Pemakanan

Tidur siang menjadikan anda gemuk, hanya mitos atau fakta?

Ramai orang percaya bahawa tidur siang menjadikan anda gemuk. Sebenarnya, mengantuk sering berlaku pada waktu siang. Ini membuat anda keliru, mahu tidur tetapi takut gemuk. Sementara itu, jika anda tidak tidur, anda akan sukar untuk berkonsentrasi kerana anda merasa mengantuk. Jadi, adakah tidur siang benar-benar membuat anda gemuk? Atau mungkin anggapan ini hanya salah faham? Lihat jawapan di bawah.

Mula-mula kenal pasti apa yang membuat kita mengantuk pada siang hari

Sudah kenyang selepas makan tengah hari, tiba-tiba diserang rasa mengantuk yang hebat? Atau adakah anda sibuk di tempat kerja, kemudian merasakan mata anda semakin teruk dari tidur? Lebih teruk lagi, menonton televisyen di siang hari, kemudian tanpa sedar tertidur.

Sekiranya anda mengalami keadaan di atas, anda mungkin tertanya-tanya apa yang menyebabkan mengantuk secara tiba-tiba pada siang hari.

Seperti yang dijelaskan oleh pakar pemakanan dari Sydney, Australia, Robbie Clark, ada beberapa perkara yang mendorong anda merasa mengantuk pada siang hari, dan sebab utamanya ialah makan tengah hari. Kerana, setelah makan siang, tubuh bekerja untuk memecah makanan menjadi tenaga, jadi secara tidak sedar ia juga mencetuskan pelbagai tindak balas dalam tubuh. Salah satunya adalah mengantuk.

Lebih-lebih lagi, tidak lama selepas makan akan berlaku peningkatan jumlah hormon insulin. Semakin berat makan tengah hari anda, semakin banyak insulin yang anda hasilkan. Penyerapan insulin yang berlebihan ini dapat mengakibatkan pemindahan asam amino triptofan ke otak, yang kemudiannya memicu lonjakan produksi serotonin dan melatonin. Kedua-duanya adalah dua bahan kimia yang boleh menyebabkan kesan menenangkan dan mengantuk.

Secara unik, ternyata sekitar 90 peratus serotonin terdapat di dalam usus untuk membantu mengatur pergerakan usus semasa mencerna makanan. Itulah sebabnya anda mudah tertidur selepas makan tengah hari.

Lalu, adakah benar tidur siang menjadikan anda gemuk?

Setelah mengetahui punca mengantuk pada waktu siang, maka anda mungkin berfikir bahawa tidur siang menjadikan anda gemuk. Ya, tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa mengantuk disebabkan kenyang selepas makan tengah hari. Sekiranya selepas itu anda tidur, secara automatik akan memudahkan pengumpulan lemak yang akhirnya menjadikan anda gemuk.

Hakikatnya tidak semudah itu. Dilaporkan dari laman Scientific American, tidur bukanlah penyebab kenaikan berat badan. Seseorang yang sering tidur siang dan menambah berat badan, bukan semata-mata akibat kebiasaan itu.

Sebab yang paling asas adalah kerana tenaga yang berasal dari kalori dan tenaga yang keluar melalui aktiviti fizikal tidak seimbang. Dengan kata lain, apabila anda makan terlalu banyak, tetapi tidak seimbang dengan melakukan aktiviti yang sesuai, maka masih terdapat sejumlah kalori dalam badan.

Sekiranya ini berterusan untuk waktu yang lama, ia akan menyebabkan pengumpulan kalori yang tidak dapat dilepaskan sebagai tenaga kerana aktiviti yang cenderung kurang. Nah, kalori ini disimpan dengan sia-sia, pada akhirnya akan disimpan sebagai lemak di dalam badan.

Pada hakikatnya, pernyataan bahawa tidur siang membuat anda gemuk hanyalah mitos. Yang paling penting, sesuaikan bahagian makanan yang disertakan dengan aktiviti harian anda. Jangan terlalu banyak atau terlalu sedikit.

Petua untuk tidur siang yang berkesan supaya anda tidak membuat anda gemuk

Mulai sekarang, jangan takut untuk tidur siang lagi, kerana ada banyak faedah yang baik jika anda tidur siang. Berikut adalah beberapa petua yang dapat membantu anda tidur siang yang berkesan tanpa rasa takut untuk gemuk:

1. Jangan terlepas sarapan

Sarapan pagi mempunyai pelbagai faedah untuk tubuh dan minda anda. Tidak hanya sah pada waktu pagi, tetapi juga seharian sepanjang aktiviti anda. Sebenarnya, sarapan pagi dalam jumlah yang mencukupi dapat membantu mengurangkan keletihan sepanjang hari, termasuk pada waktu siang.

Pada akhirnya, ini akan mengelakkan anda merasa terlalu letih pada siang hari, yang menyebabkan tidur siang terlalu lama dan mengurangkan aktiviti fizikal.

2. Bergerak banyak

Daripada menghabiskan terlalu banyak waktu untuk bersantai, menonton televisyen, atau perkara lain yang tidak terlalu banyak melakukan aktiviti fizikal, lebih baik anda menghabiskan lebih banyak masa dengan membersihkan rumah, berjalan santai, senaman ringan, dan aktiviti lain yang membuat tubuh anda eksklusif lebih banyak tenaga.

Sebabnya, aktiviti yang melibatkan kerja fizikal akan mengoptimumkan penggunaan oksigen dan peredaran darah di dalam badan dan otak. Ringkasnya, ia akan mengurangkan risiko pengumpulan kalori dalam badan selepas makan tengah hari.

3. Tidur sebentar

Menurut Sara C. Mednick, Ph.D., seorang penyelidik dari University of California Riverside, terdapat banyak faedah sihat untuk tidur siang. Dengan catatan, anda tidur sebentar, iaitu sekitar 15 hingga 20 minit. Masa yang dianggarkan ini cukup optimum untuk mengatur semula sistem dalam badan, meningkatkan prestasi badan, dan memulihkan tenaga yang hilang.