Kehamilan

Adakah benar bahawa wanita dengan pinggul besar hamil dengan cepat?

Setiap wanita mempunyai bentuk badan yang berbeza, tetapi beberapa bentuk badan wanita dianggap memudahkan kehamilan. Salah satunya ialah wanita dengan pinggul yang besar dikatakan hamil dengan cepat, berbanding wanita dengan pinggul yang lebih kecil. Ternyata, selain menjadi badan yang ideal untuk lelaki, kelebihan pinggul yang besar untuk wanita dianggap dapat hamil dengan cepat. Namun, adakah kenyataan ini benar?

Fakta mengenai wanita dengan pinggul besar hamil dengan cepat

Wanita yang mempunyai pinggang kecil dan pinggul besar dianggap mempunyai kadar kesuburan yang lebih tinggi, sehingga mereka dapat hamil lebih cepat.

Sebenarnya, nisbah pinggang ke pinggul dipercayai mempengaruhi kesuburan wanita. Malangnya, tidak ada penyelidikan yang dapat menyokong penyataan ini.

Sebaliknya, penyelidikan diterbitkan dalam jurnal Arkib Kelakuan Seksual menyatakan bahawa wanita dengan pinggang kecil dan pinggul besar lebih menarik bagi lelaki.

Namun, ini tidak bermaksud bahawa wanita dengan ukuran badan ini menjadi lebih subur atau hamil lebih cepat.

Walaupun ini dapat dibuktikan, ukuran pinggul tidak boleh menjadi satu-satunya parameter kesuburan wanita.

Maksudnya, ukuran pinggul yang besar bukanlah satu-satunya faktor penentu anda dapat hamil dengan cepat. Uniknya, pinggul besar sebenarnya dapat menunjukkan kesuburan anda pada masa lalu.

Sebabnya, ukuran pinggul wanita dapat menunjukkan jumlah anak yang pernah dilahirkannya.

Diduga bahawa wanita yang masih mempunyai pinggul kecil bererti mereka tidak mempunyai banyak anak atau bahkan tidak mempunyai anak sama sekali. Walaupun ini belum terbukti secara saintifik.

Sementara itu, wanita dengan pinggul yang besar, selain meramalkan bahawa anda boleh hamil dengan cepat, dapat menunjukkan bahawa wanita tersebut telah melahirkan beberapa kali.

Sekiranya seorang wanita telah melahirkan beberapa kali, ukuran pinggul cenderung meningkat. Itu juga adalah perkara yang wajar.

Dari kemungkinan ini, dapat dilihat bahawa seorang wanita dengan pinggul yang besar dapat hamil lebih cepat kerana telah hamil dan melahirkan beberapa kali sebelumnya.

Pinggul wanita sangat sesuai untuk kehamilan dan melahirkan anak

Daripada berkaitan dengan kesuburan wanita, pinggul besar lebih berkaitan dengan proses hamil dan melahirkan. Cuba ketahui ciri-ciri pinggul yang sesuai untuk kehamilan dan melahirkan anak. Adakah pinggul besar adalah salah satu ciri pinggul yang ideal untuk melahirkan anak?

Sebenarnya, wanita dengan pinggul yang sesuai untuk kehamilan dan melahirkan anak merujuk kepada bentuk pinggul yang sesuai. Biasanya, pinggul yang sesuai untuk kehamilan dan melahirkan anak adalah pinggul yang lebar dan besar.

Walau bagaimanapun, bentuk pinggul setiap orang tidak selalu sama. Ini bermaksud, walaupun kedua-duanya besar, pinggul setiap wanita mungkin mempunyai perbezaan tertentu.

Sebenarnya, bentuk pinggul anda dengan wanita lain mungkin tidak sama. Dari banyak variasi bentuk pinggul, ada beberapa wanita yang dikurniakan pinggul besar yang memudahkan mereka hamil dan melahirkan dengan cepat.

Beberapa jenis pinggul sangat sesuai untuk kehamilan dan melahirkan anak

Terdapat beberapa jenis pinggul yang membolehkan seorang wanita hamil dan melalui proses melahirkan yang lebih mudah dan cepat.

1. Pinggul melebar dari kiri ke kanan

Satu jenis pinggul besar yang boleh membuat wanita hamil dengan cepat dan kebanyakan wanita mempunyai pinggul yang rata dan lebar. Dalam dunia perubatan, pinggul ini disebut sebagai pelvis ginekoid. Seseorang yang mempunyai bentuk pinggul ini bermaksud mempunyai pinggul yang kecil tetapi lebar.

Saiz yang lebar ini memudahkan bayi keluar ketika anda melahirkan setelah hamil 9 bulan. Bentuk pinggul ini adalah bentuk pinggul yang paling selesa semasa mengandung dan melahirkan anak.

