Penyakit berjangkit

5 Pilihan Cara Merawat Buasir untuk Sembuh Sepenuhnya

Gondok atau parotitis adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus. Virus yang menyebabkan gondok biasanya menjangkiti kelenjar parotid (kelenjar air liur), menyebabkan kelenjar air liur membengkak. Gejala gondok lain termasuk demam dan pipi bengkak, sakit kepala, dan sakit ketika menelan, bercakap, mengunyah, atau minum air asam. Gondok biasanya menyerang kanak-kanak berumur 2-14 tahun. Jadi, bagaimana merawat penyakit gondok?

Cara merawat penyakit beguk yang berfungsi

Ramai orang secara keliru berpendapat bahawa penyakit gondok dapat dirawat dengan antibiotik. Sebenarnya, antibiotik adalah ubat untuk melawan jangkitan bakteria, bukan virus. Jadi, cara merawat penyakit gondok dengan antibiotik adalah tidak wajar.

Pelbagai cara untuk merawat penyakit gondok yang ada sekarang bertujuan untuk mengurangkan gejala yang muncul sehingga jangkitan virus hilang sepenuhnya, dan tubuh dinyatakan kembali sihat.

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat penyakit gondok yang boleh anda cuba:

1. Cukup rehat

Untuk meningkatkan sistem imun anda dan menghentikan penyebaran virus, lebih baik berehat di rumah terlebih dahulu dan mengelakkan keluar sebentar.

Ini juga diperkuat oleh pernyataan dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), bahawa orang yang menderita gondok harus berehat di rumah sekurang-kurangnya lima hari setelah kelenjar parotid mulai membengkak.

Tempat tidur juga bertujuan untuk mencegah penularan virus kepada orang lain. Sebabnya, virus gondok akan sangat menular sehingga seminggu setelah munculnya gejala.

2. Minum banyak air

Gondok boleh membuat tekak anda sakit, sehingga sukar untuk mengunyah dan menelan makanan atau minuman.

Itulah sebabnya, banyak orang kehilangan selera makan dan menjadi malas untuk memakan apa sahaja, termasuk minum air.

Sebenarnya, minum banyak air dapat membantu mencegah dehidrasi semasa demam yang anda alami dengan penyakit gondok. Keperluan cairan dipenuhi dengan betul juga membantu melancarkan sistem metabolisme badan anda.

Minum sebarang cecair semasa mengalami keadaan ini sebenarnya dibenarkan. Namun, lebih baik jika anda menambah air.

Elakkan jus buah, kerana jus biasanya merangsang pengeluaran air liur yang sebenarnya membuat gondok anda lebih sakit.

3. Perhatikan sumber makanan anda

Jangan memandang rendah pilihan makanan semasa anda merawat penyakit gondok.

Sebenarnya, memilih makanan yang betul akan membantu mengurangkan risiko komplikasi penyakit gondok dan mempercepat proses penyembuhan.

Sekiranya makan makanan keras menyukarkan anda menelan dan akhirnya hilang selera makan, cubalah makan makanan lain yang lebih lembut.

Sup, yogurt, kentang rebus tumbuk, dan makanan lain yang mudah dikunyah dan ditelan mungkin merupakan pilihan yang baik.

Seboleh mungkin elakkan juga makan makanan berasid, seperti buah sitrus, kerana dapat meningkatkan pengeluaran air liur.

4. Ambil ubat penahan sakit

Antibiotik tidak menyembuhkan penyakit gondok. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengambil ubat penahan sakit untuk menghilangkan rasa sakit dan demam yang berkaitan dengan penyakit gondok, seperti paracetamol, ibuprofen, atau aspirin.

Ubat ini boleh dibeli di kaunter kedai makanan atau kedai ubat berhampiran rumah anda. Sekiranya anda memerlukan jenis dan dos yang lebih kuat, doktor anda boleh menetapkannya untuk anda.

Penting untuk lebih berhati-hati ketika memberikan aspirin kepada orang yang menghidap penyakit gondok yang merupakan kanak-kanak atau remaja.

Sebabnya, penggunaan aspirin dikaitkan dengan sindrom Reye yang mengancam kesihatan anak-anak.

5. Letakkan kompres sejuk di leher yang bengkak

Sumber: Cita-cita Kesihatan

Cara lain untuk merawat penyakit gondok adalah dengan memampatkan kawasan leher yang bengkak dengan menggunakan kompres sejuk.

Selain berfungsi untuk mengurangkan rasa sakit, kompres sejuk juga akan membantu mengurangkan keradangan sekaligus memberi keselesaan pada kawasan leher yang sakit.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