Kesihatan Otak dan Saraf

Otak Anda Lambat Setiap Kali Anda Penuh? Inilah penyebabnya

Makan banyak bukan sahaja buruk untuk skala berat badan anda, tetapi adakah anda tahu bahawa setelah makan banyak otak anda berfikir lebih lama?

Mungkin anda sering mendengar pernyataan setelah makan begitu 'lambat'. Ternyata ini dapat dijelaskan dari segi saintifik dan perubatan. Jadi apa sebenarnya yang berlaku pada otak setelah anda makan banyak? Bagaimana otak boleh menjadi lebih lambat dalam berfikir?

Otak terganggu setelah makan banyak karbohidrat

Mungkin anda telah membuktikannya sendiri. Setelah makan banyak, anda berasa lebih malas, letih, mengantuk, dan otak menjadi lebih lambat untuk berfikir.

Ya, memang makan banyak dapat menjadikan otak anda lebih 'lambat' daripada sebelumnya. Contohnya, apabila anda makan banyak nasi atau karbohidrat jenis lain, maka setelah anda memakan makanan tersebut, anda akan berfikir panjang.

Ini telah terbukti dalam penyelidikan yang diterbitkan dalam American Physcological Association. Kajian itu cuba melihat bagaimana otak berfungsi menggunakan pemeriksaan perubatan. Kemudian para penyelidik mendapati bahawa otak mengalami gangguan tidak lama setelah makan makanan berkarbohidrat tinggi.

Mengapa makan dengan banyak boleh menjadikan otak lebih lambat untuk berfikir?

Lalu mengapa ini boleh berlaku? Apa yang menyebabkan otak lambat berfungsi? Walaupun penyelidik tidak tahu dengan tepat bagaimana makanan melambatkan otak, mereka memberikan beberapa sebab yang mungkin:

Otak 'lambat' boleh disebabkan oleh peningkatan serotonin selepas makan

Apabila anda selesai makan, gula darah anda akan meningkat secara mendadak. maka secara semula jadi tubuh akan mengalami peningkatan hormon insulin yang berfungsi mengawal kadar gula dalam darah anda.

Namun, insulin tidak hanya menjadikan gula darah anda normal, tetapi juga menyebabkan triptofan meningkat di otak. Keadaan ini akan memberi kesan kepada jumlah serotonin - penghubung antara sel saraf - yang berfungsi mengatur kadar gula dalam darah mood, fungsi pencernaan, dan berperanan dalam sistem saraf pusat. Perubahan jumlah serotonin kemudian dapat membuat anda mengantuk dan otak memerlukan masa lebih lama untuk memproses pemikiran.

Setelah makan banyak, otak dapat mengalami kekurangan darah sementara

Kehilangan darah sementara yang berlaku di otak tidak begitu menakutkan seperti yang anda fikirkan. Keadaan ini tentu saja tidak menyebabkan anda kekurangan darah dan memerlukan perjalanan darah, tidak.

Setelah selesai makan, semua organ pencernaan di perut anda memerlukan lebih banyak tenaga untuk memproses makanan yang masuk. Oleh itu, badan anda akan mengalirkan lebih banyak darah ke perut untuk menyokong aktiviti ini. Oleh itu, otak mengalami kekurangan darah sementara.

Kekurangan darah yang dialami oleh otak akan mengakibatkan otak kekurangan oksigen, tenaga, dan makanan. Keadaan ini, tentu saja, dapat menjadikan sel saraf tidak dapat berfungsi dengan baik untuk menghantar isyarat.