Pemakanan

7 Manfaat Kedondong untuk Kesihatan Tubuh Anda |

Manfaat kedondong untuk kesihatan sangat pelbagai. Selain daging, bahagian lain dari kedondong, seperti daun dan kulit kayu, juga mempunyai khasiatnya yang tersendiri. Manfaat yang ditawarkan oleh kendondong bermula dari membantu merawat luka hingga menjadi rawatan semula jadi untuk cirit-birit. Ingin tahu apakah faedah dan kandungan nutrien dalam kedondong buah? Lihat penjelasan di bawah, ya!

Kandungan pemakanan Kedondong

Kedondong (Spondias dulcis) atau juga dikenali sebagai epal emas, ambarella, tidak juga plum jew adalah tumbuhan yang terdapat di Asia tropika, termasuk Indonesia.

Buah ini biasanya dapat dijumpai dalam salad buah dan disajikan dengan beberapa buah lain.

Selain rasanya yang unik, kedondong juga mempunyai khasiat yang banyak.

Kandungan khasiat buah kendondong tidak perlu diragui. Dipetik dari laman Data Komposisi Makanan Indonesia, sebanyak 100 gram (g) kedondong mengandung:

 • Air: 87.8 g
 • Tenaga: 47 kalori (Cal)
 • Protein: 0.5 g
 • Lemak: 0.2 g
 • Karbohidrat: 10.4 g
 • Serat: 2.7 g
 • Abu: 0.6 g
 • Kalsium: 7 miligram (mg)
 • Fosforus: 58 mg
 • Zat besi: 0.8 mg
 • Natrium: 2 mg
 • Zink: 0.2 mg
 • Beta-Karoten: 167 mikrogram (mcg)
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.07 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0.04 mg
 • Niacin: 0.4 mg
 • Vitamin C: 32 mg

Selain kandungan nutrisi yang disebutkan di atas, tanaman kedondong juga mengandungi antioksidan yang bermanfaat untuk kesihatan.

Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine menyebutkan bahawa antioksidan di kedondong terdapat dalam ekstrak daun yang mengandungi sebatian fenolik.

Kandungan nutrien yang melimpah dalam buah kedondong dapat membantu menyumbang agar keperluan pemakanan harian anda dipenuhi.

Manfaat kesihatan dari kedondong

Kedondong ternyata mempunyai banyak faedah untuk kesihatan anda.

Kandungan nutrisi kedondong adalah pelbagai dan seimbang, sehingga sering digunakan sebagai ubat tradisional untuk pelbagai penyakit.

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan dari kedondong yang perlu anda ketahui:

1. Merawat luka bakar

Salah satu kelebihan kedondong adalah merawat dan mempercepat proses penyembuhan luka bakar. Ini telah terbukti, sekurang-kurangnya pada haiwan eksperimen.

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Veterinar menguji proses penyembuhan luka bakar pada tikus dengan menggunakan daun kedondong dan vaseline.

Rawatan dijalankan 2 kali sehari selama 21 hari.

Hasilnya mendapati bahawa pemberian daun kedondong dan vaseline dapat mempercepat proses penyembuhan luka bakar pada tikus dibandingkan dengan perawatan lain.

Ini mungkin kerana daun kedondong mengandungi sifat antimikroba yang dapat melawan kuman yang menyebabkan keradangan.

2. Menjaga kesihatan mata

Manfaat kedondong seterusnya adalah menjaga kesihatan mata. Ini kerana kandungan beta-karoten yang terdapat di dalam kedondong buah.

Beta-karoten membantu mengurangkan tekanan oksidatif pada mata yang timbul dari cahaya elektronik.

Kandungan beta-karoten dalam buah kedondong akan diubah menjadi vitamin A oleh tubuh.

Dipetik dari laman Saxonburg Family Eye Care, vitamin A dapat mempertajam kemampuan anda untuk melihat dalam kegelapan.

