Kehidupan yang sihat

Gigi susu bayi semua akan jatuh atau tidak? Bilakah ia bermula?

Hampir semua ibu bapa merasa gembira dan teruja ketika anak kecil mereka sedang tumbuh gigi. Gigi kecil ini kemudian perlahan-lahan akan jatuh satu demi satu, untuk diganti dengan gigi kekal sehingga dia dewasa. Bilakah gigi susu anak mula rontok, dan adakah semuanya akan jatuh?

Adakah semua gigi bayi akan jatuh dan diganti dengan gigi kekal?

Gigi bayi pertama anak anda akan mula tumbuh pada usia 8-12 bulan, dan terus tumbuh satu persatu sehingga ada 20 helai. Gigi susu akan jatuh satu demi satu, bermula dari gigi seri dan diikuti oleh taring hingga gigi geraham. Semua gigi kecil ini akan digantikan oleh gigi kekal apabila tiba waktunya.

Dua puluh gigi dewasa akan tumbuh ketika anak tumbuh untuk menggantikan 12 gigi tua. Baki dua belas gigi dewasa akan tumbuh sedikit demi sedikit. Oleh itu, jumlah gigi kekal anak yang akan dia miliki ketika dia dewasa akan menjadi 32 keping.

Bilakah gigi kanak-kanak mula gugur?

Secara amnya, gigi bayi akan mula rontok pada usia 6-7 tahun, bermula dengan gigi seri yang berbaris di barisan depan rahang atas dan bawah. Anda dapat melihat gigi palsu dengan jelas ketika anak anda tersenyum lebar. Gigi susu taring jatuh setahun kemudian, pada usia 7-8 tahun. Akhirnya, geraham susu jatuh ketika anak kecil anda berumur 9-12 tahun. Namun, tidak semua kanak-kanak mengalami kehilangan gigi pada usia yang sama. Ini adalah perkara biasa mengikut pertumbuhan dan perkembangan setiap anak.

Gigi yang hendak jatuh atau sudah longgar harus dikeluarkan oleh doktor gigi dengan prosedur yang betul, terutamanya jika anda tidak berani mencabutnya.

Apa yang perlu dilakukan apabila gigi bayi bayi anda jatuh?

Apabila gigi kekal tumbuh, ukurannya tentu akan lebih besar daripada gigi sebelumnya. Apabila gigi anak anda jatuh, mungkin ada rasa tidak selesa dan sakit yang dirasakannya. Untuk menghilangkan rasa sakit, anda boleh memberi ubat penahan sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen. Walau bagaimanapun, jika kesakitan tidak hilang, anda harus membawa anak anda ke doktor gigi.

Sementara itu, jika gigi anak bergoyang tetapi belum keluar, lebih baik tidak memaksa atau mengeluarkannya dari gusi. Tunggu sebentar sehingga gigi jatuh dengan sendirinya. Ini akan mengelakkan pendarahan atau kesakitan yang kuat daripada keluar dari gigi.

Oleh kerana anak anda mempunyai gigi, walaupun hanya gigi susu, ajar anak-anak menggosok gigi dengan kerap dua kali sehari. Ini bertujuan agar anak-anak sentiasa menjaga kebersihan gigi agar tidak merosakkan gigi. Ingat, gigi kekal yang rosak tidak akan diganti lagi seumur hidup.