Keibubapaan

Menu Diet untuk Kanak-kanak Sekolah yang Berat Badan

Kanak-kanak usia sekolah yang berlebihan berat badan atau tergolong gemuk memerlukan menu diet untuk mengekalkan pengambilan makanan harian mereka. Walau bagaimanapun, kanak-kanak tidak boleh menjalani diet sahaja. Sebagai ibu bapa, ibu perlu menyediakan menu diet dan menerapkan peraturan pemakanan yang betul agar usaha anak-anak usia sekolah untuk menurunkan berat badan tidak merasa menyeksa. Dapatkan petua di sini, ayuh!

Bolehkah kanak-kanak berdiet untuk menurunkan berat badan?

Diet secara harfiah didefinisikan sebagai pengaturan makanan sesuai dengan keadaan kesihatan, seperti diet untuk penyakit jantung, diabetes, dan lain-lain.

Jadi, diet tidak selalu membawa kepada usaha menurunkan berat badan. Makanan yang berkaitan dengan penyakit dapat ditujukan untuk mengatur pola makan dan menyusun makanan mana yang boleh dan tidak boleh dimakan.

Diet pada kanak-kanak gemuk tentunya bertujuan untuk mengurangkan berat badan anak sambil membantu mengatur pengambilan makanan mereka.

Walaupun tujuannya adalah menurunkan berat badan, diet untuk kanak-kanak berbeza dengan diet untuk orang dewasa.

Kanak-kanak, termasuk mereka yang berumur 6-9 tahun, masih dalam usia bayi, jadi mereka sangat memerlukan pelbagai pemakanan seimbang untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Sekiranya kanak-kanak menjalani diet yang diperlukan untuk membatasi pengambilan makanan mereka, tentu saja nutrien ini tidak dapat memenuhi keperluan harian mereka.

Kesannya, diet sebenarnya boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

Jadi, diet untuk kegemukan pada kanak-kanak dapat dilakukan dengan perlahan sambil tetap memperhatikan pengambilan makanan untuk menyokong perkembangan fizikal anak-anak.

Sebaliknya, diet untuk kanak-kanak tidak berumur pendek dan banyak. Cara diet untuk mencapai berat badan dan tinggi badan yang ideal juga bukan dengan menghadkan pengambilan makanan.

Anak-anak usia sekolah masih harus mengamalkan diet yang sihat dengan diet yang betul dan bersenam secara teratur.

Pilihan menu diet untuk kanak-kanak sekolah

Supaya usaha diet anak-anak sekolah yang gemuk menurunkan berat badan lebih mudah, anda perlu membuat senarai makanan harian.

Menu makanan untuk anak-anak sekolah masih membolehkannya makan makanan kegemarannya. Cuma, anda perlu menyusun sumber makanan dan mengehadkan kalori yang dimakan si kecil anda.

Berikut adalah pilihan menu diet untuk kanak-kanak sekolah yang gemuk.

1. Bijirin penuh dan susu skim dengan buah-buahan

Semangkuk bijirin gandum dengan penambahan susu skim cair dan beberapa buah buah boleh menjadi idea yang baik sebagai menu sarapan pagi kanak-kanak.

Dilancarkan dari halaman Mayo Clinic, bijirin bijirin penuh mempunyai kandungan serat yang cukup tinggi yang membantu anak-anak merasa kenyang.

Sekiranya anak kenyang, sudah tentu ia akan mengurangkan keinginannya untuk makan makanan ringan atau makanan berat di luar waktu makan yang sepatutnya. Kesannya, perlahan-lahan berat badan anak dapat turun dan lebih terjaga.

2. Ayam atau daging lembu tumis dalam kicap

Anak-anak masih boleh makan ayam dan daging lembu. Pastikan anda memberikan bahagian daging yang tidak mengandung banyak lemak.

Contohnya, ambil menu diet untuk anak-anak sekolah dalam bentuk dada ayam dan daging lembu.

Jangan bimbang anak anda akan kekurangan pengambilan lemak kerana ayam dan daging sapi sendiri mengandungi lemak.

Malah, ayam dan daging lembu juga kaya dengan kandungan protein. Anda boleh memproses ayam dan daging lembu dengan menumis dan kemudian menambah kicap manis.

Pilihan sumber protein dan lemak haiwan yang sihat boleh dilakukan dengan membuat ikan dan telur yang diproses.

3. Spaghetti bolognese dengan sayur-sayuran

Menu diet untuk anak sekolah kemudian boleh dibuat dengan membuat spaghetti bolognese.

Anda boleh menyajikan menu diet ini untuk anak-anak usia sekolah untuk menurunkan berat badan semasa makan utama atau sebagai gangguan pada waktu petang, tentu saja dengan bahagian yang berbeza.

