Pemakanan

Diet Keto dan Diet Vegetarian, Mana Yang Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan?

Diet keto dan diet vegetarian adalah beberapa contoh jenis diet yang sedang meningkat dewasa ini. Dia mengatakan, diet keto diklaim menjadikan tubuh anda lebih efektif dalam membakar lemak, sementara diet vegetarian membuat anda makan lebih banyak sayur-sayuran. Namun, jika tujuannya adalah menurunkan berat badan, jenis diet apa yang sebenarnya lebih berkesan?

Untuk menjawab soalan anda, pertimbangkan perbezaan berikut antara keduanya.

Ketahui perbezaan antara diet keto dan diet vegetarian

Sebelum memulakan diet, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa sebenarnya diet. Mungkin selama ini anda berfikir bahawa diet adalah cara untuk menurunkan berat badan.

Sebenarnya, diet adalah susunan pola makan mengikut keadaan badan. Jadi, bukan hanya orang yang ingin menurunkan berat badan yang memerlukan diet. Setiap orang perlu diet alias mengatur diet mereka. Makan, tapi jangan cuai, ya. Pastikan semua diet yang anda pakai sesuai dengan keadaan anda.

Oleh itu, diet keto itu sendiri adalah diet rendah karbohidrat dan tinggi lemak. Sekiranya anda menjalani diet ini, maka anda perlu mengurangkan pengambilan karbohidrat secara drastik dan menggantinya dengan pengambilan lemak.

Kerana badan kekurangan karbohidrat, pasti lemak akan digunakan sebagai sumber tenaga. Semasa proses metabolik ini, lemak akan dibakar menjadi keton yang kemudian disimpan di dalam hati. Proses ini dipanggil ketosis.

Berbeza dengan diet keto, diet vegetarian menekankan pengambilan makanan dari sumber tumbuhan. Berdasarkan makanan yang anda makan, diet vegetarian dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

  • Ovo-vegetarian : jangan makan makanan haiwan kecuali telur
  • Lacto-vegetarian : jangan makan makanan haiwan selain susu dan produknya
  • Vegetarian lacto-ovo : jangan makan makanan haiwan selain telur dan produk tenusu
  • Pescetarian : jangan makan daging merah dan unggas, tetapi makan ikan, telur, dan produk tenusu
  • Flexitarian : ikuti diet vegetarian, tetapi kadang-kadang makan daging merah, unggas, dan ikan
  • vegan : jangan makan makanan haiwan tanpa kecuali

Melalui penjelasan di atas, dapat dikatakan bahawa diet keto menekankan kumpulan pemakanan yang mesti anda pilih, sementara diet vegetarian memberi tumpuan kepada jenis makanan.

Apa yang anda fikir lebih berkesan untuk menurunkan berat badan?

Melaporkan dari laman Berita AS, jenis diet terbaik untuk menurunkan berat badan adalah diet yang rendah pengambilan karbohidrat. Dalam senarai diet terbaik yang disiarkan di halaman, Program HMR ( Program Pengurusan Kesihatan ) menduduki tempat pertama, diikuti oleh diet Atkins di tempat kedua dan diet keto di tempat ketiga.

Diet keto dan diet vegetarian memang dapat membantu menurunkan berat badan. Namun, menurut beberapa kajian yang diringkaskan di halaman Healthline, menyatakan bahawa diet keto cenderung membakar lemak dengan lebih cepat, mengekalkan jisim otot, dan mengurangkan risiko sejumlah penyakit. S

Kelebihan diet keto berdasarkan beberapa perkara, termasuk:

  • pengambilan kalori menjadi kurang, kerana mengurangkan sumber karbohidrat
  • lebih banyak pengambilan protein dan membuat anda berasa kenyang lebih lama
  • lebih banyak lemak dibakar, kerana ia menjadi sumber tenaga utama

Namun, perlu diingat bahawa diet keto juga dapat menyebabkan masalah kesihatan tertentu, kerana metabolisme anda tidak seimbang. Oleh itu, sebelum memutuskan untuk menggunakan diet ini, anda harus mengetahui apa kesan sampingannya dan berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu.

Kemudian, adakah ini bermaksud bahawa diet vegetarian tidak berkesan?

Cara menjalani diet vegetarian yang salah sebenarnya boleh menjadikan berat badan anda tidak pernah turun. Tanpa menyedarinya, anda boleh makan makanan ringan vegetarian tinggi lemak, makanan vegetarian goreng, atau mendapatkan pengambilan kalori berlebihan dari jenis makanan ini persalinan salad, sos atau topping makanan tertentu.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa diet vegetarian tidak dapat menurunkan berat badan. Dengan syarat ia dilakukan dengan betul, diet yang penuh dengan vitamin dan mineral ini juga dapat membawa manfaat kesihatan yang lain.