Kesihatan

Pencemaran Air dan Kesan Berbahaya kepada Kesihatan

Air adalah sumber kehidupan. Anda mesti biasa dengan slogan ini, dan itu benar. Air adalah salah satu sumber terbesar yang kita ada, tetapi malangnya ia tidak boleh diperbaharui. Itulah sebabnya pencemaran air adalah salah satu masalah kesihatan persekitaran yang perlu kita perhatikan dan mengatasi kesannya, demi masa depan yang lebih baik untuk bumi.

Pencemaran air sungai Flint menyebabkan kekecohan di seluruh Amerika Syarikat

Pada masa ini, pencemaran air telah menjadi masalah global yang memerlukan perhatian khusus. Salah satunya adalah krisis pencemaran air di Flint, Michigan, Amerika Syarikat, yang dinobatkan sebagai darurat nasional oleh Presiden Barack Obama ketika masih memegang jawatan.

Kes pencemaran air ini terungkap pada pertengahan tahun 2015. Masalahnya bermula ketika pemerintah kota Flint menukar bekalan air pada tahun 2014 menggunakan sumber dari sungai Flint. Hampir seketika, penduduk kota Flint mengeluh tentang kualiti air. Air kelihatan coklat dan berbau busuk. Baru kemudian diketahui bahawa sungai Flint sangat menghakis.

Sungai Flint didapati melanggar Undang-undang Air Minum Selamat kerana kadar zat besi, plumbum, E. coli, bakteria total coliform, dan Total trihalomethanes (TTHM) di dalam air melebihi batas normal. TTHM adalah sisa pembasmi kuman yang berlaku apabila klorin berinteraksi dengan biota organik di dalam air. Beberapa jenis TTHM dikategorikan sebagai karsinogenik (penyebab barah).

Indonesia juga merupakan keadaan darurat pencemaran air

Kes pencemaran air tidak hanya berlaku di negara Uncle Sam. Apa yang berlaku di negara kita adalah sama pentingnya.

Punca utama pencemaran air sungai di Indonesia kebanyakannya berasal dari sampah domestik atau isi rumah, umumnya dalam bentuk sampah manusia, sampah cuci pinggan dan pakaian, sisa haiwan, dan baja dari ladang dan ternakan. Terdapat juga kesan pencemaran dari ubat-ubatan perubatan seperti pil kawalan kelahiran ke racun perosak dan minyak.

Sisa kotoran dan air kencing berperanan dalam meningkatkan tahap bakteria E. coli dalam air. Di kota-kota besar seperti Jakarta dan Yogyakarta, tingkat E. coli berada di luar batas normal, tidak hanya di sungai tetapi juga di perairan di kawasan tempat orang tinggal.

Memetik Kompas, berdasarkan laporan dari Direktorat Jenderal Pengawalan Pencemaran dan Kerosakan Alam Sekitar di Kementerian Lingkungan Hidup dan Perhutanan (KLHK), pada tahun 2015 hampir 68 persen kualiti air sungai di 33 provinsi di Indonesia sangat tercemar. Di antaranya adalah sungai Brantas, sungai Citarum, dan sungai Wonorejo yang, selain berwarna keruh, juga kelihatan menghasilkan busa putih di permukaan.

Lampin bayi dan pembalut membuat ikan steril dan mempunyai pelbagai jenis kelamin

Dilaporkan dari Tempo, sisa hormon dari sisa popok bayi terpakai dan pembalut yang dibuang di hilir sungai Karangpilang dan Gunungsari, Surabaya, telah membuat sejumlah populasi ikan steril dan mengembangkan pelbagai jenis kelamin (interseks). Selain itu, disebabkan oleh pencemaran sampah domestik yang lain, ikan di sungai dan sungai Surabaya menderita kecacatan fizikal dan kekurangan zat makanan.

Fenomena ini tidak hanya berlaku di Indonesia. Memetik dari National Geographic, sekitar 85 peratus populasi ikan bass smallmouth jantan di tempat perlindungan hidupan liar nasional di timur laut Amerika Syarikat menghasilkan telur yang bersarang di testis mereka.

Selama dekad yang lalu, ikan jantan betina telah dijumpai di 37 spesies di tasik dan sungai di seluruh Amerika Utara, Eropah, dan bahagian lain di dunia. Adalah disyaki bahawa agen pencemar yang mempunyai zarah yang meniru hormon seks adalah penyebabnya.