Anda boleh menambahkan sayur-sayuran seperti brokoli dan kembang kol untuk meningkatkan pengambilan serat dan vitamin anak anda.

4. Sup tauhu dan sayur

Sup tauhu dan sayur-sayuran boleh menjadi pilihan menu diet lain untuk anak-anak usia sekolah yang ingin menurunkan berat badan.

Pilihan sayur-sayuran boleh menjadi daun bawang, sayur sawi, brokoli, wortel, kubis, jagung dan lain-lain. Anda juga boleh menambah kepingan sosej ke sup.

Peraturan diet selamat untuk kanak-kanak sekolah

Melaksanakan peraturan pemakanan yang tepat bukan hanya dapat mengatur sumber makanan anak-anak, tetapi juga membuat anak-anak lebih terbiasa mengatur pengambilan makanan.

Dengan cara ini, diharapkan berat badan anak dapat turun dengan sihat dan kesihatan anak terjaga.

Selain menetapkan menu makanan, cubalah menerapkan peraturan diet berikut untuk anak-anak usia sekolah.

1. Sediakan pelbagai sumber makanan

Terus berikan pelbagai makanan sihat untuk anak-anak, seperti berikut.

  • Sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Produk susu dan tenusu seperti keju dan yogurt.
  • Daging, ikan, kacang, tahu, tempe, dan sumber protein tinggi lainnya.
  • Sumber karbohidrat seperti beras perang, gandum atau makanan gandum (seperti roti gandum dan bijirin).

Selain memenuhi keperluan karbohidrat, protein, dan lemak yang sihat, juga memenuhi keperluan vitamin, mineral, dan serat untuk mengelakkan sembelit.

Potongan buah segar boleh dijadikan makanan ringan yang sihat untuk anak-anak pada waktu petang.

2. Hadkan pengambilan gula tambahan anda

Hadkan pengambilan gula tambahan anak-anak sekolah dalam menu diet dengan menukar minuman bergula (seperti jus dan minuman ringan) dengan air atau susu rendah lemak.

Kurangkan juga jumlah gula-gula dan gula-gula jika anak kecil anda suka memakan makanan ini. Sebenarnya, tidak ada salahnya membatasi anak-anak untuk makan makanan segera dan makanan segera (makanan segera).

3. Sarapan pagi setiap hari

Pastikan anak anda tidak melewatkan makan, terutamanya sarapan pagi.

Sarapan pagi yang sihat dengan sumber karbohidrat dan protein (seperti sepotong roti gandum dengan mentega kacang) dapat membuat anak anda merasa kenyang.

Ini mengelakkan anak daripada makan berlebihan pada waktu berikutnya. Sebenarnya, menurut Panduan Bantuan, kanak-kanak yang makan sarapan pagi cenderung kurang gemuk daripada kanak-kanak yang tidak makan sarapan pagi.

Sekiranya anak masih di waktu makan tengah hari sekolah, anda harus membawa makan tengah hari sekolah anak itu untuk dimakan semasa rehat.

4. Perhatikan bahagian makanan anak

Ini tidak bertujuan untuk melarang, tetapi anda harus mengingatkan anak anda jika bahagian makanannya berlebihan. Cuba berikan pinggan kecil untuk membatasi bahagian makan anak anda.

Sebaliknya, pinggan besar boleh mendorong kanak-kanak makan lebih banyak.

5. Jangan buang sumber lemak, tetapi gantikan dengan sumber lemak yang sihat

Kanak-kanak usia sekolah yang menjalani diet masih memerlukan lemak dalam diet harian mereka.

Namun, daripada menyediakan sumber makanan lemak tepu seperti lemak dalam daging, tenusu tinggi lemak, makanan ringan, makanan goreng, dan lain-lain harus diganti dengan lemak tak jenuh.

Contoh sumber makanan lemak tak jenuh yang boleh anda berikan termasuk alpukat, minyak zaitun, kacang, hingga ikan.

6. Pastikan anak bergerak aktif

Sebenarnya, kanak-kanak dapat membakar kalori dengan mudah dengan pelbagai aktiviti. Kanak-kanak biasanya menyukai pelbagai aktiviti dan permainan.

Aktiviti-aktiviti ini secara tidak langsung dapat menjadikan anak-anak aktif dan berpeluh dengan cara yang menyeronokkan.

Pilih pelbagai aktiviti yang disukai oleh kanak-kanak, seperti bermain basikal, bola sepak, bola keranjang, menari dan sebagainya.

Di samping itu, anda juga boleh mengajak anak anda bersenam secara teratur, misalnya seminggu sekali. Biarkan anak anda menjadi aktif daripada hanya menghabiskan berjam-jam di depan TV dan komputer.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