Kesihatan mental

Kompromi dengan pasangan anda dapat berjalan lancar dengan strategi ini

Mempunyai hubungan romantis, tentu saja, tidak ada yang selamat. Akan ada masanya anda dan pasangan anda akan berdebat dan tidak setuju mengenai sesuatu. Pertengkaran juga mustahil dihindari sepenuhnya apabila melibatkan dua orang yang mempunyai latar belakang, prinsip, watak, tingkah laku, dan kaedah asuhan yang berbeza. Namun, itu tidak bermakna anda membiarkan masalah kecil menjadi lebih besar hanya kerana anda tidak mahu saling menyerah. Lihat cara sihat untuk berkompromi dengan pasangan anda ketika anda bertengkar agar hubungan cinta anda tetap tahan lama dan lebih kuat.

Strategi pasti untuk berkompromi dengan pasangan dengan cara yang sihat

Pertengkaran sebenarnya adalah sebahagian daripada hubungan masam dan masin. Namun, lebih baik anda menanganinya dengan bijak melalui strategi kompromi berikut.

1. Ketahui apa keperluan dan kehendak anda

Dalam hubungan, anda mesti dapat memisahkan keperluan dan kehendak peribadi anda. Secara sederhana, keperluan adalah perkara yang mesti ada dan tidak boleh dikompromikan. Contohnya, kerana anda seorang introvert, anda memerlukan masa untuk bekerja sendiri, tanpa perlu bersendirian dengan pasangan atau sesiapa sahaja. Atau, anda memerlukan keterbukaan dan kejujuran dari pasangan anda dalam hal komunikasi. Sekiranya ini tidak dipenuhi, anda pasti akan merasa tertekan dan sangat terganggu.

Walaupun keinginan hanya terbatas pada hal-hal individu yang masih dapat ditoleransi jika tidak dapat dipenuhi. Contohnya, anda ingin menghabiskan masa untuk bercuti dengan bersendirian, tetapi salah satu pihak mempunyai keadaan darurat sehingga tarikhnya mesti ditangguhkan. Beberapa contoh keinginan lain yang masih boleh ditoleransi adalah rancangan untuk kediaman masa depan, pembahagian tugas rumah tangga, dan sebagainya.

2. Fahami keperluan dan kehendak pasangan anda

Menjalin hubungan sama dengan menjalin komunikasi dua hala. Setelah anda menentukan keperluan dan kehendak anda, pasangan anda juga harus melakukan perkara yang sama. Ajak pasangan anda untuk turut serta dalam menentukan keperluan dan kehendaknya dalam hubungan anda.

Pada dasarnya, luangkan masa bersama untuk menerangkan antara satu sama lain beberapa perkara yang masing-masing anggap penting dalam hubungan dan memisahkan mana yang merangkumi keperluan dan kehendak peribadi. Keperluan adalah perkara utama yang mesti dilakukan oleh anda dan pasangan sesuai dengan persetujuan bersama. Dengan memisahkan keperluan dan kehendak, anda dan pasangan menjadi lebih peka akan batasan-batasan dalam hubungan untuk meminimumkan berlakunya pertikaian.

Perbincangan ini boleh menjadi sukar dan penuh emosi. Untuk mengelakkan ini, pastikan kedua-duanya berada dalam keadaan fikiran yang stabil, tenang dan dalam suasana hati yang baik terlebih dahulu, kemudian mulakan perbincangan.

3. Bersikap tenang dan fokus

Mengekalkan sikap mementingkan diri sendiri dan ingin menang sendiri hanya akan membawa kepada bencana. Anda dan pasangan tidak akan pernah menemui jalan tengah untuk berdamai dari konflik.

Oleh itu, cubalah bersendirian terlebih dahulu untuk menenangkan emosi dan fikiran anda sebelum kembali menghadap pasangan anda. Lakukan pelbagai aktiviti yang membuat anda lebih selesa, seperti meditasi, jurnal, mendengar muzik, atau mandi air panas. Seboleh mungkin luangkan masa anda sebentar agar fikiran anda lebih jernih.

Cuba fizikal dan emosi dalam keadaan stabil dan tenang. Dengan cara itu, anda akan fleksibel untuk menghadapi masalah dengan kepala yang sejuk.

4. Komited untuk bertolak ansur

Kunci untuk menyelesaikan konflik adalah menyelesaikan masalah dengan tenang. Setelah mengetahui keperluan dan kehendak masing-masing, mulalah saling berkompromi untuk menyelesaikan konflik yang ada. Bercakap dari hati ke hati dengan kejujuran dan pengertian. Kerana, di sinilah tahap puncak akan menentukan bagaimana hubungan anda seterusnya.

Agar hubungan dapat berjalan, anda perlu melepaskan sikap individualistik anda untuk berkongsi dengan pasangan anda, dan sebaliknya. Elakkan mencari kesalahan dengan pasangan anda, dan sebaliknya. Sebaliknya, anda berdua harus menetralkan pemikiran satu sama lain dan fokus mencari jalan keluar. Bincangkan dengan hati yang tenang sehingga anda mendapat keputusan yang adil dan boleh diterima oleh kedua-dua pihak.

Sekiranya anda dan pasangan berjaya melakukannya, hubungan anda dijamin akan lebih kekal. Sebenarnya, anda berdua cenderung lebih tenang apabila masalah lain ditimpa pada masa akan datang. Akibatnya, masalah itu dapat diselesaikan dengan lebih cepat melalui kompromi yang lebih baik.