Kecergasan

Fungsi Pemeriksaan dalam Sukan, dari Pencegahan Kecederaan hingga Prestasi

Dalam dunia perubatan, saringan adalah satu siri pemeriksaan yang bertujuan untuk menentukan risiko penyakit. Dihidupkan saringan Dalam bidang sukan, penilaian risiko tidak dilakukan terhadap penyakit, tetapi mengenai kemungkinan kecederaan dan prestasi seseorang ketika menjalankan aktiviti sukan.

Kepentingan saringan sukan yang berkaitan

Walaupun bermanfaat, senaman juga tidak bebas dari kesan sampingan yang berbahaya. Contohnya, anda mungkin pernah mendengar kes seseorang yang mengalami serangan jantung setelah bermain futsal.

Atau, pernahkah anda mendengar mengenai kes kematian mendadak yang menimpa atlet ketika bersenam? Kebimbangan ini akhirnya menjadi asas bagi banyak pakar untuk merancang satu siri ujian untuk menilai risikonya.

Sumber: Berita FBC

Siri ujian digabungkan dalam beberapa jenis saringan . Melancarkan hasil penyelidikan di Jurnal Perubatan Sukan Klinikal , saringan Sukan mempunyai beberapa tujuan, iaitu:

 • Mencegah kematian secara tiba-tiba
 • Pastikan keadaan perubatan atlet berada dalam status optimum (contohnya, bagi atlet yang mempunyai penyakit kronik, gangguan pernafasan, kemurungan, dll.)
 • Memastikan kesihatan muskuloskeletal (otot dan tulang) atlet berada dalam keadaan optimum
 • Mengoptimumkan prestasi atlet, baik dari segi pemakanan, psikologi, dan lain-lain
 • Mencegah kecederaan
 • Mengkaji status vaksinasi dan ubat-ubatan atlet (untuk atlet yang kerap mengambil ubat tertentu)
 • Mengumpulkan data kesihatan asas untuk atlet
 • Membina hubungan profesional dengan atlet
 • Didik semua pihak yang terlibat

Pelbagai jenis saringan dalam sukan

Pemeriksaan dilakukan berdasarkan keperluan setiap jenis sukan. Secara umum, berikut adalah jenisnya saringan sebelum sukan yang paling kerap diamalkan:

1. Pemeriksaan perubatan

Pemeriksaan Alat perubatan berguna untuk mengesan penyakit, kecederaan, dan keadaan lain di badan atlet yang boleh mempengaruhi prestasi mereka. Pemeriksaan dijalankan oleh pegawai perubatan profesional dengan menjalani beberapa ujian yang berkaitan dengan sukan yang mereka jalani.

Inilah contohnya saringan rawatan perubatan yang dilakukan ke atas atlet bola sepak dalam acara tersebut Liga Juara-Juara UEFA tahun 2009:

 • Sejarah peribadi bola sepak, termasuk kedudukan dalam pasukan, kaki dominan dan jumlah permainan pada tahun sebelumnya.
 • Sejarah perubatan, yang terdiri daripada sejarah penyakit keluarga, sejarah perubatan peribadi, aduan dan gejala yang dialami selama ini saringan , serta rawatan dan vaksinasi.
 • Pemeriksaan kesihatan umum, seperti tekanan darah dan refleks.
 • Pemeriksaan jantung, darah, air kencing, otot dan tulang.
 • Pemeriksaan radiologi dan ultrasound jika diperlukan.

2. Pemeriksaan muskuloskeletal

Sumber: Melangkah

Pemeriksaan Dalam latihan muskuloskeletal, berguna untuk mengetahui fungsi otot, tulang, dan sendi. Tujuannya adalah untuk menganggarkan risiko kecederaan dan / atau menilai kemampuan badan atlet untuk pulih dari kecederaan sebelumnya.

Atlet sukan yang berisiko tinggi mengalami kecederaan otot dan sendi tertentu mesti mengalami saringan mengikut sukan yang dilakukannya. Contohnya, perenang perlu melakukan saringan muskuloskeletal di kawasan bahu dan belakang.

Atlet yang menjalani saringan akan diminta untuk menerangkan keadaan kesihatan mereka melalui soal selidik. Selepas itu, saringan diikuti dengan pemeriksaan jarak gerak, teknik latihan, keseimbangan, kawalan tubuh, fleksibilitas, dan postur tubuh.

3. Pemeriksaan kardiovaskular

Pemeriksaan kardiovaskular boleh dimasukkan ke dalam saringan perubatan sukan atau dilakukan secara berasingan. Tujuannya adalah untuk mengesan kelainan, keadaan perubatan, atau penyakit yang meningkatkan risiko kematian mendadak.

Prosedur saringan dilakukan oleh elektrokardiografi (ECG) dan ekokardiografi. EKG akan memaparkan aktiviti elektrik yang menggambarkan fungsi jantung, sementara ekokardiografi menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan gambar jantung.

4. Pemeriksaan prestasi sukan

Sumber: Runtastic

Pemeriksaan Prestasi menggambarkan kemampuan atlet untuk melakukan pelbagai pergerakan dan latihan, serta memenuhi keperluan lain yang berkaitan dengan sukan yang mereka ceburi. Keputusan saringan Penting untuk menentukan aspek apa yang perlu diperbaiki.

Pergerakan dinilai dalam saringan prestasi adalah langkah asas seperti setinggan , paru-paru , lompat, tolak dan sebagainya. Penilaian dilakukan berdasarkan kriteria yang telah ditentukan.

Bukan hanya untuk atlet saringan Ia juga penting bagi anda yang sangat aktif bersenam. Kerana, hasilnya saringan menerangkan banyak tentang kesihatan dan kesannya terhadap kemampuan bersenam anda.

Pemeriksaan ia juga dapat melindungi anda dari risiko kecederaan dan kesan sampingan sukan yang lain. Oleh itu, anda boleh terus menjalani gaya hidup sihat dengan risiko minimum.