Kesihatan mental

Plus Minus Berkahwin dengan Wanita Tua •

Pemilihan Emmanuel Macron sebagai Presiden termuda Perancis pada usia 38 tahun tidak hanya mengejutkan orang ramai dengan kisah kejayaan ahli politik muda itu. Apa yang lebih menarik perhatian dunia adalah percintaan Macron dengan isterinya yang berusia 24 tahun lebih tua, Briggitte Troneux. Jadi, apa sebenarnya pertimbangan lelaki untuk mengahwini wanita yang lebih tua dari dirinya?

Bersedia dengan tiga perkara ini sekiranya anda ingin berkahwin dengan wanita yang lebih tua

Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Bersedia untuk tidak mempunyai anak

Pada usia yang telah melewati usia keemasan, memiliki anak mungkin tidak menjadi keutamaan dalam hidup bagi kebanyakan wanita untuk satu sebab atau yang lain. Oleh itu, jika anda telah memutuskan untuk menikahi wanita yang lebih tua, pastikan anda membincangkannya terlebih dahulu untuk meluruskan visi dan misi anda berdua mengenai keputusan untuk mempunyai anak.

Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menentukan perkara ini. Sebilangan wanita merasakan mereka tidak lagi dapat menjaga anak-anak pada usia lanjut. Sementara yang lain mungkin telah membawa anak-anak dari perkahwinan sebelumnya yang telah dewasa sehingga mereka berpendapat bahawa mereka tidak mahu / perlu mempunyai anak pada usia tua ini.

Keputusannya untuk tidak mempunyai anak juga dapat meninggalkan pertimbangan pahit bahawa anak masa depan harus membesar dengan ibu yang sangat tua, dan mungkin sakit.

Walaupun ini telah dipersetujui, masalah mempunyai anak dapat menjadi masalah yang dapat timbul dari dalam perkahwinan anda. Seterusnya, bincangkan juga penggunaan kontraseptif.

2. Masalah kehamilan

Sekiranya keputusan untuk mempunyai anak tidak menjadi masalah bagi bakal isteri anda, merancang kehamilan pada usia 35 tahun ke atas mempunyai risiko tersendiri. Selepas usia 35 tahun, kesuburan wanita cenderung menurun sehingga agak sukar untuk hamil. Risiko komplikasi pada wanita yang hamil lebih dari 35 tahun juga lebih tinggi daripada mereka yang hamil pada usia yang lebih muda, seperti lebih cenderung keguguran dan melahirkan bayi sebelum waktunya atau dengan berat lahir rendah.

Ini disebabkan oleh pelbagai keadaan yang berkaitan dengan penuaan, seperti penurunan jumlah dan kualiti telur, perubahan hormon sebelum menopaus yang mengakibatkan perubahan dalam siklus ovulasi, serta peningkatan risiko keadaan perubatan tertentu seperti endometriosis yang dapat mempengaruhi kemungkinan kehamilan.

3. Menguasai hubungan

Semakin lama seseorang hidup di dunia, semakin banyak asam dan garam kehidupan yang dilaluinya. Pengalaman hidup yang banyak ini mempengaruhi kekuatan watak seseorang. Walau bagaimanapun, ini boleh berubah menjadi dominasi dalam hubungan. Tidak menghairankan bahawa wanita mengendalikan perkara-perkara kecil seperti memutuskan tempat makan hingga perkara besar seperti menentukan kerjaya pasangan mereka.

Sikap ini kemudiannya sering dikaitkan dengan kepemilikan yang juga dapat menghantui hubungan anda. Wanita yang dominan percaya bahawa lelaki harus mengikutinya dan melakukan perkara-perkara dengan cara yang sama untuk kebaikan bersama. Lebih-lebih lagi, jika pasangan lelaki tidak merungut tentang dominasi pasangan wanitanya, keadaan ini tentu tidak sesuai untuk masa depan hubungan.

Apa yang dinanti dari pasangan wanita yang lebih tua

Berikut adalah beberapa kelebihan yang boleh diperoleh:

1. Kehidupan yang lebih tenang

Secara amnya, anda tidak perlu terlalu risau tentang masalah kewangan sekiranya anda memutuskan untuk berkahwin dengan wanita yang lebih tua. Sebilangan besar dari mereka sudah mempunyai kehidupan dan kerjaya yang mapan, dan tidak lagi bergantung pada wang ibu bapa mereka.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa anda menikahinya untuk keuntungan material atau anda tidak perlu risau untuk membayar apartmen atau kereta. Anda harus ingat, bahawa apa yang mereka ada hari ini adalah kerana wanita seperti mereka adalah wanita yang pintar dan bekerja keras.

2. Lebih matang

Semakin tua anda, semakin dewasa anda. Anda yang memilih untuk berkahwin dengan wanita yang lebih tua tidak perlu ragu untuk berfikir, kerana wanita ini mempunyai fikiran yang lebih matang dan tegas. Mereka tidak suka konflik sepele atau ledakan marah. Mereka cukup pandai mengatur emosi dan mood mereka. Bukan hanya itu, wanita dewasa juga berhati-hati dalam membuat pilihan mereka.

3. Banyak pengalaman hidup

Wanita yang lebih tua, biasanya telah melalui banyak masa atau kegagalan baik dari segi kehidupan, pekerjaan, dan cinta. Anda boleh mengetahui apa yang mereka lalui. Anda boleh berkongsi kebimbangan anda tanpa perlu risau akan kesalahan yang anda buat. Wanita yang lebih dewasa sebenarnya akan membantu memberikan jalan keluar terbaik untuk masalah yang anda hadapi.

4. Lebih realistik

Wanita yang lebih tua, telah melalui banyak fasa dalam hidup mereka, jadi mereka jarang menuntut banyak. Mereka melihat keadaan dengan cara yang lebih realistik. Selalunya, wanita yang belum matang, mempunyai banyak khayalan tentang kehidupan mereka. Tidak seperti wanita dewasa, mereka menjalani kehidupan dengan lebih realistik dan tanpa drama.

5. Mudah difahami

Selalunya lelaki harus berurusan dengan pasangan yang manja dan sukar difahami. Banyak perkara yang mereka harus meneka atau meneka tentang apa yang dirasakan atau diinginkan oleh pasangan mereka. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk wanita dewasa. Mereka lebih terbuka dan secara terang-terangan mengenai apa yang mereka mahukan atau tidak. Seorang wanita dewasa tahu bagaimana memperlakukan dirinya terutama anda sebagai pasangannya.