Kesihatan Pencernaan

Penyakit Hati Berjangkit Atau Tidak, Benarkah? Ini adalah jawapan dari para pakar

Terdapat pelbagai jenis penyakit hati. Tetapi tidak kira apa jenis penyakit hati yang anda alami, proses kerosakan hati biasanya berlangsung dengan cara yang sama - dari keradangan, hingga pembentukan tisu parut, hingga sirosis, hingga kegagalan hati. Soalan seterusnya ialah: Adakah penyakit hati menular?

Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui jawapannya.

Penyakit hati berjangkit atau tidak, bergantung kepada penyebabnya

Penyakit hati boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, mulai dari keturunan, gaya hidup yang tidak sihat, hingga infeksi virus.

Dua jenis penyakit hati yang diwarisi adalah hemochromatosis dan alpha-1 antitrypsin. Sementara itu, hati berlemak adalah sejenis penyakit hati yang disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat, misalnya dari minum alkohol (hati beralkohol berlemak) dan makan makanan berlemak dan kurang bersenam (hati berlemak tanpa alkohol). Jenis penyakit hati ini, yang dipengaruhi oleh keturunan dan gaya hidup yang tidak sihat, pastinya tidak menular.

Kes lain dengan penyakit hati yang disebabkan oleh hepatitis virus. Hepatitis adalah penyakit hati yang berjangkit, kerana ia adalah jangkitan virus. Terdapat banyak jenis virus yang boleh menyebabkan hepatitis, iaitu hepatitis A, B, C, D, dan E.

Kaedah penularan virus hepatitis yang paling biasa

Namun, penularan virus hepatitis dari satu orang ke orang lain tidak semudah melalui titisan air liur yang disembur ketika bersin atau batuk tidak ditutup seperti batuk dan selesema, atau melalui sentuhan biasa.

Virus hepatitis tidak dijumpai ketika bersin, batuk, air liur, atau susu ibu. Jadi, cara penularan virus hepatitis sedikit lebih rumit dan juga bergantung pada jenis virus.

Terdapat tingkah laku tertentu yang meningkatkan risiko anda untuk penyakit hati berjangkit seperti hepatitis virus. Sebagai contoh:

 • Anda tinggal bersama dan berkongsi barang-barang peribadi (contohnya, peralatan makan dan pisau cukur) dengan seseorang yang menghidap hepatitis.
 • Mengonsumsi makanan dan minuman yang tercemar oleh tinja yang mengandung virus hepatitis (biasanya ini adalah cara penularan hepatitis A dan hepatitis E).
 • Berkongsi picagari ubat dengan orang lain boleh menyebabkan anda terkena darah yang dijangkiti.
 • Sentuhan langsung dengan darah yang dijangkiti virus hepatitis, misalnya di institusi kesihatan seperti kakitangan hospital atau tinggal bersama pesakit hepatitis.
 • Tatu, tindikan badan, alat meni pedi, dan pendedahan kepada jarum lain yang tidak steril.
 • Berhubungan seks dengan orang yang dijangkiti virus hepatitis, termasuk seks dubur, oral, dan dubur (adalah cara penyebaran virus hepatitis B, hepatitis C, dan hepatitis D yang biasa.
 • Menerima perjalanan darah dari penderma yang mempunyai hepatitis virus.
 • Menderita HIV. Sekiranya anda dijangkiti HIV melalui jarum suntikan ubat, menerima perjalanan darah yang tercemar, atau melakukan aktiviti seksual tanpa perlindungan, risiko anda mendapat hepatitis meningkat. Namun, pendedahan kepada cairan tubuh yang membahayakan anda, bukan status HIV anda.
 • Wanita hamil yang menderita hepatitis dapat menyebarkan jangkitan kepada anak-anak mereka, tetapi tidak melalui susu ibu tetapi melalui cairan vagina atau darah ibu semasa melahirkan.
 • Tidak mencuci tangan setelah menukar lampin dengan tinja yang terkena virus hepatitis.

Mencegah penularan jangkitan hepatitis virus

Hepatitis virus adalah sejenis penyakit hati yang berjangkit. Walau bagaimanapun, hepatitis virus dapat dicegah dengan menjaga kebersihan diri dengan sebaik mungkin. Inilah yang perlu anda lakukan untuk mencegah penularan virus hepatitis:

 • Dapatkan vaksin hepatitis, untuk hepatitis A dan B
 • Biasakan mencuci tangan; sebelum makan, selepas keluar dari tandas, sebelum dan selepas membersihkan bahagian bawah bayi, sebelum dan selepas menyediakan makanan untuk memasak, dan sebagainya.
 • Pastikan mencuci buah atau sayur sebelum makan. Masak daging hingga masak sepenuhnya.
 • Elakkan menggunakan dadah dalam bentuk apa pun
 • Berhati-hati semasa menggunakan jarum
 • Selamat melakukan hubungan seks
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found