Kehidupan yang sihat

3 Langkah Penting dalam Mencukur Janggut dan Misai •

Pada dasarnya, cara mencukur agak mudah dan cepat. Pindahkan pisau cukur ke seluruh wajah sehingga rambut halus di wajah hilang.

Wajah yang rapi memberikan kesan bahawa anda seorang yang bertanggungjawab - sebab mengapa anda tidak boleh mencukur, terutama pada saat-saat penting, seperti wawancara kerja atau pergi ke majlis perkahwinan.

Pelajari cara mencukur dengan selamat dan berkesan untuk mengelakkan hasil yang tidak rata, dan juga untuk mengelakkan mencederakan anda.

Langkah 1: Persiapan

Ramai orang cenderung melangkau langkah ini dan memilih untuk segera mencukur. Sebenarnya, mencukur ketika keadaan kulit kering boleh menyebabkan kegatalan, kemerahan, ruam, atau rambut yang tumbuh ke dalam.

Persiapan mencukur termasuk mencuci muka dengan air suam untuk menghilangkan kotoran, membuka liang pori, dan melembutkan rambut halus.

Cukur selepas mandi atau gosok muka, atau sapukan minyak pra-cukur sebelum anda mula mencukur. Bagi anda yang mempunyai janggut yang tebal atau kulit sensitif, minyak pra-cukur membantu anda melonggarkan helai rambut dan melembapkan kulit untuk seret pisau cukur yang halus.

Sentiasa gunakan krim pencukur yang berkualiti. Pilih krim pencukur berasaskan gliserin dan jangan gunakan produk pencukur yang mengandung mentol, yang dapat menyumbat liang dan mengeraskan batang rambut.

Semasa menggunakan krim pencukur, biarkan selama 2-3 minit untuk melembutkan rambut. Selain daripada menggunakan tangan anda untuk menggunakan krim, gunakan sikat kabuki dengan bulu semula jadi. Kuas kabuki berfungsi mendorong krim ke setiap garis rambut untuk penyerapan yang lebih cepat, menjadikan pencukuran anda lebih mudah.

Langkah 2: Cukur

Kunci pencukur yang bersih dan halus adalah kualiti pisau cukur anda.

Dipetik dari webMD.com, tidak kira sama ada pisau cukur anda mempunyai satu atau dua pasang bilah. Kedua-duanya berfungsi dengan baik, tetapi yang paling penting adalah ketajaman pisau.

Mulakan proses mencukur dari kawasan kedua telinga, kemudian turun ke pipi, mulut, dan dagu.

Dengan menggunakan tangan bebas anda, pegang dan rentangkan kawasan wajah yang akan dicukur. Mulailah mencukur dengan gerakan mengacak pendek, ke arah jalur pertumbuhan rambut. Bilas pisau cukur dan gunakan semula krim pencukur setiap kali anda mengulang cukur.

Sekiranya anda mahukan pencukuran yang sangat halus, gunakan semula krim pencukur dan kali ini, gerakkan pisau cukur dengan perlahan ke arah yang bertentangan dengan jalur pertumbuhan rambut. Tetapi fahami risikonya: anda akan lebih mudah terkena luka, jangkitan, atau rambut yang baru tumbuh

Jangan terlalu kuat menekan pisau cukur semasa mencukur. Petua: jika anda merasakan bahawa pisau cukur menyeret pada kulit anda terlalu keras, itu adalah petanda bahawa anda perlu menukar ke pisau cukur baru.

Langkah 3: Perlindungan

Selepas bercukur, selalu bilas wajah anda dengan air bersih untuk menutup kembali liang yang terbuka. Selain itu, air sejuk bertindak seperti kompres yang membantu mengurangkan keradangan.

Kemudian, sapukan pelembap pencukur khas (balsem selepas cukur). Walau bagaimanapun, pilih produk yang tidak mengandungi alkohol. Alkohol sebenarnya akan mengeringkan kulit. Pelembap pencukur yang baik harus mempromosikan proses pemulihan yang lebih cepat dan melembapkan kulit anda.

BACA JUGA:

  • Adakah selamat untuk menanam janggut?
  • Fakta unik menarik mengenai ubat anti botak
  • Yang lebih menyakitkan semasa mendapatkan tatu: dada atau lengan?