Kesihatan mental

3 Petua Mengekalkan Hubungan Selepas Rakan Curang

Ketika pertama kali mengetahui pasangan anda menipu anda, mungkin terasa seperti dunia sedang berantakan dan anda mesti marah. Tidak mudah menjalani kehidupan setelah peristiwa yang menyakitkan seperti ini. Walau bagaimanapun, anda mesti segera menyingkirkan perkara-perkara ini dan menumpukan pada keinginan anda untuk hubungan ini, adakah anda mahu meneruskan atau hanya mahu menyelesaikannya? Adakah mungkin untuk meneruskan hubungan selepas hubungan sulit? Lihat ulasannya di bawah.

Pasangan yang curang, adakah anda mesti tinggal atau berpisah?

Pelbagai faktor di luar hubungan dengan pasangan anda (termasuk faktor sudah mempunyai anak) tidak boleh menjadi alasan yang kadang-kadang menjadikan masalah lebih rumit. Hubungan yang tidak bahagia ini hanya akan bertambah buruk sekiranya salah seorang dari anda masih berpegang teguh pada ego masing-masing dan anak itu tidak mendapat model perkahwinan yang sihat.

Pada dasarnya, keputusan untuk memilih untuk tinggal atau berpisah setelah pasangan anda menipu anda adalah bergantung kepada anda. Kuncinya adalah jangan dipengaruhi oleh perkara lain yang menjadikan anda lebih sukar untuk membuat pilihan, seperti apa yang orang lain katakan. Mulakan dengan menstabilkan hati dan fikiran anda. Selepas itu, pertimbangkan secara terperinci semua risiko yang akan anda hadapi pada masa akan datang, termasuk masalah hak asuh anak, misalnya.

Sekiranya memang hubungan anda dengan pasangan anda tidak dapat diperbaiki, berpisah boleh menjadi jalan terbaik. Sebaliknya, jika anda dan pasangan bertekad untuk memperbaiki hubungan juga tidak salah.

Sekali lagi, tanyakan pada diri sendiri, masih logik untuk bertahan sekiranya anda telah ditipu berkali-kali? Atau adakah keputusan untuk menamatkan hubungan ini hanyalah emosi seketika?

Petua bagi anda yang menjaga hubungan setelah pasangan curang

Dalam banyak kes, perselingkuhan adalah pemusnah utama dalam hubungan. Walaupun begitu, banyak pasangan yang berkahwin memutuskan untuk tinggal kerana mereka mempunyai banyak faktor yang perlu dipertimbangkan. Sukar untuk membina kepercayaan semula untuk pulih dari kesakitan setelah ditipu. Sekiranya anda adalah salah satu orang dalam kedudukan ini, berikut adalah beberapa petua untuk mengekalkan hubungan selepas berselingkuh.

1. Jujur

Ya, kejujuran adalah perkara utama yang harus anda lakukan untuk dapat bangkit selepas berselingkuh. Beritahu pasangan anda secara terperinci mengenai semua aduan yang anda rasakan. Memegang perasaan sakit sendiri menjadikan mangsa perselingkuhan rentan terhadap kemurungan kerana kesedihan yang mendalam.

Oleh itu, sangat mustahak untuk menipu rakan kongsi untuk mendengar dan memahami setiap aduan yang disampaikan oleh mangsa kafir.

2. Buat peraturan

Adalah tidak biasa bagi mangsa perselingkuhan secara amnya lebih berpengaruh terhadap pasangannya. Ya, ini adalah pembelaan yang terbentuk secara semula jadi agar kejadian kafir tidak berulang lagi. Oleh itu, bagi anda yang menjadi mangsa perselingkuhan, membuat peraturan yang dipersetujui dengan pasangan anda adalah perkara wajib untuk dilakukan.

Anda boleh meminta pasangan anda sentiasa bersedia menjawab telefon, walaupun tidak ada perbincangan penting untuk dibincangkan. Di samping itu, buatlah pengaturan supaya anda dapat melihat dan memeriksa kandungan telefon dan aktiviti di talian apa yang pasangan anda lakukan.

Namun, jika semua perkara ini telah dilakukan tetapi anda masih sukar mempercayai pasangan anda, ini mungkin bermakna anda dan pasangan anda tidak dapat melakukan apa-apa lagi.

3. Berkongsi tanggungjawab

Orang yang telah menipu mesti bersedia menanggung semua kesalahan mereka, walau apa pun akibatnya. Sementara itu, bagi anda yang telah ditipu, bantulah pasangan anda untuk keluar dari perselingkuhan yang pernah dilakukannya. Contohnya, dengan melakukan kaunseling perkahwinan bersama.

Ketahuilah bahawa anda masing-masing mempunyai tanggungjawab yang sama untuk membina hubungan yang lebih baik pada masa akan datang.