Kesihatan

Adakah Selamat Melukis Kulit Tangan Dengan Tato Henna?

Tato Henna boleh menjadi penyelesaian mudah bagi mereka yang ingin menghiasi kulit mereka dengan gambar yang cantik tetapi masih tidak yakin dengan tatu kekal. Henna juga sering digunakan sebagai cara untuk melukis tubuh pengantin perempuan dalam pelbagai upacara tradisional selama ribuan tahun. Tatu inai tangan setakat ini dianggap selamat kerana bersifat sementara. Namun, adakah tatu inai benar-benar selamat dari sudut perubatan?

Adakah tatu inai tangan selamat untuk kulit anda?

Tidak seperti tatu kekal yang dicat menggunakan dakwat dan jarum khas, tatu inai tidak. Tatu sementara ini dibuat dari daun Henna yang dikeringkan dan digiling menjadi serbuk kering.

Apabila akan digunakan sebagai "dakwat" untuk melukis badan, serbuk inai mesti dicairkan terlebih dahulu dengan sedikit air sehingga menjadi pes. Warna semula jadi yang dihasilkan oleh inai adalah coklat, oren-coklat, atau coklat kemerahan. Terdapat juga beberapa produk inai yang dipasarkan yang mempunyai warna hijau, kuning, hitam, atau biru.

Tatu inai yang dilukis dengan tangan ini bukanlah tatu sebenar. Tatu inai tangan akan pudar sendiri dalam masa 2-4 minggu, bergantung pada jenis dakwat yang digunakan. Jadi, tatu inai ini tidak akan kekal pada kulit, tetapi hanya untuk sementara waktu.

Setakat ini, keselamatan penggunaan inai sebagai tatu sementara masih belum jelas. Baik FDA di Amerika Syarikat dan BPOM di Indonesia tidak secara ketat mengatur peredaran inai kerana diklasifikasikan sebagai kosmetik dan suplemen, bukan ubat perubatan.

Walaupun penggunaan inai sangat popular untuk tatu kulit, inai sebenarnya hanya boleh digunakan sebagai pewarna rambut. Tidak boleh disapu secara langsung pada kulit badan.

Apa risikonya?

Tato Henna berisiko menyebabkan reaksi alahan pada kulit. FDA, Badan POM di Amerika Syarikat, melaporkan bahawa beberapa orang mengalami reaksi alergi kulit yang serius setelah menggunakan inai. Mereka mengadu kulit yang lecet merah sehingga cedera, warna kulit pudar, tisu parut berkembang, sehingga mereka menjadi lebih sensitif terhadap cahaya matahari.

FDA mengesyaki bahawa ini kerana kebanyakan produk inai mungkin ditambah dengan bahan kimia lain semasa proses pembuatan menjadikan warnanya lebih sengit dan tahan lebih lama.

Bahan kimia yang biasanya ditambahkan pada inai adalah pewarna tar batubara yang mengandung p-phenylenediamine (PPD). PPD adalah apa yang boleh menyebabkan reaksi kulit berbahaya pada sesetengah orang.

Petua selamat sebelum menggunakan tatu inai di tangan anda

Kami mengesyorkan bahawa sebelum anda merancang untuk mengecat kulit tangan anda dengan tatu inai, cubalah sedikit ujian terlebih dahulu pada kulit. Cadangan ini juga dipersetujui oleh dr. Laksmi Duarsa, SpKK, sebagai pakar kulit dan alat kelamin di D&I Skin Center Denpasar.

Cara menggunakannya, sapukan sedikit pasta inai di kawasan kulit tangan yang tertutup, misalnya lengan dalam, kemudian tunggu hingga kering 2-3 jam. Sekiranya tidak ada reaksi aneh sedikit pun pada kulit, seperti gatal atau kemerahan, maka anda boleh terus menggunakan tatu inai secara meluas pada kulit tangan.

Sebaliknya, jika anda mengalami sensasi yang luar biasa setelah 3 jam ujian, ini bermakna anda tidak sesuai untuk tatu inai. Berhenti menggunakannya secepat mungkin dan bilas dengan bersih dengan air dan sabun.

Untuk lebih selamat, pilih produk inai yang benar-benar dijamin semula jadi dan berkualiti tinggi. Anda tidak boleh tergoda dengan harga produk murah dan perkhidmatan artis tatu yang menetapkan harga di bawah normal.

Walaupun semuanya murah tidak selalu buruk, tetapi anda tetap harus berhati-hati. Terutama kerana tatu inai tangan ini dilekatkan terus ke kulit badan anda. Tidak hanya ingin kelihatan cantik, anda terpaksa mengabaikan kesihatan anda sendiri.

Orang dengan kekurangan G6PD tidak boleh memakai tatu inai tangan

Sumber: Groupon

Walaupun cantik dan menarik, tatu inai tangan boleh membahayakan jika digunakan oleh orang yang mengalami kekurangan G6PD. Bagi sesetengah orang dengan kekurangan G6PD, penggunaan tatu inai tangan boleh mencetuskan kerosakan sel darah merah. Ini boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi perubatan dari ringan hingga serius.

Kekurangan G6PD adalah keadaan di mana tubuh tidak mempunyai cukup enzim glukosa-6-fosfat dehidrogenase. Sebenarnya, enzim ini seharusnya membantu fungsi sel darah merah dan mengatur pelbagai tindak balas biokimia dalam badan. Sekiranya jumlah enzim G6PD dalam tubuh tidak mencukupi, sel darah merah secara automatik akan rosak atau dikenali sebagai hemolisis.

Keadaan ini kemudian dapat berkembang menjadi anemia hemolitik, yang dicirikan ketika pemusnahan sel darah merah jauh lebih cepat daripada yang terbentuk. Kesannya, bekalan oksigen yang mengalir ke pelbagai organ dan tisu badan akan berkurang.

Sekiranya ini berlaku, badan akan mengalami keletihan, sesak nafas, sehingga mata dan kulit kelihatan kuning. Kekurangan G6PD adalah keadaan genetik yang diwarisi dari salah satu atau kedua ibu bapa. Keadaan ini paling kerap berlaku pada lelaki kerana faktor kromosom yang berbeza dari wanita.

Namun, masih mungkin penyakit ini juga menyerang wanita. Selalunya, orang yang mengalami kekurangan G6PD tidak mengetahui bahawa mereka memilikinya kerana pada awalnya keadaan tersebut tidak menyebabkan gejala.