Itulah juga sebab mengapa khasiat kedondong sering digunakan sebagai ubat tradisional untuk membantu mengatasi masalah penglihatan dan jangkitan mata.

3. Mengatasi sakit tekak

Kedondong juga membawa manfaat kesihatan lain untuk kesihatan tekak dan mulut.

Ini kerana kedondong mengandungi vitamin C yang cukup tinggi, iaitu 32 mg atau kira-kira 35 peratus daripada kadar kecukupan vitamin harian anda.

Tidak hairanlah bahawa Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine mengatakan bahawa buah kedondong sering digunakan sebagai ubat tradisional untuk membantu merawat sakit tekak.

Selain itu, khasiat kedondong untuk merawat sakit tekak juga mungkin disebabkan oleh sifat antimikroba yang terkandung di dalamnya.

4. Menjaga kesihatan pencernaan

Manfaat atau khasiat kedondong seterusnya adalah menjaga kesihatan pencernaan. Buah Kedondong sering digunakan untuk membantu merawat cirit-birit.

Ini kerana buah kedondong mengandungi serat makanan yang mempunyai sifat untuk memudahkan pencernaan.

Bukan hanya itu, sebatian kloroform dalam ekstrak daun kedondong terbukti mengandungi sifat antimikroba yang berpotensi melawan bakteria Disentri Shigella.

Bakteria Disentri Shigella adalah penyebab utama jangkitan pada saluran pencernaan yang menyebabkan gejala seperti cirit-birit, demam, dan kekejangan perut.

5. Menurunkan risiko penyakit kardiovaskular

Kedondong juga mempunyai manfaat atau khasiat untuk menjaga kesihatan jantung. Ini kerana kandungan serat yang terdapat pada buah kedondong.

Jurnal Nutrien menyebutkan bahawa pengambilan serat setiap hari dapat menurunkan risiko penyakit kardiovaskular (jantung dan saluran darah).

Tidak hanya itu, buah ini juga mengandungi nutrien yang dapat mengurangi keradangan dan mencegah aterosklerosis.

Atherosclerosis adalah keadaan apabila saluran darah tersumbat, yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

6. Menurunkan berat badan

Buah Kedondong dapat menjadi pilihan bagi anda yang ingin menurunkan berat badan. Sebabnya, kedondong mengandungi serat yang dapat menjadikan anda kenyang lebih lama.

Jurnal Nutrien juga menyatakan bahawa pengambilan serat dapat membantu mengawal berat badan yang ideal.

Secara tidak langsung, serat dapat membuat anda makan lebih jarang kerana anda merasa kenyang, melambatkan pengosongan gastrik, mengurangkan penyerapan nutrien, dan pencernaan yang perlahan.

Walaupun begitu, anda tetap disyorkan untuk makan makanan lain untuk meningkatkan kebaikan atau khasiat buah kedondong.

7. Meningkatkan daya tahan

Vitamin C yang terdapat pada buah kedondong dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh anda terhadap penyakit.

Selain itu, kandungan beta-karoten yang diubah menjadi vitamin A dalam tubuh juga dapat berperanan dalam mengoptimumkan sistem ketahanan tubuh.

Tidak berhenti di situ, antioksidan yang terdapat pada buah kedondong juga dapat memberi manfaat sebagai penawar kepada pelbagai penyakit.

Petua makan kedondong

Buah Kedondong boleh dimakan mentah atau masak. Anda perlu berhati-hati jika menggigit buah secara langsung kerana dagingnya sukar dikeluarkan dari biji.

Apabila matang, buah kedondong akan menjadi kuning dan dagingnya akan menjadi lembut. Rasa asam tajam buah ini juga dapat dikurangkan.

Selain dimakan dengan buah lain dan dicelupkan dalam saus rujak, buah kedondong juga dapat diproses menjadi selai, sos, atau sup.

Sementara itu, daun kedondong boleh dimakan mentah atau dimasak. Sekiranya anda tidak pasti makan daun kedondong mentah, anda boleh mengukus dan memakannya semasa suam.