Beberapa spesies ikan adalah hermafrodit, alias ikan ini secara semula jadi dapat mengubah jantina kerana mereka mempunyai dua organ seks, betina dan jantan, sebagai penyesuaian untuk meningkatkan peluang pembiakan. Walau bagaimanapun, kes interseks pada ikan sangat berbeza. Fenomena ini hanya berlaku pada spesies ikan yang tidak mempunyai sifat hermafrodit, dan pastinya tidak membantu proses pembiakan.

Dalam kes yang teruk, fenomena interseks ini dapat menjadikan ikan steril yang bahkan boleh menyebabkan kepupusan. Populasi minnow di Sungai Potomac, Amerika, misalnya, telah menurun secara mendadak kerana masalah sistem imun yang berkaitan dengan masalah pencemaran air oleh hormon estrogen dari sisa dari sisa pil kawalan kelahiran.

Kandungan plumbum di dalam air bimbang akan risiko kanak-kanak menderita keterbelakangan mental

Terdapat banyak penyakit yang boleh disebabkan oleh pencemaran air. Setiap orang perlu minum air, dan itulah sebabnya semua risiko ini dapat menghantui semua orang di dunia. Walau bagaimanapun, bayi, kanak-kanak, orang tua, wanita hamil, dan terutama mereka yang lemah sistem imun, lebih rentan terhadap risiko penyakit.

Penyakit akibat pencemaran air, termasuk:

  • Kolera, disebabkan oleh bakteria Vibrio chlorae semasa anda mengambil air atau makanan yang tercemar dengan najis seseorang yang menghidap penyakit ini. Anda juga boleh terkena kolera jika anda membasuh bahan makanan dengan air yang tercemar. Gejala termasuk: cirit-birit, muntah, kekejangan perut, dan sakit kepala.
  • Amoebiasis, atau Cirit-birit Pengembara, disebabkan oleh amuba yang tinggal di air yang tercemar. Amuba ini menyebabkan jangkitan pada usus besar dan hati. Gejala termasuk cirit-birit berdarah dan mukoid, yang boleh menjadi ringan atau sangat teruk.
  • Disentri, disebabkan oleh bakteria yang memasuki mulut melalui air atau makanan yang tercemar. Tanda dan gejala disentri termasuk demam, muntah, sakit perut, cirit-birit berdarah dan lendir yang teruk.
  • Cirit-biritCirit-birit berjangkit adalah salah satu penyakit yang paling biasa disebabkan oleh bakteria dan parasit yang terapung di air tercemar. Cirit-birit menyebabkan najis berair / cair yang menyebabkan penghidapnya mengalami dehidrasi, bahkan kematian pada kanak-kanak dan kanak-kanak.

  • Hepatitis AIa disebabkan oleh virus hepatitis A yang menyerang hati. Biasanya merebak melalui pengambilan air atau makanan yang tercemar kotoran, atau melalui kontak langsung dengan tinja orang yang dijangkiti.
  • Keracunan plumbum, pendedahan kronik terhadap keracunan plumbum boleh mengakibatkan keadaan perubatan yang serius, termasuk kerosakan organ, gangguan sistem saraf, anemia, dan penyakit ginjal.
  • Malaria adalah virus yang disebarkan oleh parasit nyamuk Anopheles betina. Nyamuk berkembang biak di dalam air. Tanda dan gejala malaria termasuk demam, sakit kepala, dan menggigil. Sekiranya tidak dirawat, malaria boleh menyebabkan komplikasi seperti radang paru-paru, anemia teruk, koma, dan kematian.
  • Polio, adalah virus berjangkit akut yang disebabkan oleh virus polio. Polio merebak melalui tinja orang yang menghidap penyakit ini.
  • Trachoma (jangkitan mata), kerana bersentuhan dengan air yang tercemar. Sekurang-kurangnya 6 juta orang dengan trachoma buta.

Penggunaan jangka panjang air beracun ini menunjukkan kesan yang nyata kepada manusia. Kanak-kanak Flint di Amerika Syarikat dilaporkan mengalami keguguran rambut yang teruk dan ruam merah pada kulit.

Keracunan plumbum tidak dapat dipulihkan. Tahap plumbum dalam darah melebihi ambang sangat berbahaya, terutama bagi kanak-kanak dan wanita hamil. Menurut WHO, tahap plumbum darah yang sangat tinggi dapat menyebabkan ketidakupayaan belajar, masalah tingkah laku, penurunan IQ dan keterbelakangan mental.