Kesihatan Warga Emas

Petua dan Makanan Tambahan untuk Sistem Imun Warga Emas

Dengan bertambahnya usia, sistem imun pada orang dewasa menurun, menjadikan mereka lebih mudah diserang penyakit. Terutama ketika memasuki usia tua, sumsum tulang dan kelenjar timus tidak lagi optimum dalam menghasilkan sel-sel imun. Oleh itu, perlu mengambil makanan tambahan untuk orang tua dan usaha untuk mengekalkan sistem imun mereka.

Kepentingan makanan tambahan untuk mengekalkan sistem imun orang tua

Orang yang lebih tua cenderung untuk makan lebih sedikit. Makanan yang dimakan juga kurang pelbagai. Walaupun pengambilan makanan yang mencukupi dapat membantu meningkatkan sistem imun. Nah, inilah pentingnya pengambilan makanan tambahan untuk orang tua. Berikut adalah beberapa kelebihan makanan tambahan.

1. Dapatkan pemakanan tambahan

Kekurangan nutrisi kerana pengambilan makanan yang tidak mencukupi boleh memberi kesan kepada timbulnya pelbagai masalah kesihatan. Pengambilan dan pemakanan yang tidak mencukupi juga dapat menurunkan daya tahan tubuh.

Semasa anda muda, sangat mudah mendapatkan nutrien dari makanan yang anda makan. Seiring bertambahnya usia, sebilangan orang tidak mendapat cukup vitamin dan mineral dari diet harian mereka.

Makanan tambahan untuk orang tua dapat memberikan nutrien yang mungkin hilang dari diet harian. Oleh itu, semasa memilih makanan tambahan, perlu memastikan bahawa kandungan di dalamnya cukup lengkap. Pastikan ia mengandungi protein, mempunyai nutrien seimbang, vitamin dan mineral lengkap, dan tinggi kalsium.

2. Mencegah kehilangan tulang

Apabila anda semakin tua, risiko kehilangan tulang meningkat. Terutama jika anda berusia 50-an. Kehilangan tulang juga lebih berisiko bagi wanita.

Diane McKay, seorang penyelidik pemakanan di Tufts University di Boston, menjelaskan bahawa ini disebabkan oleh penurunan estrogen. Selepas menopaus, estrogen yang membantu mengekalkan jisim tulang tidak lagi optimum.

Makanan tambahan untuk orang tua yang mengandungi kalsium dan vitamin D dapat menjaga kesihatan tulang. Dengan cara itu, tulang berliang dapat dielakkan.

3. Mengoptimumkan penyerapan nutrien

Peningkatan usia menjadikan organ badan tidak lagi menonjol. Organ pencernaan tidak terkecuali. Sistem pencernaan tidak lagi cekap menyerap nutrien dari makanan. Pada masa seperti ini, makanan tambahan untuk orang tua sangat membantu.

Nutrien dan vitamin penting untuk mengekalkan sistem imun orang tua

Terdapat banyak makanan tambahan yang beredar di pasaran untuk orang tua, salah satunya adalah susu khas untuk memenuhi keperluan pemakanan ibu bapa. Semasa memilih, pastikan anda memperhatikan komposisi kandungannya, ya. Berikut adalah beberapa nutrien dan vitamin penting untuk warga tua.

1. Kalsium dan vitamin D

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kalsium yang mencukupi dapat mengurangkan risiko patah tulang, osteoporosis, dan juga diabetes pada beberapa orang. Kalsium juga berfungsi dalam meningkatkan fungsi otot, transmisi saraf, dan rembesan hormon.

Kalsium boleh didapati dari produk tenusu. Untuk itu, makanan tambahan untuk orang tua dalam bentuk susu boleh menjadi pilihan. Untuk meningkatkan pengambilan kalsium, ia boleh ditambah dengan pengambilan keju dan yogurt.

Agar penyerapan kalsium menjadi lebih optimum, vitamin D perlu dibantu. Vitamin D juga mempunyai fungsi lain, iaitu mengurangkan kesakitan, mencegah penyakit jantung, dan juga menangkal barah.

2. Protein

Seiring bertambahnya usia, badan anda memerlukan protein hingga 50 peratus lebih banyak. Apabila pengambilan protein kurang, ia berpotensi untuk kehilangan jisim otot dan kekuatan badan.

Untuk menyokong pemakanan sihat untuk orang tua, anda boleh memilih makanan tambahan untuk orang tua dalam bentuk susu yang mengandungi protein whey. Protein whey mempunyai empat kali lebih banyak asid amino daripada jenis protein lain. Sekiranya pengambilan asid amino tidak mencukupi, ia dapat melambatkan fungsi imun.

Protein whey juga meningkatkan pengeluaran glutathione (GSH) di dalam badan. Pakar yakin status GHS yang tinggi dapat mengoptimumkan fungsi imun. Manfaat ini akan menjadi lebih kuat dengan sokongan kandungan protein lain, iaitu kasein dan soya. Protein tiga kali ini memberikan pengambilan protein yang mencukupi sepanjang hari.

3. Omega-3 dan Omega-6

Nutrien penting lain dalam makanan tambahan untuk orang tua adalah omega-3 dan omega-6. Omega-3 membantu mencegah degupan jantung yang tidak teratur, mengurangkan penumpukan plak di arteri, dan menghalang keradangan.

Omega-3 juga memberikan manfaat untuk otak. Oleh kerana kemampuan jantung dan ingatan menurun pada usia tua, kandungan ini dapat membantu mengekalkan organ tubuh tertentu agar berfungsi dengan lebih baik.

