Kesihatan

Lingkaran Pinggang dan Tinggi Dapat Meramalkan Penyakit Kronik

Tahukah anda bahawa sekarang anda dapat mengetahui risiko diabetes, penyakit jantung, atau penyakit kronik lain dengan hanya mengukur keliling pinggang anda? Tidak lagi dengan skala berat, tetapi dengan meter pakaian, anda sudah dapat mengetahui sama ada anda berada dalam bahaya atau tidak. Bagaimana untuk?

Penyakit apa yang dapat diramalkan dengan mengukur lilitan pinggang?

Setakat ini, penanda aras status pemakanan dan kesihatan lebih kerap dilihat dari nilai indeks jisim badan (BMI). Sekiranya seseorang mempunyai indeks jisim badan yang berlebihan, boleh dikatakan bahawa orang tersebut mempunyai berat badan berlebihan atau kegemukan. Sementara itu, apabila seseorang itu gemuk atau berat badan berlebihan , maka risiko yang mereka miliki untuk berbagai penyakit kronik semakin meningkat, seperti diabetes, penyakit jantung koroner, strok, serangan jantung, atau bahkan gagal jantung.

Tetapi menurut beberapa kajian baru-baru ini, status pemakanan menggunakan indeks jisim badan bukan lagi satu-satunya ujian yang terbaik dalam menentukan risiko seseorang menghidap penyakit kronik. Jurnal yang diterbitkan dalam Diabetes Metabolic Syndrome and Obesity, melaporkan bahawa terdapat 34 kajian yang menyatakan bahawa nisbah lilitan pinggang ke tinggi lebih baik dalam meramalkan diabetes mellitus, keadaan lemak berlebihan, hipertensi, dan gejala awal penyakit jantung.

Ramalan lilitan pinggang dan tinggi lebih tepat daripada indeks jisim badan

Walaupun mengira indeks jisim badan cukup mudah, beberapa pakar menyatakan bahawa nilai BMI tidak dapat digunakan sebagai penanda aras penuh dalam menentukan risiko seseorang menderita penyakit kronik. Kerana, pengiraan BMI tidak melihat berapa banyak jumlah lemak di dalam badan anda.

Sesungguhnya, seseorang yang gemuk mesti mempunyai banyak kandungan lemak. Walau bagaimanapun, orang kurus yang nilai indeks jisim badannya normal mungkin mempunyai kandungan lemak yang sama atau lebih banyak daripada orang gemuk. Walaupun pinggang dan perut adalah tempat utama di mana lemak badan disimpan, maka lilitan pinggang dapat dijadikan penanda aras untuk mengetahui berapa banyak lemak badan yang anda miliki - walaupun pengukuran ini adalah ukuran sederhana.

Selain itu, mengukur ukuran pinggang lebih mudah dan sederhana jika dibandingkan dengan mengira indeks jisim badan yang mempunyai formula tersendiri.

Bagaimana mengetahui risiko penyakit kronik dengan membandingkan lilitan pinggang dengan ketinggian?

Untuk mengetahui seberapa tinggi risiko penyakit kronik yang anda miliki, yang perlu anda lakukan adalah mengukur keliling pinggang anda menggunakan ukuran pita kain. Setelah mengetahui nilai lilitan pinggang anda, bandingkan dengan ketinggian semasa anda. Adakah lilitan pinggang anda lebih tinggi daripada ketinggian anda? Atau lebih kecil?

Pakar menyatakan bahawa seseorang yang dianggap sihat dan mempunyai risiko kecil untuk diabetes, strok, penyakit jantung, dan tekanan darah tinggi, adalah orang yang pinggangnya kurang dari separuh tinggi badannya.

Inilah contohnya, jika anda mempunyai ketinggian 160 cm, maka anda dikatakan sihat jika anda mempunyai lilitan pinggang kurang dari 80 cm (separuh dari 160). Sementara itu, jika ukuran pinggang anda melebihi jumlah itu, anda semakin berisiko mendapat penyakit kronik.