Kesihatan jantung

Ujian Tekanan ECG, Pemeriksaan Fungsi Jantung dengan Treadmill •

Ujian tekanan ECG, atau apa yang anda boleh memanggilnya ujian tekanan jantung, adalah pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor untuk mengetahui bagaimana jantung anda bertindak balas terhadap tekanan semasa melakukan aktiviti fizikal. Biasanya, doktor melakukan ujian ini untuk menilai tahap keparahan penyakit arteri koronari dan juga untuk memahami kecergasan fizikal pesakit. Baiklah, mari lihat penjelasan lengkap mengenai ujian tekanan ECG berikut!

Apakah tujuan melakukan ujian tekanan ECG?

Tujuan doktor melakukan ujian tekanan EKG adalah untuk:

 • Lihat pengambilan darah yang mengalir ke jantung semasa melakukan aktiviti fizikal.
 • Mengesan kelainan irama jantung dan aktiviti elektrik di jantung.
 • Lihat sejauh mana injap jantung berfungsi.
 • Kaji keparahan penyakit arteri koronari yang berlaku pada pesakit.
 • Nilai sejauh mana keberkesanan rancangan rawatan jantung.
 • Tentukan had latihan fizikal yang selamat sebelum memulakan program pemulihan jantung akibat serangan jantung atau pembedahan jantung.
 • Nilai kadar denyutan jantung dan tekanan darah.
 • Mengetahui tahap kecergasan fizikal pesakit.
 • Tentukan prognosis seseorang yang mengalami serangan jantung atau mati akibat penyakit jantung.

Siapa yang perlu melakukan ujian tekanan EKG?

Sumber: Kardiologi Sozo

Biasanya doktor dan pasukan perubatan melakukan ujian tekanan ECG untuk pesakit dengan keadaan berikut:

 • Sejarah keluarga penyakit jantung.
 • Pesakit penyakit jantung koronari.
 • Diduga mengalami masalah jantung kerana menimbulkan beberapa gejala sokongan seperti sakit dada, degupan jantung tidak teratur, sesak nafas, dan sebagainya.
 • Terdapat sejarah hipertensi, diabetes, dan kolesterol tinggi.
 • Perokok aktif.

Risiko menjalani ujian tekanan ECG

Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat, ujian ini masih mempunyai beberapa risiko yang perlu anda perhatikan. Berikut adalah syarat yang memerlukan perhatian anda:

 • Tekanan darah rendah, yang merupakan keadaan ketika tekanan darah anda tiba-tiba turun secara drastik setelah bersenam, menyebabkan anda merasa pening atau pingsan.
 • Denyutan jantung yang tidak normal (aritmia) mungkin berlaku semasa anda menjalani ujian tekanan ECG, tetapi akan hilang sebaik sahaja anda berhenti.
 • Serangan jantung, yang, walaupun jarang berlaku, mungkin berlaku semasa anda menjalani ujian ini.

Apakah persediaan untuk ujian tekanan EKG?

Terdapat beberapa perkara yang harus anda persiapkan sebelum melakukan ujian tekanan ECG ini, seperti yang berikut:

 • Beritahu doktor anda semua ubat, vitamin, herba, dan makanan tambahan yang anda ambil.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil.
 • Pastikan anda cukup tidur sebelum mengikuti ujian.
 • Elakkan makan atau minum apa-apa kecuali air selama 4 jam sebelum ujian.
 • Jangan minum atau makan apa-apa yang mengandungi kafein 12 jam sebelum ujian.
 • Jangan minum ubat jantung pada hari peperiksaan, kecuali jika doktor memberitahu anda.
 • Pakai kasut yang selesa dan seluar longgar.
 • Pakai kemeja lengan pendek dengan bahagian depan butang untuk memudahkan melekatkan elektrod ECG ke dada
 • Sekiranya anda menggunakan penyedut untuk asma atau masalah pernafasan lain, bawa juga untuk ujian.

Berdasarkan keadaan perubatan anda, doktor anda mungkin meminta anda melakukan persediaan khas lain yang tidak disebutkan di atas. Rujuk doktor untuk maklumat lebih lanjut.

Bagaimana ujian tekanan ECG berfungsi?

Sebelum memulakan ujian

Ujian tekanan ECG berlangsung sekitar dua hingga tiga jam. Semasa prosedur, seorang pakar kardiologi akan melakukan pengawasan rapi.