2. Pinggul melebar dari depan ke belakang

Bentuk pinggul yang besar dan juga sesuai untuk hamil dan melahirkan lebih cepat adalah pelvis antropoid. Bentuk ini berbeza dengan bentuk pelvis ginekoid, walaupun sama lebar.

Namun, bentuk pinggul ini memanjang dari depan ke belakang. Jadi, jika anda mempunyai bentuk pinggul ini, kemungkinan berat badan anda akan berkumpul di perut dan punggung.

Walaupun begitu, bentuk pinggul ini sebenarnya lebih sempit daripada ginekoid pelvis, jadi masa yang anda perlukan untuk melahirkan mungkin sedikit lebih lama jika dibandingkan dengan orang yang mempunyai bentuk pinggul pelvis ginekoid.

3. Pinggul dengan punggung kecil

Selain dua bentuk pinggul yang besar, ada juga wanita yang dikurniakan pinggang kecil. Biasanya, wanita tinggi mempunyai punggung yang lebih kecil dan pinggul yang lebih sempit.

Pinggul ini dipanggil pelvis android. Selalunya wanita dengan pinggul kecil mengalami kesukaran semasa proses kelahiran.

Terutama jika bayi yang akan dilahirkan itu besar. Sebenarnya, wanita dengan pinggul kecil mungkin melahirkan secara semula jadi, tetapi memerlukan waktu lebih lama daripada wanita dengan pinggul besar.

4. Pinggul yang sempit

Seperti wanita dengan pinggul kecil, wanita dengan pinggul sempit juga sering mengalami kesukaran semasa proses melahirkan. Sebabnya, bayi yang hendak keluar juga sukar untuk masuk ke pinggul anda.

Bentuk pinggul sempit ini dipanggil platypelloid pelvis. Walaupun begitu, pinggul sempit masih mempunyai ukuran yang lebih besar daripada pinggul kecil.

Walaupun tergolong sukar, wanita dengan pinggul sempit masih mudah melahirkan, jika dibandingkan dengan wanita dengan pinggul kecil.

Wanita dengan pinggul besar berpotensi untuk melahirkan anak yang pintar

Sebenarnya, wanita yang mempunyai pinggul kecil tidak bermaksud mereka tidak boleh mempunyai pinggul yang besar.

Sebabnya, proses kehamilan dan melahirkan anak sering menjadikan ukuran pinggul menjadi lebih besar. Tanda, semakin kerap melahirkan, pinggul wanita boleh menjadi lebih besar.

Bukan sahaja dianggap dapat hamil dengan lebih cepat, wanita dengan pinggul yang besar juga berpotensi untuk melahirkan anak yang pintar. Lebih tepat lagi, wanita dengan pinggang kecil dan pinggul besar dapat melahirkan anak yang cerdas.

Kenapa begitu? Semasa mengandung, ukuran pinggul wanita dengan cepat menjadi lebih besar. Namun, bagi wanita yang sudah mempunyai pinggul besar, ini boleh menjadi kelebihan.

Sebabnya, di lengkung pinggul dan paha yang lebih besar, terdapat banyak asid lemak omega-3 di dalamnya.

Asid lemak omega-3 adalah salah satu nutrien dalam tubuh yang diperlukan untuk membantu perkembangan otak janin, terutama pada trimester ketiga kehamilan.

Sementara itu, wanita dengan pinggul yang lebih kecil mempunyai lebih sedikit asid lemak omega-3 di dalam badan mereka.

Oleh itu, anda tidak perlu risau sekiranya semasa kehamilan, pinggul dan paha anda menjadi besar dengan lebih cepat.

Sebabnya, pinggul yang cepat menjadi besar menunjukkan jumlah simpanan asid lemak omega-3 yang lebih banyak untuk pembentukan otak janin ketika anda hamil. Ini menunjukkan bahawa pinggul besar anda telah menyumbang kepada kecerdasan anak anda.

Selain baik untuk perkembangan otak janin di rahim, asid lemak omega 3 pada wanita hamil juga mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain.

Asid lemak ini berguna untuk mencegah barah, menjaga tekanan darah, menurunkan risiko serangan jantung, mencegah Alzheimer dan melindungi tubuh dari masalah kesihatan mental.

Jadi, anda tidak perlu terlalu risau apabila pinggul anda bertambah besar semasa hamil. Ini sebenarnya menunjukkan perkara yang baik untuk perkembangan otak janin anda yang juga akan memberi kesan yang baik pada otak anak selepas kelahiran.

Namun, bagi anda yang tidak mempunyai pinggul yang besar semasa hamil, tidak perlu risau dan bimbang terlalu cepat. Anda boleh mendapatkan asid lemak omega-3 semasa mengandung dari pelbagai sumber makanan.