Kehamilan

Caesarean Kedua, Inilah Yang Perlu Tahu Ibu

Sekiranya anda menjalani caesar pertama, anda mungkin sudah membayangkan bagaimana menjalani pembedahan caesar kedua. Walau bagaimanapun, masih ada perkara yang perlu disiapkan oleh ibu untuk kelahiran caesar kedua walaupun mereka pernah melakukannya.

Sebab ibu perlu melakukan pembedahan caesar kedua

Bagi ibu yang telah menjalani pembedahan caesar, doktor boleh memilih cara yang selamat untuk kembali ke pembedahan caesar pada kelahiran berikutnya.

Walau bagaimanapun, ada yang mampu melakukan kelahiran secara spontan atau faraj. Secara umum, terdapat beberapa sebab mengapa doktor mengesyorkan kelahiran caesar.

Beberapa sebab doktor mengesyorkan kelahiran caesar, iaitu:

  • pelvis ibu kecil,
  • bayi besar di rahim,
  • terdapat kelainan pada bayi,
  • baby breech, dan
  • keadaan kesihatan tertentu (degupan jantung yang lemah pada ibu, risiko tinggi pecah rahim, persalinan terhalang).

Sekiranya seorang ibu mempunyai sejarah kelahiran caesar, ada banyak yang mengatakan bahawa pembedahan caesar kedua lebih selamat.

Walau bagaimanapun, menurut Catherine Y. Spong, MD, dari Institut Kesihatan Anak dan Pembangunan Manusia, terdapat beberapa risiko yang perlu disedari oleh ibu.

Sehingga kini, belum ada penyelidikan yang mencukupi untuk menjawab sama ada bahagian caesar adalah pilihan paling selamat selepas kelahiran caesar pertama.

Risiko yang mungkin berlaku semasa pembedahan caesar kedua

Ada yang tidak mengesyorkan kelahiran secara spontan selepas pembedahan caesar pada kelahiran sebelumnya.

Namun, kembali kepada perjanjian dan cadangan dari doktor kepada wanita hamil.

Anda perlu tahu, ada beberapa peningkatan risiko yang mungkin berlaku jika anda melakukan cesarean untuk kali kedua atau lebih.

Untuk memetik halaman Health Care Utah , Ibu yang mempunyai lebih daripada satu pembedahan caesar mungkin berisiko untuk:

  • berdarah,
  • jangkitan,
  • kecederaan pada saluran kencing dan
  • kecederaan usus.

Walau bagaimanapun, risiko kecederaan boleh menjadi lebih tinggi apabila seorang ibu kembali menjalani pembedahan caesar pada kehamilan berikutnya, yang berusia kurang dari 12 bulan.

Oleh itu, doktor biasanya mengesyorkan merancang kehamilan anda seterusnya satu tahun selepas kelahiran caesar. Ini supaya luka caesar dapat sembuh dan kuat.

Perkara yang perlu anda sediakan sebelum bahagian caesar kedua

Ketika ibu mendapat tahu dia akan menjalani pembedahan caesar, sudah ada sedikit persiapan sebelum memasuki bilik.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diketahui dan disiapkan oleh ibu untuk menjalani pembedahan caesar kedua.

1. Puasa

Biasanya doktor akan menasihati ibu untuk berpuasa 8 jam sebelum pembedahan. Namun, waktu berpuasa di setiap hospital adalah berbeza.

Ibu tidak boleh mengambil makanan dan minuman, termasuk air.

2. Mencukur rambut kemaluan

Jururawat akan menolong ibu mencukur rambut kemaluannya ketika hendak menjalani pembedahan caesar.

Mencukur rambut kemaluan sebelum bahagian caesar kedua bertujuan untuk mencegahnya menjadi tempat pembiakan kuman ketika nifas datang.

Darah nifas yang keluar setelah melahirkan akan sangat banyak. Sekiranya rambut kemaluan tidak pendek, ia boleh tersekat dan menjadi tempat pertumbuhan bakteria.

3. Jenis anestesia

Doktor akan menerangkan jenis anestesia yang akan anda lalui semasa pembedahan caesar kedua. Walaupun begitu, ibu tidak akan merasa sakit ketika mendapat suntikan anestetik.

Terdapat beberapa jenis anestesia untuk kelahiran caesar, seperti epidural dan tulang belakang. Jenis anestesia tulang belakang ini biasanya digunakan oleh doktor untuk kelahiran caesar yang dirancang.

Sementara itu, epidural biasanya digunakan untuk kelahiran caesar kecemasan. Kedua-dua jenis anestesia memastikan si ibu terjaga dan bernafas secara normal.

4. Menanyakan perincian mengenai menangani kesakitan

Bahagian caesar hanya memakan masa sekitar 30-60 minit. Selebihnya, ibu harus mengatasi kesakitan.

Walau bagaimanapun, tidak perlu risau kerana ibu boleh meminta doktor dengan seberapa terperinci bagaimana menguruskan kesakitan dan pemulihan selepas pembedahan caesar kedua.

Biasanya, ubat selepas pembedahan caesar akan dimasukkan melalui cecair intravena. Setelah badan lebih kuat, ibu boleh mengambil ubat secara lisan.

Selebihnya, ibu perlu tahu bagaimana mengatasi kesakitan di rumah dan bagaimana merawat luka caesar berdasarkan cadangan doktor.