakit leher kerana penyakit leher

Sakit leher boleh disebabkan oleh penyakit leher tertentu, seperti degenerasi atau herniasi. Masalah ini boleh menyebabkan sakit leher yang kronik.

1. Kemerosotan cakera leher

Hasil dari proses penuaan, cakera tulang belakang anda menjadi kering dan bantal yang mereka berikan ke tulang belakang berkurang. Akibatnya, tulang dapat menggosok satu sama lain, sehingga saraf yang berdekatan dapat menjadi jengkel, cakera herniat, dan arthritis dapat berkembang.

2. Hernia cakera leher

Apabila bahagian dalam cakera tulang belakang yang lembut muncul di bahagian luar yang kaku melalui air mata di bahagian luar, ini dapat memberi tekanan pada saraf, atau protein keradangan dapat merengsakan saraf. Cakera di tengkuk tidak besar, dan terlalu banyak ruang untuk saraf. Oleh itu, walaupun cakera herniasi kecil dapat menyebabkan saraf terjepit.

3. Spondylosis tengkuk

Spondylosis tengkuk, juga disebut osteoartritis leher, adalah keadaan di mana tulang rawan pada sendi facet habis. Satu tulang dapat menggosok antara satu sama lain. Keradangan boleh membesarkan sendi dan menjengkelkan saraf.

4. Stenosis tulang belakang tengkuk

Stenosis tengkuk leher boleh berlaku apabila saluran tulang belakang menyempit. Punca keadaan ini boleh menjadi cakera herniated atau cakera herniated tunjang tulang. Akibatnya, saraf yang terkandung di dalam saluran tulang dapat terjejas. Kesakitan mungkin muncul di leher, memancar ke lengan, tangan, dan jari.

Sakit leher anda mungkin berpunca dari aktiviti kehidupan seharian seperti postur badan yang lemah semasa menghantar pesanan ringkas di telefon bimbit, kecederaan semasa bersenam, atau dari penyakit leher tertentu seperti degenerasi cakera atau herniasi cakera. Doktor anda dapat membantu menentukan apakah punca sebenar sakit leher anda dan merawat punca kesakitan.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.