Kesihatan mental

5 Cara untuk Bergerak dari Cinta yang Tidak Dibalas •

Adalah fitrah manusia untuk mencintai dan dicintai. Namun, kadang-kadang anda harus menelan kepahitan cinta yang tidak berbalas. Sekarang anda hidup dalam kesendirian, dimakan oleh penderitaan. Sedih dan kecewa kerana patah hati tidak apa-apa, tetapi anda tidak boleh berlama-lama di lembah gelap ini. Terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menjadi lebih kuat melalui kesakitan cinta yang tidak berbalas.

Kesan buruk dari patah hati untuk kesihatan

Perpecahan tidak hanya melukai hati. Pelbagai kajian membuktikan bahawa patah hati dapat menyebabkan kesakitan yang nyata di seluruh badan. Walaupun dalam beberapa kes, kesakitan fizikal patah hati boleh menjadi sangat serius.

Sakit kepala yang mencengkam, kurang selera makan, insomnia, sesak nafas, dan "mata panda" khas yang anda alami setelah patah hati dapat dibuktikan secara ilmiah. Rangkaian gejala patah hati ini sebenarnya adalah reaksi terhadap tekanan emosi yang disebabkan oleh penurunan pengeluaran dopamin dan oksitosin, dua hormon gembira, yang kemudian digantikan oleh peningkatan kadar kortisol (hormon stres). Penyelidik mendapati bahawa keadaan ini serupa dengan gejala ketagihan dadah.

Menurut American Heart Association, tekanan darah dapat meningkat sementara ketika anda mengalami tekanan yang teruk. Sekiranya ini berlaku secara berterusan, tekanan cinta yang tidak berbalas akhirnya boleh menyebabkan masalah jantung, gejalanya hampir sama dengan serangan jantung, kata dr. Lawrence Weinstein, pakar kardiologi dan ketua Pusat Sakit Dada / Gagal Dada Bethesda Memorial Hospital.

Fenomena penyakit jantung akibat patah hati disebut Broken Heart Syndrome. Keadaan ini boleh menyebabkan kegagalan jantung jangka pendek.

Sebagai tambahan kepada kesakitan fizikal, kemurungan juga dapat meredakan fikiran anda jika anda berlama-lama dengan emosi dan meratapi kesedihan cinta yang tidak berbalas. Lebih-lebih lagi, kemurungan akibat patah hati sering menyebabkan cubaan bunuh diri pada orang muda.

Tidak apa-apa untuk memberi diri anda masa untuk bersedih setelah menerima hakikat bahawa cinta anda ditolak. Tetapi untuk dapat mengelakkan semua akibat negatif yang mungkin timbul dari hati yang hancur, anda harus bertekad untuk terus bergerak dan melupakan orang itu.

Cara cepat beralih dari cinta yang tidak berbalas

Pindah dari cinta yang tidak berbalas tidak selalu mudah dilakukan. Walaupun begitu, masih ada beberapa cara untuk mencuba memulakan hidup baru sambil melupakan orang itu. Bagaimana untuk?

1. Terima kenyataan

Terimalah kenyataan keras bahawa peluang anda bersamanya sudah berakhir. Ini tidak bermaksud cinta ditolak kerana anda kurang menawan atau tidak layak dengannya. Cinta sepihak ini boleh menjadi isyarat dihantar dari alam semesta untuk memberitahu anda bahawa dia bukan orang yang tepat untuk anda cintai, dan mencintai anda.

Cuba ingat perkara-perkara yang menjengkelkan yang dia suka lakukan, seperti berbohong atau makan dengan kuat. Ini akan membantu anda menyedari bahawa dia tidak sempurna, jadi akan lebih mudah bagi anda untuk melepaskannya.

Ingatlah bahawa masih banyak ikan di lautan yang menanti anda. Satu cinta mati, yang lain akan tumbuh jika anda mengizinkannya. Luangkan masa untuk mengingat kekuatan anda dan apakah matlamat hidup anda yang seterusnya. Ketahuilah bahawa dunia ini belum berakhir dan ada banyak orang lain yang mencintai anda seperti anda.

2. Tuangkan semua perasaan anda

Adalah wajar untuk merasa sedih, marah, atau kecewa setelah putus cinta. Oleh itu, tidak mengapa menangis, menjerit, atau marah. Duduk di tempat yang tenang, seperti di bilik tidur atau bilik mandi, dan lepaskan semua perasaan marah anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk meluahkan perasaan anda secara lisan, anda boleh menulis surat yang ditujukan kepadanya, tetapi jangan mengirimkannya. Dengan cara itu, anda akan merasa terbebas, dan akhirnya lebih lega menerima kenyataan.

3. Putuskan semua hubungan di media sosial

Anda akan merasa sukar untuk melakukannya teruskan jika anda terus melihat catatan terbaru orang itu di laman Instagram atau Facebook anda. Atau lebih teruk lagi, anda mungkin tergoda mengejar setiap pergerakan yang dilakukannya (dan mungkin yang baru dilakukannya) di media sosial. Ini adalah kebiasaan yang tidak sihat sepenuhnya, dan dalam banyak kes, melanggar hak privasi orang lain.

Sekiranya anda bertekad untuk melupakannya, buatlah keputusan dengan segera: adakah anda akan berehat sementara dari dunia maya atau jika tidak, tidak berkawan / berhenti mengikuti atau sekatan bekas dari semua akaun media sosial anda.

Sekiranya perlu, sekat atau hapus juga nombor telefon. Di samping itu, tapis media sosial anda untuk hanya memaparkan berita atau gambar positif, jadi anda lebih bersemangat menjalani hari tanpa bayangannya.

Jangan mengikuti akaun yang keliru yang hanya akan memanjangkan atau menggagalkan proses anda.

4. Cari aktiviti baru

Ramai orang sering menyalahkan diri mereka sendiri apabila cinta itu sepihak. Ingat bahawa masa tidak boleh dipusingkan kembali. Nostalgia kembali ke masa lalu hanya membuat jantung sakit lebih. Fokus pada masa kini dan jangan lupa untuk membahagiakan diri sendiri.

Cuba buat diri anda sibuk dengan perkara-perkara yang anda gemari, yang mungkin tidak dapat / anda buat semasa dia masih hidup. Ketahui bahawa dunia belum berakhir dan masih banyak yang boleh anda lakukan dengan atau tanpa dia. Baca buku atau tonton filem untuk memperkaya cakrawala anda, pergi ke gimnasium, dan dengarkan motivasi positif.

Lakukan ini secepat mungkin untuk mengelakkan pemikiran tertekan mengalir di fikiran anda. Dengan cara ini, anda akan melupakan perasaan sedih dan kecewa yang anda rasakan.

5. Jatuh cinta lagi!

Walaupun pemikiran anda masih ada pada diri anda, cuba mulakan kembali kepada orang lain walaupun anda mungkin belum bersedia sepenuhnya untuk berkomitmen semula.

Tidak ada salahnya keluar dari rumah, bergabung dengan komuniti baru, melakukan aktiviti baru, dan mengenali orang baru. Siapa tahu, di luar sana, anda akan dapat mencari jodoh yang lebih baik daripada orang yang kini telah pergi.