Kesihatan Pencernaan

Cirit-birit dan Selsema Perut Membuat Anda Bolak-balik, Jadi apa bezanya?

Masalah pencernaan adalah salah satu aduan kesihatan yang paling biasa. Nampaknya setiap orang mengalami cirit-birit atau selesema perut atau muntah sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Kedua-dua gangguan pencernaan ini mempunyai simptom yang serupa sehingga sangat sukar untuk membezakan antara orang awam. Oleh itu, adakah anda mengalami cirit-birit atau muntah? Inilah cara untuk memberitahu perbezaannya.

Apakah perbezaan antara cirit-birit dan selesema perut (muntah)?

Cirit-birit dan selesema perut boleh disebabkan oleh memakan makanan dan minuman yang telah tercemar dengan virus, bakteria, dan / atau parasit. Kedua-duanya juga menunjukkan simptom umum yang serupa, iaitu sakit perut dan pergerakan usus bergantian dengan bentuk najis yang longgar dan tidak teratur.

Walaupun mempunyai sebab dan gejala yang serupa, kedua masalah pencernaan ini sebenarnya berbeza. Sekiranya anda mengalami cirit-birit, itu tidak bermakna anda pasti menghidap gastroenteritis atau selesema perut.

Kerana, Cirit-birit sebenarnya adalah gejala penyakit, bukan penyakit yang berdiri sendiri.

Sementara itu, selesema perut adalah sejenis penyakit berjangkit yang dikenali sebagai gastroenteritis.

Selesema perut atau gastroenteritis adalah salah satu penyakit yang boleh menyebabkan cirit-birit kerana jangkitan ini menyebabkan keradangan pada saluran pencernaan anda.

Selain gastroenteritis, cirit-birit juga boleh disebabkan oleh IBS, penyakit Crohn, dan kolitis (radang usus) kerana ketiga-tiga keadaan ini boleh disebabkan oleh keradangan saluran pencernaan.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa cirit-birit dan selesema perut adalah dua perkara yang berbeza.

Gejala dan masa pemulihan adalah berbeza

Walaupun selesema perut juga menunjukkan gejala cirit-birit, anda juga perlu mengetahui gejala lain untuk dapat membezakan sama ada cirit-birit yang anda alami benar-benar disebabkan oleh gastroenteritis atau masalah kesihatan lain.

Selesema perut menyebabkan gejala mual dan muntah (oleh itu juga sering disebut "muntah", alias muntah dan muntah). buang air besar) dan kekejangan perut.

Apabila disebabkan oleh virus, gejalanya juga termasuk demam, sakit kepala dan sakit otot. Sekiranya penyebabnya adalah jangkitan bakteria, cirit-birit mungkin disertai dengan darah.

Gejala ini biasanya muncul 12-72 jam selepas makan atau terdedah kepada pencemaran dengan agen penyebab selesema perut.

Sementara itu, cirit-birit hanya merupakan keluhan pergerakan usus yang kerap (lebih daripada 3 kali sehari) dengan konsistensi najis cair dan tidak ada gejala lain.

Gastroenteritis biasanya sembuh kurang dari 1 minggu setelah terdedah kepada jangkitan untuk pertama kalinya jika disebabkan oleh virus. Namun, jika disebabkan oleh bakteria, memerlukan beberapa minggu untuk sembuh.

Kelajuan penyembuhan cirit-birit juga bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya cirit-birit disebabkan oleh IBS, mungkin berlanjutan sehingga 3 bulan kerana IBS adalah penyakit kronik.

Apa yang perlu dilakukan jika anda menghidap selesema perut dan cirit-birit?

Walaupun terdapat perbezaan, gejala kedua-duanya masih boleh mengganggu aktiviti. Terutama jika anda harus berulang-alik ke bilik mandi beberapa kali sehari. Oleh itu, inilah perkara yang harus anda lakukan agar badan cepat pulih.

  • Minum banyak air untuk mengekalkan keseimbangan cecair badan. Gejala cirit-birit dan selesema perut boleh menyebabkan dehidrasi kerana muntah dan selang buang air besar.
  • Ambil ubat anti-loya seperti Ondansetron.
  • Ambil ubat cirit-birit untuk menghentikan gejala cirit-birit yang anda alami.
  • Ambil suplemen zink untuk membantu mengurangkan keparahan cirit-birit dan membantu mempercepat proses penyembuhan.
  • Jaga kebersihan diri. Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas makan. Pastikan makanan yang anda makan bersih dan tidak tercemar dengan apa-apa.

Anda harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami masalah pencernaan untuk mengetahui sebab sebenar dan cara merawatnya dengan betul.