Kesihatan Seksual

Perubatan Herba HIV / AIDS, Sudah Terbukti Berkesan?

HIV / AIDS adalah penyakit kronik yang hingga kini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Untuk mengawal gejala mereka, orang yang hidup dengan HIV dan AIDS (ODHA) mesti menjalani rawatan sepanjang hayat. Namun, tidak sedikit orang yang hidup dengan HIV yang melengkapkan ubat ARV sebagai rawatan HIV / AIDS dengan ubat-ubatan herba. Apakah ubat herba untuk HIV? Inilah ulasannya.

Jenis ubat herba untuk HIV dan AIDS (HIV / AIDS)

Terdapat beberapa ubat herba yang dilaporkan dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh untuk melawan jangkitan yang menyebabkan HIV dan AIDS. Malah, ubat herba ini juga dianggap dapat mengatasi gejala HIV.

Berikut adalah beberapa ubat herba untuk HIV dan AIDS:

1. Aloe vera

Kajian 2012 di Nigeria diterbitkan Jurnal Perubatan Pelengkap dan Integratif mengatakan bahawa lidah buaya berpotensi sebagai ubat semula jadi dalam rawatan HIV dan AIDS.

Kajian ini melihat 10 wanita muda yang positif HIV / AIDS tetapi tidak dapat dirawat dengan antiretroviral (ARV) kerana risiko kesan sampingan dari ubat HIV ini.

Selama 1 tahun, semua wanita diminta minum 30-40 mililiter (ml) jus lidah buaya setiap hari. Hasil ini akan diperhatikan untuk perbandingan dengan pesakit HIV yang dirawat menggunakan terapi ARV.

Setahun setelah pemerhatian, kumpulan wanita yang kerap minum jus lidah buaya mengalami kenaikan berat badan rata-rata 4.7 kilogram (kg).

Peningkatan berat badan hampir sama dengan kumpulan yang mengambil ubat ARV (naik 4.8 kg).

Kumpulan minuman lidah buaya juga menunjukkan peningkatan jumlah sel CD4 yang sihat dengan purata 153.7 sel / L. Sementara itu, jumlah sel CD4 pesakit pada terapi ARV meningkat sebanyak 238.85 sel / L.

Secara amnya, kajian di atas tidak menyebutkan kesan sampingan yang signifikan dari pengambilan lidah buaya.

Walau bagaimanapun, kebenaran manfaat lidah buaya sebagai ubat herba untuk HIV masih perlu disahkan oleh penyelidikan lebih lanjut pada skala yang lebih besar.

2. Gandarusa (Justicia gendarussa)

Pada tahun 2017, kajian dari Jurnal Produk Semula jadi cari potensi ekstrak tanaman gandarusa (daun rusa atau kisi) sebagai ubat herba untuk HIV dan AIDS.

Sebuah pokok renek dengan nama Latin Justicia gendarussa diketahui mengandungi sebatian pantetiflorin A (anti-HIV glikosida arylnaphthalene lignan).

Sebatian ini dipercayai dapat membantu mencegah perkembangan virus HIV di dalam badan. Para penyelidik menyiasat kesan sebatian ini terhadap virus HIV-1 M-tropik dan T-tropika.

M-tropisme merujuk pada kemampuan virus menyerang makrofag, sementara T-tropisme merujuk pada kemampuan virus menyerang sel-sel T.

Makrofag dan sel-T adalah rangkaian sel darah putih yang penting untuk sistem ketahanan badan (imun).

Hasil kajian menunjukkan bahawa sebatian pantetiflorin A dapat menghambat proses jangkitan HIV ke sel-sel imun badan.

Sebenarnya, patentiflorin A pada tumbuhan herba justicia dianggap mempunyai kesan perencatan yang jauh lebih tinggi daripada ubat azido-deoxythymidine (AZT).

Azido-deoxythymidine (AZT) adalah ubat pertama yang diketahui dapat merawat HIV. Penyelidik mengatakan bahawa patentiflorin A mampu menghalang tindakan enzim transkripase terbalik.

Setakat ini, penyelidik tidak pasti bahawa tumbuhan herba justicia selamat untuk penggunaan langsung untuk ubat herba HIV.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yakin bahawa dengan penyelidikan lebih lanjut kilang itu justicia sebagai ubat herba untuk HIV berpotensi untuk membantu rawatan ARV untuk mengurangkan jumlah virus.

3. Salvia daun

Daun salvia adalah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga daun pudina.

Sebelum digunakan sebagai ubat HIV, daun ini sering digunakan sebagai ubat herba untuk merawat jangkitan virus.

Sebenarnya, faedahnya bukan hanya mitos. Menurut penyelidikan dalam jurnal Retrovirologi , Ekstrak daun Salvia dianggap berpotensi besar sebagai ubat HIV semula jadi.

Hasil kajian menyimpulkan bahawa daun air liur mampu melawan virus imunodefisiensi manusia jenis 1 (HIV-1), yang boleh menyebabkan AIDS.

Kajian itu juga melihat kemampuan daun salvia untuk mencegah virus masuk dan memusnahkan sel CD4 di dalam badan.

Tetapi sayangnya, tidak ada penyelidikan yang mengeksplorasi kesan air liur daun sebagai ubat herba HIV pada manusia.

Kajian yang ada terhad kepada ujian kultur terkawal di makmal dengan sampel tisu.

