Pemakanan

Adakah Terdapat Bahaya atau Kesan Minum Kopi Segera Setiap Hari?

Kopi telah menjadi sebahagian daripada gaya hidup kebanyakan orang. Nikmati secawan kopi sekurang-kurangnya sekali sehari, mungkin juga menjadi keharusan. Inilah yang kadang-kadang membuat anda memilih kopi segera jika anda ingin minum kopi secara praktikal. Walaupun mereka mempunyai rasa dan proses pembuatan yang berbeza, kopi apa pun mempunyai kesan yang sama. Namun, adakah kesan minum kopi segera setiap hari yang boleh meningkatkan risiko penyakit tertentu?

Kesan minum kopi segera setiap hari untuk kesihatan

Kopi segera didapati dan diminum oleh orang ramai. Terdapat pelbagai jenis. Sekiranya anda seorang yang selalu minum kopi segera, perhatikan kandungan dan maklumat pemakanan yang tertera di dalam bungkusan.

Kandungan kopi yang paling terkenal adalah kafein. Sebaliknya, kandungan kopi segera yang menarik perhatian kerana berpotensi membahayakan masalah kesihatan adalah acrylamide.

Acrylamide adalah sebatian kimia yang terbentuk dari proses memanggang biji kopi dan juga terdapat dalam asap, peralatan rumah tangga, produk penjagaan diri, dan makanan.

Kopi segera mempunyai kandungan akrilamida yang tinggi. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny, kandungan akrilamida dalam kopi segera adalah dua kali lebih banyak daripada kopi pada umumnya.

Apa itu akrilamida?

Penyelidikan menunjukkan bahawa akrilamida didefinisikan sebagai pencemaran makanan yang dapat berkumpul di dalam badan dan menimbulkan risiko menyebabkan neuropati atau kehilangan fungsi sistem saraf periferal. Makan terlalu banyak bahan kimia ini juga dapat meningkatkan risiko anda mendapat barah, menurut American Cancer Society.

Namun, jumlah akrilamida yang terkandung dalam kopi segera dan walaupun ditambahkan dari makanan, untungnya belum mencapai jumlah yang boleh membahayakan tubuh.

Oleh itu, pengambilan kopi segera tidak boleh meningkatkan risiko penyakit akibat acrylamide selagi ia tidak dikonsumsi secara berlebihan.

Elakkan minum kopi segera dengan gula dan perisa tambahan

Sekiranya anda sering minum kopi segera, anda harus memilih kopi tanpa gula, lemak, dan bahan kimia lain, seperti kopi 3 dalam 1. Selain buruk bagi kesihatan, gula yang terkandung di dalamnya juga akan menyebabkan Anda bertambah berat badan.

Atas sebab ini, penting untuk selalu membaca maklumat pemakanan yang tertera pada bungkusan. Pemilihan produk dapat menentukan apa kesan minum kopi segera setiap hari terhadap kesihatan anda.

Bukan hanya kopi segera, minum kopi terlalu kerap boleh membahayakan

Terdapat beberapa jenis kafein dalam kopi. Sebilangan besar dapat memberikan faedah seperti menambahkan mood dan metabolisme apabila dimakan dalam jumlah yang mencukupi. Sebaliknya, dos kafein yang tinggi boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang cukup berbahaya.

Beberapa kesan sampingan berlebihan kafein adalah:

  • Meningkatkan kegelisahan
  • Insomnia
  • Senak
  • Ketagih
  • Tekanan darah tinggi
  • Denyutan jantung meningkat
  • Keletihan

Mengkonsumsi kopi, sama ada kopi segera atau tidak, boleh memberi manfaat kesihatan dalam jumlah kecil hingga sederhana. Sebaliknya, pengambilan kafein yang berlebihan boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan dan bahkan menimbulkan masalah serius.

Kopi segera adalah penyelesaian dan cara yang cepat, mudah, dan praktikal apabila anda ingin menikmati secawan kopi dan lebih murah. Namun, kopi segera mengandungi akrilamida yang mungkin mempunyai kesan sampingan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Bukan hanya itu, pengambilan kopi yang terlalu kerap juga boleh membahayakan kesihatan kerana kesan kafein dalam dos yang tinggi. Oleh itu, selalu pastikan pengambilan kopi anda setiap hari, sama ada kopi segera atau jenis kopi lain.