Kesihatan mental

Inilah sebab mengapa lelaki melirik wanita lain walaupun sudah berpasangan •

Ramai wanita segera cemburu apabila mereka melihat pasangannya mencuri pandang dari wanita lain. Mengapa lelaki suka melirik wanita lain sedangkan dia sendiri sudah berpasangan? Adakah ini petanda anda ingin menipu kerana anda tidak berpuas hati dengan pasangan anda atau adakah dia benar-benar hamba? Tidak semestinya kedua-duanya, anda tahu! Sains mempunyai jawapan saintifik mengenai "hobi" lelaki ini.

Apakah alasan lelaki suka memandang wanita selain pasangannya?

Terdapat anggapan bahawa perasaan tarikan kepada orang lain akan hilang setelah anda meneroka komitmen, sama ada berpacaran atau mempunyai keluarga. Sebenarnya, tarikan adalah naluri semula jadi manusia yang akan kekal selama-lamanya dan tidak dapat dielakkan.

Ini kerana apabila kita melihat orang lain, otak akan mula memproses maklumat visual yang kita lihat dan membuat penilaian segera berdasarkan daya tarikan seseorang. Ya, termasuk wanita juga! Sekarang yang menarik, otak lelaki secara semula jadi lebih sensitif untuk menangkap kecantikan dan kecantikan, terutama kecantikan wanita, berkat evolusi manusia.

Menurut Daniel Prager, akademik dan presiden Prager University di Amerika Syarikat, naluri inilah yang mendorong lelaki untuk melirik wanita lain. Prager bahkan mengatakan bahawa tidak kira seberapa kuat hubungan anda sekarang dengan pasangan anda, lelaki heteroseksual secara naluriah dirancang untuk menginginkan lebih dari satu wanita.

Sebabnya semudah itu kerana wanita itu adalah "wanita lain". "Wanita lain" di sini tidak bermaksud sasaran potensial untuk perselingkuhan, tetapi sebenarnya dalam arti harfiah bahawa memang ada wanita lain di dunia ini selain pasangan sekarang.

Oleh itu, jangan terkejut jika seorang lelaki, walaupun dia memahami bahawa dia sudah mempunyai kekasih, akan selalu tertarik atau mengagumi wanita lain kerana dia mempunyai penampilan yang berbeza daripada yang selalu ada di sisinya. Malah lelaki dalam hubungan yang paling harmoni masih akan mendapati sebilangan wanita di luar sana lebih menarik daripada teman wanita atau isteri mereka sendiri. Tetapi ini bukan tanda bahawa dia ingin menipu atau tidak berpuas hati dengan penampilan anda, anda tahu!

Lelaki yang suka lirik wanita lain tidak genit, tetapi hanya naluri

Tarikan semula jadi lelaki terhadap lekukan wanita, seperti seksis dan misoginisnya, adalah hasil evolusi semula jadi sejak zaman kuno. Para penyelidik percaya bahawa pada zaman dahulu, mempunyai sebanyak mungkin pasangan dapat memaksimumkan kejayaan pembiakan mereka.

Dr Nancy Irwin, ahli terapi dan hipnotis klinikal di Los Angeles, percaya sebagai mamalia, keutamaan manusia di bumi adalah untuk membiak dan memastikan spesies kita dapat bertahan. Inilah yang menjadikan lelaki secara semula jadi "berkabel" untuk melihat dan menyukai lekuk wanita; yang menjadi isyarat bahawa wanita itu sihat dan subur sehingga dia dapat menjamin keturunannya kelak.

Sama seperti wanita yang "diprogramkan" untuk menetapkan lelaki yang mempunyai dada berotot sebagai ciri kejantanan dan dominasi, yang dapat menjamin perlindungan bagi dirinya dan keturunannya.

Naluri "lirik wanita lain" akan terus kekal dengan lelaki selama-lamanya. Sama seperti orang yang mahukan pekerjaan keren, gaji tinggi atau kereta mewah, dia mungkin menginginkan pemandangan alternatif yang lebih menarik. Ini membuatnya lebih cenderung untuk “mengabaikan” pasangannya ketika berada dalam situasi yang membatasi kemampuannya untuk memiliki alternatif yang menarik.

Tetapi tidak seperti manusia purba yang tidak dapat berfikir secara logik, lelaki moden hari ini mempunyai pilihan untuk bertindak berdasarkan naluri primitif mereka - hanya lirik untuk "menyegarkan" mata, atau membutakan diri dari komitmen yang ada dan sebagai gantinya bablas minta nombor telefonnya.

Adalah wajar untuk menyukai lirik wanita lain, tetapi jika anda meneruskannya, itu berbahaya

Pasangan, atau bahkan kita sendiri, yang menyukai lirik orang lain adalah perkara semula jadi selagi batas-batas tertentu tidak terlintas. Nah, berapa lama anda melihat orang itu boleh menjadi penanda aras sama ada "mata jeragat" masih boleh diterima atau tidak.

Satu kajian tahun 2009 yang diterbitkan dalam Archives of Sexual Behavior mendapati bahawa jangka masa seorang lelaki melihat seorang wanita dapat mengukur betapa tertariknya dia. Para penyelidik mendapati bahawa rata-rata lelaki akan menatap wanita selama 8.2 saat jika dia benar-benar tertarik padanya, sementara mereka akan menatap kurang dari 4 saat jika dia tidak. kegembiraan .

Secara amnya, otak memerlukan purata tujuh saat untuk memutuskan sama ada kita tertarik dengan seseorang atau tidak. Michele Barton, ahli psikologi kesihatan klinikal di Psychology Life Well di Harrison, NY, mengatakan bahawa adalah normal bagi seorang lelaki untuk menyanyikan wanita lain selama kira-kira lima hingga sepuluh saat. Walau bagaimanapun, masih penting bagi anda untuk dapat memahami perbezaan antara "melotot" dan "memandang". Ini adalah asas hujah yang boleh membawa maut kepada banyak pasangan.

Melirik dapat menunjukkan bahawa ada kontak mata dan menilai penampilan orang itu dari kepala hingga kaki. Namun, sepintas lalu sudah cukup untuk berhenti di situ.

Ia berbeza dengan menatap atau memandang. Menatap menunjukkan anda menatap orang itu lebih lama daripada biasa, dan mungkin juga menggunakan perasaan. Menatap seseorang ketika anda bersama pasangan anda tidak menghormati orang yang anda sayangi, pasangan anda dan anda sendiri.

Bukan hanya lelaki yang suka lirik wanita lain, wanita juga suka lirik lelaki lain

Pada dasarnya, lelaki yang menyukai lirik wanita lain cukup semula jadi. Ini kerana mereka masih mempunyai rasa tarikan kepada orang lain, termasuk wanita. Ini adalah perkara biasa jika tidak menimbulkan masalah pada masa akan datang.

Oleh itu, jika anda menangkap pasangan anda dengan lirik orang lain, jadilah ia. Namun, jika naluri ini terus berlama-lama dan kekerapannya terus meningkat tanpa menghiraukan perasaan anda, berbincanglah dengannya secara tertutup.