4. Thistle susu

Sebelum ini susu thistle biasa digunakan untuk meningkatkan fungsi hati, membuang toksin dan sisa seperti alkohol dan hempedu berlebihan, dan memperbaiki pencernaan.

Nah, salah satu hasil penyelidikan dari Persatuan Perubatan HIV menunjukkan bahawa: susu thistle adalah ramuan yang boleh digunakan sebagai ubat herba untuk HIV dan AIDS.

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini diketahui mempengaruhi kerja ubat antiretroviral sehingga perlu dipertimbangkan dan diperhatikan.

Orang dengan HIV tidak boleh mengambil ubat herba

Terdapat sebilangan besar kajian yang menumpukan pada penggunaan ubat-ubatan herba untuk perkembangan HIV dan AIDS.

Untuk selamat, anda harus selalu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menjalani rawatan semula jadi jika anda menghidap HIV dan AIDS.

Anda juga boleh meminta cadangan doktor mengenai ubat-ubatan herba yang baik untuk orang dengan HIV AIDS, atau makanan tambahan untuk meningkatkan daya tahan.

Walaupun begitu, anda tidak boleh menjadikan ubat semula jadi sebagai terapi utama dan satu-satunya. Anda masih perlu mengambil ubat ARV secara berkala mengikut peraturan.

Sebabnya, ubat herba pada dasarnya bukan ubat paten yang dibuat atau bertujuan untuk menyembuhkan HIV dan AIDS.

Hingga kini belum ada bukti yang cukup untuk mendukung penggunaan ubat alami untuk mengobati jangkitan dan gejala HIV sesuai dengan tahapnya, seperti ruam kulit HIV.

Setakat ini, penggunaan ubat HIV semula jadi hanya cadangan untuk meningkatkan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Sekiranya doktor anda mengizinkan anda mengambil ubat-ubatan herba, ubat-ubatan ini tetap harus diambil dengan berhati-hati.

Jangan lupa untuk selalu memeriksa maklumat ubat, bermula dari keselamatan, cara penggunaan, penyimpanan, dan dos yang tepat.

Memilih ubat-ubatan herba yang selamat untuk penghidap HIV

Sebelum membeli dan memakan apa-apa, anda harus terlebih dahulu memeriksa kesahihan dan keselamatan ubat herba.

Pastikan ubat-ubatan herba yang anda gunakan dalam rawatan HIV didaftarkan dengan BPOM dan diuji secara klinikal. Berikut adalah cara untuk memastikan keselamatan ubat herba HIV:

1. Periksa pembungkusan

Teliti dahulu pembungkusan produk dengan memastikan kotak pembungkusan tidak koyak, pecah, koyak, atau lekuk. Pastikan juga bekas ubat tidak berlubang, berkarat, atau bocor.

Selepas itu, periksa bila produk dibuat dan tarikh luput. Pastikan juga maklumat berikut ada pada label semua suplemen herba:

 • Nama tambahan
 • Nama dan alamat pengilang atau pengedar
 • Senarai lengkap ramuan untuk komposisi, sama ada dalam brosur yang termasuk dalam bungkusan atau disenaraikan di dalam kotak
 • Cadangan penyediaan, dos dan jumlah bahan aktif
 • Nombor permit pengedaran BPOM

2. Baca label pembungkusan

Baca dengan teliti label maklumat ubat pada bungkusan. Untuk menguji keselamatan dan risiko, anda boleh menggunakan senarai semak ini:

 • Adakah terdapat kontraindikasi dan larangan?
 • Apakah cara yang betul untuk menggunakannya, dan adakah had dos harian?
 • Apakah bahan aktif yang mungkin terdapat di dalamnya?
 • Adakah anda mempunyai alahan terhadap salah satu ramuan yang disenaraikan?
 • Adakah doktor atau keadaan kesihatan anda sekarang melarang anda mengambil salah satu ramuan?
 • Adakah terdapat larangan makanan, minuman, ubat-ubatan, dan aktiviti yang mesti dielakkan semasa mengambil ubat-ubatan herba ini?

Pengilang suplemen herba bertanggungjawab untuk memastikan bahawa tuntutan yang mereka buat mengenai produk tersebut tidak palsu atau mengelirukan.

Mengkaji Ubat Herba: dari Kegunaan, Cara Memilih, hingga Kesan Sampingan

3. Lihat logo kelas ubat

Berdasarkan ketentuan BPOM, perubatan tradisional dibahagikan kepada 3 kategori, iaitu perubatan herba, perubatan herba standard (OHT), dan fitopharmaca.

Agar ubat herba dinyatakan selamat bagi penderita HIV dan AIDS, produk tersebut harus terbukti secara ilmiah sebagai selamat melalui satu siri ujian klinikal.

Ubat-ubatan herba juga mesti diuji dos, kaedah penggunaan, keberkesanan, pemantauan kesan sampingan, dan interaksi dengan sebatian ubat lain.

Phytopharmaca adalah satu-satunya kelas perubatan herba yang telah lulus semua ujian praklinikal dan klinikal pada manusia.

Oleh itu, seboleh-bolehnya cari makanan tambahan atau produk perubatan herba HIV yang berlabel "fitofarmaka".

Sekiranya anda tidak pasti sama ada ubat herba HIV dan AIDS yang anda gunakan adalah berdaftar dan selamat atau tidak, periksa laman web //cekbpom.pom.go.id/.