Kesihatan Muskuloskeletal

Manfaat Duduk Tegak untuk Kesihatan Bukan Hanya untuk Postur

Postur mempunyai banyak faedah. Adakah anda ingin lebih yakin, bermotivasi tinggi atau melawan tekanan? Oleh itu, satu penyelesaian yang berkesan adalah duduk tegak.

Pelbagai Kebaikan Memperbaiki postur

Berikut adalah beberapa faedah yang boleh diperoleh

Lawan tekanan

Satu kejayaan baru dari University of Auckland yang menyatakan bahawa duduk dengan sikap tegak dapat melawan tekanan. Para penyelidik meminta para peserta untuk melengkapkan beberapa soal selidik yang dapat mempengaruhi mood, harga diri, dan gairah mereka. Semasa kajian, peserta ditugaskan secara rawak untuk duduk dalam dua postur yang berbeza. Satu kumpulan diarahkan untuk duduk dalam posisi tegak, sementara satu kumpulan diarahkan untuk duduk dalam posisi membungkuk.

Hasilnya, peserta dalam kumpulan posisi tegak melaporkan harga diri yang lebih baik dan merasa lebih bersemangat, bertenaga, dan tabah. Sementara itu, peserta dalam kumpulan posisi yang terbaring melaporkan merasa lebih takut, sensitif, gelisah, pendiam, pasif, lembap, dan mudah mengantuk.

Para penyelidik mengatakan bahawa di sebalik penemuan mereka mungkin ada kaitan dengan "kognisi terwujud" iaitu kemampuan berfikir yang lahir dari aktiviti motorik-sensori yang merupakan hasil interaksi manusia dengan persekitaran. Ini berlaku kerana peningkatan rangsangan fisiologi, seperti peningkatan tekanan darah yang memungkinkan tindak balas aktif untuk melawan tekanan.

Sebaliknya, para peserta dalam kelompok posisi membungkuk mempunyai gairah rendah, yang membuat mereka rentan terhadap tekanan. Ia dicirikan oleh tingkah laku pasif dan ketidakberdayaan tindak balas.

Membuat anda bernafas lebih baik

Sebilangan besar orang ketika di depan monitor condong ke depan atau membongkok. Walaupun anda tidak menyedarinya, ini menyebabkan sistem pernafasan anda tidak dapat berfungsi dengan baik. Sebabnya, kedudukan ini akan menyekat penyaluran oksigen ke sistem saraf dan organ yang memberi kesan terhadap prestasi mereka.

Sekiranya anda mahukan temu duga kerja, cuba kaedah ini. Duduk tegak dan lakukan teknik pernafasan perut untuk membantu anda mengendurkan otot tekak dan mengeluarkan suara yang lebih kuat. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai suara yang mendalam lebih cenderung menjadi pemimpin.

Mempunyai lebih banyak tenaga dan rasa optimis

Dr. Erik Peper, seorang profesor kesihatan holistik di San Francisco State University, telah melakukan penyelidikan tentang bagaimana postur tubuh dapat mempengaruhi mood, memberikan lebih banyak tenaga, dan bahkan melawan kemurungan. Dia mengukur tahap optimisme, tenaga, dan suasana hati pada siswa yang diminta berjalan lentur atau berjalan lompat.

Telah diketahui bahawa mereka yang melompat mempunyai tenaga yang lebih tinggi dan kurang tertekan daripada mereka yang membungkuk. Hal yang sama berlaku dalam posisi duduk, seperti kajian yang dilakukan oleh kajian University of Auckland.

Menjadikan tumpuan lebih baik

Tahukah anda bahawa otak manusia memerlukan 100 bilion neuron untuk terus berfungsi? Ini menyebabkan otak memerlukan pengambilan oksigen sekitar 20% untuk tetap berada dalam keadaan teratas. Semakin banyak oksigen yang kita dapatkan dengan duduk tegak, kita akan menjadi lebih pekat dan mempunyai fokus yang lebih baik.

Meningkatkan keyakinan diri

Apabila anda memasuki ruangan baru, postur anda adalah cerminan keperibadian anda. Sekiranya anda berdiri tegak, anda memancarkan keyakinan dan merasa lebih yakin. Semasa duduk dalam mesyuarat, kedudukan duduk juga menyampaikan mesej. Duduk tegak memberi isyarat ketegasan yang dikenali sebagai kekuatan pose. Tidak ada yang salah dengan mengingat bahawa bahasa badan kita seperti berdiri atau duduk adalah cerminan diri kita kepada orang lain mengenai pemikiran, sikap, dan emosi kita.

Elakkan sakit belakang

Dalam banyak kes, postur yang lemah ketika duduk adalah penyebab utama sakit belakang, pinggang, bahu dan leher. Sekiranya anda bekerja di hadapan skrin komputer setiap hari, perlu diperhatikan bahawa skrin komputer harus dibuat sesuai dengan mata. Memperhatikan kedudukan duduk adalah sangat penting kerana ia meletakkan lengkungan belakang pada kedudukan yang betul.