Kesihatan Pencernaan

Bolehkah Air Lemon Menurunkan Gejala Ulser?

Tidak sedikit orang yang percaya bahawa minum air dari lemon dapat melegakan gejala pedih ulu hati. Malangnya, para penyelidik baru-baru ini mendedahkan fakta yang bertentangan, iaitu kesan air lemon dapat memperburuk gejala ulser.

Mengapa minum air lemon boleh memburukkan lagi gejala ulser?

Makanan dan minuman berasid adalah musuh terbesar bagi penghidap ulser. Perlu diingat bahawa lemon adalah salah satu buah yang rasanya masam, jadi ia harus dihindari oleh anda yang mempunyai ulser.

Musgrave, seorang pensyarah farmasi di University of Adelaide, memberitahu Huffington Post bahawa tidak ada penyelidikan yang membuktikan bahawa air lemon dapat mengurangkan gejala ulser. Sebenarnya, kandungan asid dalam lemon dapat memperburuk refluks asid gastrik.

Terdapat banyak penyebab gangguan pencernaan, seperti refluks asid (GERD), kerengsaan perut, dan batu empedu. Dari sekian banyak penyebab gangguan pencernaan, sebenarnya hampir semuanya bermula dari asid perut yang naik.

Lemon mempunyai pH 3 yang bermaksud sangat berasid, sementara air memiliki pH 7 yang neutral. Apabila anda minum air lemon, ini bermakna anda menambahkan kadar asid ke perut.

Semakin tinggi tahap asid di dalam perut, semakin cepat asid perut meningkat. Ini dapat mengikis lapisan perut yang sudah nipis dan membuat kerengsaan menjadi lebih teruk. Daripada melegakan simptom, ini sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala ulser.

Apa yang perlu diperhatikan sebelum ulser

Penghidap ulser tidak digalakkan meminum ramuan cair ini supaya asid perutnya tidak naik dan bertambah teruk.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mencuba minum ramuan cair ini, ada beberapa peraturan yang harus anda perhatikan, termasuk yang berikut.

  • Campurkan satu sudu jus lemon dalam segelas air. Ini bertujuan untuk mengurangkan kandungan asid lemon sebelum diminum.
  • Minum satu teguk perlahan-lahan dan perhatikan reaksi pencernaan anda terlebih dahulu. Sekiranya perut anda mula terasa sakit, segera berhenti dan minum banyak air untuk meneutralkan asid perut.
  • Gunakan jerami semasa minum air lemon, kerana keasidan dapat mengikis enamel gigi.

Sekiranya gejala ulser anda menjadi semakin teruk setelah minum air lemon, anda harus berjumpa doktor dan beralih kepada ubat ulser perubatan atau ubat ulser semula jadi yang lebih selamat.