Pemakanan

Mengapa Kita Berhenti Meminum Minuman Ringan? |

Tidak jarang minuman ringan atau minuman ringan jadi salah satu menu wajib pada waktu makan tengah hari. Walaupun, terdapat pelbagai kesan minuman ringan yang memudaratkan kesihatan anda.

Bagaimana minuman ringan menjejaskan kesihatan anda?

Alias ​​minuman ringan minuman ringan kini boleh didapati dalam pelbagai varian dan sangat mudah untuk anda temui.

Beberapa contoh minuman ringan, seperti minuman ringan, jus buah yang dibungkus, teh atau kopi yang dibungkus, minuman tenaga, hingga minuman pengganti elektrolit untuk badan selepas bersenam.

Salah satu perkara yang perlu anda perhatikan ketika membuat keputusan untuk mengambil minuman ringan terletak pada kandungan bahan tambahan makanan.

Minuman ringan mengandungi bahan tambahan, seperti pemanis, perisa, pewarna, pengawet, dan kafein. Soda juga mengandungi gas karbon dioksida yang memberikan kesan mendesis ketika anda meminumnya.

Walau bagaimanapun, pemanis adalah kelebihan bahan tambahan dalam minuman ringan jika berkaitan dengan kesihatan.

Pemanis, baik semula jadi dan buatan, kedua-duanya mempunyai kesan buruk. Anda mungkin tidak menyedari berapa banyak gula yang dimakan bersama dengan minuman ringan.

Minuman ringan, yang cenderung tinggi dalam pemanis ini, dapat meningkatkan risiko anda terkena penyakit kronik, termasuk kegemukan, diabetes dan penyakit jantung.

Apakah kesan berbahaya minuman ringan?

Walaupun kesannya tidak dirasakan dengan segera, minuman ringan dengan kandungan gula yang tinggi tentunya akan menimbulkan sejumlah kesan negatif dalam jangka masa panjang.

Berikut adalah beberapa kesan alias minuman ringan minuman ringan untuk kesihatan badan yang perlu anda ketahui.

1. Karies gigi

Satu kajian dalam jurnal Kesihatan Mulut BMC menyebutkan bahawa pengambilan 250 ml minuman ringan setiap hari dapat meningkatkan risiko karies gigi pada kanak-kanak dan remaja.

Selain itu, minuman ringan juga mengandungi asid tertentu, seperti asid fosforik dan asid karbonik, yang boleh merosakkan gigi.

Asid berfungsi dengan melarutkan kalsium dan melemahkan email. Kesannya, gigi anda akan lebih mudah berlubang atau berpori kerana kehilangan alat pelindung.

2. Kegemukan

Penggunaan minuman ringan Ia juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan menyebabkan kegemukan.

Minuman ringan tinggi kalori. Dengan minum sebotol minuman ringan, anda telah meningkatkan pengambilan kalori harian sebanyak 150-200 kalori.

Di samping itu, sejumlah kajian menunjukkan bahawa orang yang kerap minum minuman ringan juga cenderung mempunyai diet berkualiti rendah secara keseluruhan.

Makanan yang buruk adalah faktor risiko utama kegemukan.

3. Diabetes

Diabetes jenis 2 adalah sejenis penyakit yang dicirikan oleh peningkatan kadar gula dalam darah.

Satu kajian dalam jurnal PLoS Satu menunjukkan bahawa pengambilan kaleng soda atau 150 kalori gula sehari meningkatkan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 1.1 peratus.

Pengambilan gula yang berlebihan adalah penyebab ketahanan insulin yang merupakan salah satu faktor risiko utama untuk keadaan ini.

4. Penyakit jantung

pengambilan minuman ringan juga boleh mencetuskan sindrom metabolik, yang merupakan sekumpulan keadaan yang mengganggu proses pembakaran tenaga, salah satunya adalah penyakit jantung.

Minuman ringan dapat meningkatkan jumlah LDL (kolesterol jahat) dan trigliserida dalam darah. Kedua-duanya adalah faktor risiko penyakit jantung.

Salah satu kajian dalam jurnal Peredaran mendapati bahawa lelaki yang minum minuman ringan setiap hari mempunyai risiko serangan jantung 20% ​​lebih tinggi daripada mereka yang minum minuman ringan atau sedikit.

5. Penyakit gout

Keradangan pada sendi yang berlaku kerana tahap asid urik yang tinggi ( asid urik ) dalam badan yang terlalu tinggi dikenali sebagai gout atau gout.

Gejala boleh merangkumi sakit sendi, bengkak, dan kemerahan. Sendi yang paling kerap terjejas adalah jari kaki, tetapi sendi lain juga boleh terjejas.

Menurut penyelidikan, kandungan gula dalam minuman ringan dapat meningkatkan risiko gout, iaitu sekitar 75% pada wanita dan hampir 50% pada lelaki.

Apakah had penggunaan minuman ringan dalam sehari?

Untuk mengetahui had penggunaan minuman ringan dalam sehari, pertama anda perlu mengetahui kandungan gula di dalamnya.

Sebagai contoh, minuman ringan bungkus 500 ml umumnya mempunyai kandungan gula sekitar 40-50 gram atau bersamaan 4-5 sudu besar.

Sebenarnya, menurut Pedoman Pemakanan Seimbang dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, disarankan agar penggunaan gula harian tidak lebih dari 50 gram atau setara dengan 4 sudu besar.

Minum minuman ringan ini hanya bermaksud bahawa anda telah mencapai had maksimum penggunaan gula harian. Ini tidak termasuk pengambilan gula dari sumber makanan lain.

Ini bermaksud, minum minuman ringan sebenarnya tidak baik untuk kesihatan.

Sekiranya anda ingin terus mengambilnya, kurangkan dos dan hadkan tidak lebih dari dua kali seminggu.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh mencuba beberapa alternatif minuman ringan jika anda ingin mengelakkannya sama sekali.

  • Minum air mineral yang tidak mengandungi kalori dan dapat membantu menghilangkan dahaga anda.
  • Minum air yang disuntik dengan campuran buah yang dihiris, seperti lemon dan jeruk, untuk mendapatkan minuman buah yang menyegarkan tanpa kalori.

Sekiranya anda mempunyai masalah lain mengenai pengambilan minuman ringan, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.