Sebelum menjalankan ujian, kakitangan perubatan akan meminta anda membuang semua perhiasan, jam tangan, atau benda logam lain yang melekat pada badan.

Selain itu, pasukan perubatan juga akan meminta anda menanggalkan pakaian yang dipakai semasa ujian. Namun, jangan risau kerana ini adalah prosedur standard yang harus anda lakukan sebelum memulakan ujian.

Pekerja kesihatan akan memastikan bahawa organ penting anda dilindungi dengan menutupnya dengan kain dan hanya menunjukkan bahagian yang benar-benar diperlukan.

Sekiranya dada anda sangat berbulu, pasukan perubatan boleh mencukur atau menggunting rambut seperti yang diperlukan, sehingga elektrod dapat melekatkan kulit dengan kuat.

Semasa prosedur

Pasukan perubatan akan meletakkan elektrod di bahagian dada dan perut. Elektrod ini mempunyai fungsi mengukur aktiviti elektrik jantung dan menghantar hasilnya ke monitor ECG bawaan.

Kakitangan perubatan juga akan meletakkan meter tekanan darah di lengan anda. Kemudian, kakitangan perubatan juga akan melakukan pemeriksaan awal, atau awal, EKG dan tekanan darah. Pemeriksaan awal ini biasanya akan dilakukan semasa anda duduk dan berdiri.

Selepas itu, staf pakar akan memulakan ujian tekanan ECG dengan meminta anda berjalan di treadmill atau menggunakan basikal pegun dari intensiti terendah hingga tertinggi.

Pada masa itu, kakitangan perubatan akan memantau perubahan degupan jantung, tekanan darah, dan EKG dengan berhati-hati kerana aktiviti dan tekanan badan.

Segera beritahu kakitangan perubatan jika anda mengalami pening, sakit dada, mengejutkan, sesak nafas yang teruk, mual, sakit kepala, sakit kaki, atau gejala lain semasa melakukan aktiviti fizikal ini. Ujian tekanan EKG boleh berhenti jika anda mengalami gejala yang teruk.

Sumber: The Straits Times

Selepas prosedur dijalankan

Setelah anda menyelesaikan semua latihan, staf pakar akan perlahan-lahan menurunkan intensiti latihan untuk menyejukkan badan dan membantu mengelakkan rasa mual atau kekejangan daripada berhenti secara tiba-tiba.

Anda akan duduk di kerusi, dan kakitangan perubatan akan memantau EKG dan tekanan darah anda sehingga tekanan darah anda kembali normal atau hampir normal.

Proses ini mungkin memakan masa sehingga 10-20 minit. Setelah mengetahui hasil akhir ECG dan tekanan darah anda, elektrod ECG dan alat tekanan darah yang melekat pada lengan akan dikeluarkan. Pada masa itu, anda juga boleh memakai kembali pakaian anda.

Sebilangan pesakit mungkin tidak dapat bersenam dengan menggunakan treadmill atau basikal pegun. Sekiranya ini berlaku, doktor akan melakukan prosedur dobutamine tekanan ECG.

Ini adalah satu lagi bentuk ujian tekanan ECG. Perbezaan antara keduanya adalah bahawa pasukan perubatan akan melakukan prosedur ini dengan memberi pesakit ubat yang merangsang jantung untuk membuat jantung berfikir bahawa tubuh sedang bersenam.

Anda mungkin merasa letih dan sesak nafas selama beberapa jam selepas ujian, terutamanya jika anda tidak banyak bersenam. Sekiranya anda merasa letih lebih dari sehari, segera hubungi doktor anda.

Keputusan ujian tekanan ECG

Menurut Harvard Health Publishing, hasil ujian ini adalah normal dan tidak normal. Sekiranya keputusan ujian yang anda lalui menunjukkan bahawa fungsi jantung adalah normal, anda tidak perlu melakukan ujian lebih lanjut.

Walau bagaimanapun, jika hasilnya normal tetapi gejala anda semakin teruk, doktor anda mungkin mengesyorkan ujian tekanan nuklear atau ujian tekanan lain menggunakan elektrokardiogram sebelum dan selepas latihan. Walau bagaimanapun, juga mungkin menggunakan ubat untuk meningkatkan aliran darah ke jantung.

Ujian sedemikian tentu lebih tepat dan memberikan maklumat yang lebih jelas mengenai fungsi jantung, tetapi mungkin juga lebih mahal daripada jenis ujian lain.