Kesihatan kulit

4 Cara Mengatasi Rambut yang Tidak Teratur |

Rambut yang tidak teratur seperti rambut singa menjengkelkan. Ingin dibentuk dengan model atau gaya apa pun secara amnya tidak selalu berfungsi. Ditiup angin sedikit, malah kusut. Sebenarnya, adakah cara untuk "menjinakkan" rambut yang tidak teratur?

Apa yang menyebabkan rambut tidak teratur?

Umumnya rambut kering, kaku, dan tidak teratur adalah kesan kerosakan. Rambut yang rosak sering disebabkan oleh pengering rambut, meluruskan rambut dengan pelurus, syampu yang salah, sisir yang salah, dan penjagaan rambut yang salah.

Rambut yang sering dicelup atau dikeringkan boleh merosakkan kutikula (lapisan pelindung) rambut. Kerana, pendedahan pada suhu panas yang tinggi secara berterusan akan menghilangkan kelembapan dari lapisan kulit kepala pada rambut. Akibatnya, rambut menjadi kering, kusut, dan kasar.

Orang yang mempunyai rambut kerinting secara genetik juga cenderung tidak teratur.

Cara mengatasi rambut yang tidak teratur

1. Potong rambut dengan gaya yang betul

Menurut penata rambut Stephen Thevenot, rambut tidak akan teratur setelah dipotong dengan gaya yang tepat. Mintalah penata rambut atau pendandan rambut anda untuk memotong hujung atau bahagian rambut anda yang terbelah atau kering.

Selepas itu, periksa potongan rambut dengan hujung yang tumpul, seperti bob atau potongan rata. Elakkan potongan rambut yang tidak rata, lapisan, atau meruncing ke bawah.

Model lusuh atau yang berlapis boleh mengubah lapisan dan tekstur rambut. Akibatnya, rambut menjadi lemah dan nipis, menjadikan rambut terdedah kepada keriting.

2. Basuh dengan air sejuk

Mandi mandi lebih selesa dan santai. Malangnya, mandi atau mencuci dengan air suam dapat menghilangkan kelembapan dari kulit kepala. Ini boleh menjadikan helai rambut kering dan gebu .

Usahakan selalu mandi dengan air sejuk, termasuk ketika mencuci syampu. Air sejuk menutup lapisan pelindung rambut yang dapat meningkatkan bersinar dan menjaga kelembapan kulit kepala.

3. Gunakan perapi khas dan syampu

Untuk rambut kerinting dan tidak teratur, Thevenot mengesyorkan menggunakan syampu dengan bahan bebas sulfat. Di samping itu, pilihlah syampu dengan bahan-bahan yang dapat melembapkan kulit kepala seperti mentega shea , minyak kelapa, alpukat, atau minyak macadamia.

Petua lain untuk menangani rambut kering dan kasar adalah menggunakan perapi. Gunakan jenis perapi rambut yang dibilas selepas mencuci.

Anda juga kadang-kadang boleh melembapkan rambut anda dengannya perapi cuti yang tidak perlu dibilas semasa melakukan aktiviti semasa cuaca panas untuk memastikan rambut tetap licin. Pilih perapi yang juga bebas sulfat.

4. Berhati-hati ketika mengeringkan rambut

Rambut kering dengan pengering rambut ia cekap. Walau bagaimanapun, untuk rambut kering dan tidak teratur, keringkan secara semula jadi, baik berudara atau menggunakan kipas. Ini dapat mengelakkan rambut menjadi kering dan sukar diurus.

Perhatikan juga tuala yang anda gunakan. Secara amnya, tuala yang terdapat di kedai diperbuat daripada bahan kasar yang bertujuan menyerap air dari kulit badan.

Sekiranya tuala biasa digosokkan ke rambut, apa yang berlaku ialah lapisan rambut menjadi kasar kerana serat akan mengeluarkan kutikula (lapisan pelindung) pada batang rambut.

Sebaiknya gunakan tuala kapas yang lembut untuk mencegah dan mengatasi masalah rambut kering, kasar, dan tidak teratur.