Dalam memaksimumkan kerja jantung, omega-6 juga menyumbang. Dipetik dari Harvard Health Publishing, omega-6 dapat menurunkan Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) atau kolesterol jahat. Pada masa yang sama, omega-6 juga dapat meningkat Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) yang merupakan kolesterol baik.

Fungsi lain dari omega-3 dan omega-6 adalah untuk membantu mengawal gula darah. Kerana, kedua-duanya dapat meningkatkan kepekaan tubuh terhadap insulin.

4. Serat Prebiotik

Probiotik dan prebiotik terbukti bermanfaat dalam mencegah penyakit dan meningkatkan kesihatan. Satu kajian dalam Jurnal Perubatan Pascasiswazah mengatakan probiotik dan prebiotik dapat membantu dalam kes kekurangan zat makanan.

Serat juga dapat membantu penyerapan kalsium. Masalah sembelit yang cenderung dialami oleh orang tua juga dapat diatasi dengan probiotik dan prebiotik.

5. Vitamin

Pelbagai vitamin perlu dipastikan terkandung dalam makanan tambahan untuk orang tua. Contohnya, vitamin C dapat menyokong sistem imun. Apabila seseorang sakit, vitamin C membantu mengurangkan tempoh dan intensiti penyakit.

Vitamin penting lain adalah vitamin B. Terdapat beberapa jenis vitamin B yang mempunyai fungsi yang berbeza dalam tubuh. Contohnya, ada yang membantu menguraikan tenaga dari makanan, menjaga kulit, mata dan sistem saraf yang sihat, dan membantu pembentukan sel darah merah.

Petua untuk mengekalkan sistem imun orang tua

Setelah makanan sihat untuk orang tua dipenuhi, terdapat beberapa langkah untuk meningkatkan imuniti. Berikut adalah petua untuk menjaga ketahanan orang tua.

1. Kekal aktif

Kekuatan, stamina dan fleksibiliti menurun dengan ketara selepas usia 55 tahun. Ini adalah kajian dari Framingham Disability Study.

Walau bagaimanapun, ini bukan alasan bagi ibu bapa untuk tidak banyak bergerak. Bergerak secara aktif dapat mengelakkan orang tua kehilangan kekuatan dan jisim otot.

NHS bahkan menyebut orang tua yang aktif mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih rendah. Selain itu, dapat mengelakkan strok, diabetes jenis 2, beberapa jenis barah, kemurungan, dan demensia.

Orang tua disarankan untuk melakukan senaman yang meningkatkan kekuatan, keseimbangan, dan fleksibiliti sekurang-kurangnya 2 hari seminggu. Masa untuk melakukan aktiviti ini sekurang-kurangnya 150 minit seminggu.

Ibu bapa juga disarankan untuk melakukan aktiviti ringan seperti berjalan-jalan di rumah. Anda juga boleh membersihkan habuk atau membuat katil.

2. Mengurangkan tekanan

Tekanan boleh memberi kesan kepada penurunan daya tahan. Seiring bertambahnya usia, tekanan yang tidak ditangani dengan betul akan menjadikan seseorang lebih mudah diserang penyakit.

Terutama jika anda menghidap penyakit kronik. Secara fizikalnya akan lebih sukar untuk kembali dari kesan tindak balas tekanan. Bagi ibu bapa, tekanan juga boleh memberi kesan kepada ingatan jangka pendek.

Menurut Harvard Health Publishing, tanda-tanda tekanan yang dapat dialami oleh ibu bapa termasuk:

  • Sakit kepala tegang
  • Sakit belakang
  • Senak
  • Kepekatan yang lemah
  • Menangis
  • Mudah marah
  • Gementar.

Untuk mengurangkan tekanan, anda boleh mendapatkan urutan yang menenangkan. Anda juga boleh menyertai komuniti dan terlibat secara aktif di dalamnya. Bersenam secara teratur juga dapat menjadi cara yang baik untuk mengurangkan tekanan. Selain itu, ia boleh dilakukan dengan memakan makanan yang sihat untuk orang tua. Makanan yang dimaksudkan adalah padat nutrien dan mengelakkan gula.

3. Elakkan merokok

Makanan sihat untuk orang tua akan sia-sia sekiranya orang itu terkena rokok. Kerana, sistem imun orang tua dapat terganggu dengan merokok.

Klinik Cleveland menyatakan bahawa merokok dapat memendekkan telomer. Akibatnya, imuniti akan jatuh dengan lebih mudah, jauh sebelum waktunya. Telomer adalah segmen DNA yang mempunyai fungsi utama melindungi DNA dari kerosakan.

Rokok dapat memusnahkan antioksidan dalam darah, sehingga membuat tubuh mudah terkena penyakit. Merokok juga boleh menyebabkan penyakit seperti radang paru-paru.

4. Rajin mengawalnya kepada doktor

Sekiranya terdapat masalah kesihatan tertentu, perlu berkonsultasi dengan doktor secara berkala. Penurunan fungsi organ tubuh, memerlukan lebih banyak penjagaan dan perhatian. Pemeriksaan dengan doktor akan membantu warga emas menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Menjaga kekebalan tubuh ketika usia tidak semudah ketika anda masih muda. Walau bagaimanapun, jika makanan sihat untuk orang tua dipenuhi, ia dapat menyokong imuniti dan kekuatan badan yang lebih baik sehingga mereka selalu aktif. Terutama jika ia disokong oleh langkah-langkah lain seperti menjaga berat badan yang ideal dan mendapatkan tidur yang cukup.