Keibubapaan

Di bawah umur 18-an Sudah Mula Merokok? Inilah Kesannya

Berdasarkan data dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, hampir 80% dari jumlah perokok di Indonesia mulai merokok ketika mereka belum berusia 19 tahun. Kumpulan umur yang paling banyak merokok di Indonesia adalah kumpulan umur 15-19 tahun. Di tempat kedua adalah kumpulan umur 10-14 tahun. Mengejutkan, bukan? Sebenarnya, usia itu masih diklasifikasikan sebagai kategori usia kanak-kanak, ketika tubuh masih memerlukan pelbagai perkara sokongan untuk memaksimumkan pertumbuhan. Apakah bahaya yang mungkin berlaku jika seseorang merokok dari usia muda atau di bawah usia 18 tahun?

Kesan merokok membawa maut kepada semua peringkat umur

Tabiat merokok diketahui menyebabkan sebanyak 6 juta orang mati setiap tahun di dunia. Bahkan dianggarkan bahawa pada tahun 2030, jumlah kematian yang disebabkan oleh merokok akan mencapai 10 juta orang setiap tahun. Menurut WHO, Indonesia adalah negara ketiga dengan jumlah perokok terbesar di dunia setelah China dan India.

Data yang dijumpai dari Penyelidikan Kesehatan Dasar Indonesia yang dilakukan pada tahun 2013, menunjukkan bahwa sebanyak 85% rumah tangga di Indonesia terkena asap rokok. Dari pengiraan ini, dianggarkan terdapat sekurang-kurangnya 25,000 orang yang mati akibat merokok pasif, sementara kadar kematian bagi perokok aktif adalah lapan kali lebih besar daripada jumlah itu.

BACA JUGA: Pelbagai Penyakit yang Menghentikan Perokok Pasif

Tidak ada keuntungan sedikit pun dari merokok. Kesan merokok secara keseluruhan adalah kesan buruk, dari sudut ekonomi kepada kesihatan. Salah satu penyakit yang paling biasa disebabkan oleh merokok adalah barah paru-paru. Namun, bukan hanya itu, hampir semua bahagian badan seperti jantung, ginjal, saluran darah, kesihatan pembiakan, tulang dan otot, paru-paru, dan otak boleh rosak akibat merokok.

Bahaya kesihatan untuk kanak-kanak dan remaja bawah 18 tahun yang sudah merokok

Remaja yang merokok mempunyai status kesihatan yang buruk berbanding dengan remaja yang tidak merokok. Perkara yang paling sering dialami oleh perokok muda ini adalah sakit kepala dan sakit belakang yang sering muncul.

Ini ditunjukkan dalam kajian yang melibatkan 5000 wanita muda yang dikaji selama 7 tahun. Dari hasil kajian ini, diketahui bahawa mereka yang menjadi perokok aktif sering mengunjungi hospital kerana pelbagai sebab kesihatan, salah satunya adalah masalah tulang dan otot. Selain itu, juga diketahui bahawa remaja yang menjadi perokok aktif mengalami penurunan kemampuan untuk merasakan rasa makanan dan gangguan tidur.

BACA JUGA: 7 Manfaat Berhenti Merokok yang Anda Boleh Rasa Segera

1. Paru-paru berhenti berkembang

Perkembangan paru-paru juga akan terjejas sekiranya anda merokok terlalu awal. Merokok menyebabkan gangguan pada pertumbuhan dan perkembangan paru-paru pada kanak-kanak dan remaja, ini menyebabkan paru-paru berhenti tumbuh. Gangguan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan kronik sehingga dia dewasa.

Berhenti merokok pada kanak-kanak dan remaja boleh menyebabkan paru-paru tumbuh semula. Satu kajian juga menyatakan bahawa jika seorang anak merokok selama 20 hari, kesannya pada paru-paru seperti merokok selama 40 tahun, dan dia juga berisiko terkena barah paru-paru.

2. Gejala penyakit jantung dan saluran darah yang berlaku lebih awal

Merokok pada usia muda boleh menyebabkan kerosakan pada sistem peredaran darah, yang kemudian akan bertambah buruk ketika dia dewasa. Semasa dia dewasa, tidak mustahil dia boleh mengalami pelbagai penyakit jantung, seperti penyakit jantung koronari, aterosklerosis, kegagalan jantung, serangan jantung, dan strok. Penyakit ini adalah penyebab utama kematian remaja yang tinggi di dunia.

Kajian yang dilakukan di Taiwan terhadap perokok aktif muda menunjukkan bahawa banyak kumpulan ini mempunyai hipertrigliseridemia, neutrofilia, dan hiperkromia.

JUGA BACA: Rokok E-Rokok vs Rokok Tembakau: Mana Yang Lebih Selamat?

3. Kerosakan gigi

Tabiat merokok adalah penyebab utama masalah kesihatan gigi dan mulut. Hampir separuh jangkitan yang berlaku di mulut berlaku pada perokok aktif dengan usia di bawah 30 tahun. Satu kajian juga membuktikan perkara yang sama, iaitu perokok aktif pada usia yang sangat muda mempunyai lebih banyak karies, plak, dan pelbagai jangkitan gusi dan mulut berbanding dengan kanak-kanak seusia mereka yang tidak merokok.

4. Masalah dengan otot dan tulang

Penyelidikan, yang cukup luas, dilakukan di Belgium dan melibatkan sebanyak 677 remaja. Dari kajian ini, diketahui bahawa remaja yang sering merokok mempunyai kepadatan tulang yang rendah dan penurunan pertumbuhan puncak yang seharusnya terjadi pada usia mereka. Sama seperti kajian sebelumnya, kajian yang melibatkan 1000 remaja lelaki di Sweden mendapati bahawa kumpulan yang merokok mengalami kerapuhan tulang di tulang belakang, leher, tengkorak, serta di tangan dan kaki.

BACA JUGA: Apakah Kesan pada Janin Sekiranya Ibu Merokok Semasa Hamil?

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