Corak Tidur Sihat

Manfaat Kesihatan Tidur Dengan Telanjang -

Ramai orang memilih untuk tidur dengan berpakaian lengkap. Namun, tahukah anda bahawa tidur telanjang mempunyai manfaat kesihatan?

Apakah faedah kesihatan tidur telanjang?

1. Tidur lebih lena

Suhu badan anda akan menurun ketika anda tidur pada waktu malam. Secara teori, menurunkan suhu badan pada waktu malam akan membantu mempercepat pengeluaran hormon tidur melatonin sementara menurunkan tahap kortisol (hormon stres) dalam badan untuk sementara waktu. Sebaik sahaja pagi tiba, suhu badan dan kortisol akan meningkat semula untuk mempersiapkan anda untuk lonjakan tenaga ketika anda bangun pada waktu pagi.

Namun, proses ini dapat terganggu oleh peningkatan panas badan dari memakai lapisan kain hingga tidur — dari seluar dalam, seluar pendek atau seluar panjang, hingga baju tidur dan selimut. Panas tambahan yang memerangkap badan boleh membuat anda mudah tersekat dan membuat tidur tidak nyenyak.

2. Menjadikan anda muda

Persekitaran tidur yang terlalu panas dan lembap dapat mencegah penurunan suhu badan yang diperlukan untuk tidur nyenyak. Selain itu, suhu badan yang terlalu tinggi semasa tidur (lebih dari 21ºC) juga akan mengganggu pengeluaran hormon anti-penuaan yang berfungsi untuk memperbaiki segala kerosakan dalam badan. Dengan memperbaiki sel anda, hormon ini membantu menghilangkan parut, jeragat, dan juga kedutan pada kulit.

Ketika kita tidur dalam kegelapan sepenuhnya, melatonin dilepaskan dan memicu penyejukan suhu teras badan. Ketika suhu badan turun, hormon "awet muda" dilepaskan dan menunjukkan keajaiban regeneratifnya. Sekiranya anda tidur dengan gaun malam yang lengkap, sudah tentu proses ini akan sedikit terhambat dengan kehadiran haba tambahan yang mengelilingi badan anda.

3. Menguatkan imuniti

Panas badan semasa tidur menjadikan hormon stres kortisol tinggi. Tahap kortisol yang tinggi melemahkan sistem ketahanan badan, meningkatkan tekanan darah dan kolesterol, meningkatkan selera makan, menurunkan libido, dan mengganggu keseimbangan hormon dalam badan.

Sebenarnya, tidur sahaja telah disebut ubat mujarab kerana banyak keadaan kerana tidur mendorong pembebasan hormon pertumbuhan.

Dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Sleep, hormon pertumbuhan yang dikeluarkan ketika tidur malam dapat meningkatkan prestasi latihan dan menurunkan tekanan darah sebanyak 20-30%, baik bagi mereka yang mengalami tekanan darah normal dan tinggi. Penyelidik di Universiti Warwick mendapati bahawa kurang tidur (kurang dari enam jam malam) dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes dan penyakit jantung tiga kali ganda.

4. Mencegah jangkitan kulat

Memakai seluar dalam atau celana piyama mendorong peningkatan pengeluaran peluh di pangkal paha, sehingga memicu pertumbuhan kulat penyebab jangkitan. Dengan tidur telanjang, anda membiarkan kawasan intim anda bernafas dengan bebas dan tetap kering untuk mengelakkan berpeluh berlebihan, terutama pada musim panas.

5. Faraj yang sihat

Secara amnya, kawasan faraj dan sekitarnya tidak perlu dikekang semasa tidur. Demikian kata dr. Alyssa Dweck, pakar obstetrik New York dan penolong profesor OB / GYN di Mount Sinai School of Medicine.

Kadang-kadang "mengudara" vagina, terutama semasa tidur, adalah perkara yang baik, terutama bagi wanita yang terdedah kepada kerengsaan, jangkitan, dan gatal-gatal pada vagina.

Sebab mengapa Dweck mengesyorkan wanita tidur telanjang adalah kerana jamur, ragi, dan bakteria berkembang di tempat yang gelap, hangat dan lembap. Apabila kawasan intim anda diliputi seharian oleh lapisan pakaian, ini boleh menyebabkan kelembapan di kawasan selangkangan.

6. Meningkatkan kualiti sperma

Menurut sebuah kajian dari Institut Kesihatan Anak dan Pembangunan Manusia, Maryland, dan Universiti Stanford, lelaki yang tidur dengan memakai seluar dalam atau petinju berisiko mengalami kerosakan DNA sperma yang dapat membahayakan peluang anda untuk memiliki anak. Peningkatan suhu badan juga meningkatkan suhu pada testis yang menyebabkan penurunan kualiti sperma.

Berdasarkan kajian ini, tidur telanjang pada waktu malam dapat meningkatkan kualiti sperma hingga 25%. Di samping itu, kadang-kadang "mengudara" zakar, terutama semasa tidur, adalah tindakan yang baik untuk mencegah kerengsaan, jangkitan kulat, dan gatal-gatal pada kulit zakar.

7. Seks yang lebih baik

Orang yang tidur telanjang dilaporkan melakukan hubungan seks yang lebih baik, menurut tinjauan seribu orang Britain. Tinjauan mendapati bahawa tidur telanjang dikaitkan dengan peningkatan kepuasan seksual antara pasangan sebanyak 57 peratus, berbanding mereka yang tidur dengan berpakaian lengkap.

Manfaat tidur dalam keadaan telanjang mungkin berasal dari reaksi terhadap pembebasan hormon "mood yang baik" oksitosin semasa bersentuhan dengan kulit semasa tidur (dan juga orgasme semasa hubungan seks). Hormon oxytocin melawan tekanan dan kemurungan dengan memerangi kesan berbahaya kortisol dan mengurangkan tekanan darah. Hasilnya, anda merasa lebih bahagia, lebih dekat secara emosional dan fizikal dengan pasangan anda, dan lebih bersemangat untuk melakukan hubungan seks.