Kesihatan Seksual

Kondom digunakan dua kali, apa risiko yang mungkin berlaku?

Pernahkah anda terfikir untuk menggunakan kondom dua kali atau menggunakan kondom lama untuk menggunakannya lagi? Anda mungkin merasakan kaedah ini akan lebih berkesan dan menjimatkan. Lebih-lebih lagi, anda merasakan bahawa ia tidak akan membahayakan kesihatan anda, kerana kondom terpakai yang anda gunakan dua kali adalah kondom terpakai anda sendiri. Namun, bolehkah kondom digunakan hingga dua kali atau lebih? Cari jawapan di bawah.

Kenali pelbagai jenis kondom

Sebelum anda mengetahui sama ada kondom yang sama boleh digunakan dua kali atau tidak, ada baiknya jika anda mengetahui terlebih dahulu pelbagai jenis bahan kondom yang banyak digunakan secara umum.

Pertama, terdapat sejenis kondom yang terbuat dari getah, alias getah, yang berasal dari getah getah. Secara amnya, kondom ini lebih mahal daripada jenis kondom yang lain.

Malangnya, banyak orang alah kepada susu getah, yang boleh menyebabkan gatal, ruam merah, dan sensasi terbakar.

Nah, bagi anda yang alah kepada susu getah, anda boleh menggunakan kondom poliuretana, iaitu kondom yang diperbuat daripada bahan plastik sintetik, berwarna telus, dan tidak berbau.

Kondom ini lebih nipis dan kuat, tetapi malangnya kurang elastik daripada kondom lateks.

Terdapat juga kondom yang terbuat dari kulit binatang, seperti domba, yang dikenal sebagai kulit domba. Kondom jenis ini menawarkan kepekaan tinggi dan mempunyai sensasi semula jadi berbanding yang lain.

Tetapi sayangnya, kondom jenis ini tidak akan melindungi anda dan pasangan anda dari pelbagai jenis penyakit kelamin seperti gonorea, sifilis, atau HIV / AIDS. Kemudian, bolehkah kondom digunakan dua kali?

Bolehkah kondom digunakan dua kali?

Menurut artikel yang diterbitkan dalam Planned Parenthood, anda tidak dinasihatkan untuk menggunakan kondom yang sama dua kali atau lebih.

Ini bermaksud bahawa kondom terpakai tidak boleh digunakan dua kali dan anda hanya boleh menggunakan satu kondom sekali.

Masalahnya, masih banyak orang yang percaya bahawa kondom boleh digunakan dua kali dengan mencucinya dengan sabun dan kemudian mengeringkannya.

Selepas pembersihan, kondom yang dikitar semula dilincirkan dan kemudian digunakan semula untuk hubungan seks. Walau bagaimanapun, ini tidak dibenarkan.

Walaupun begitu, penggunaan kondom terpakai untuk seks pasti bukan cara yang betul dan tidak digalakkan.

Sentuhan dengan air dan bahan pencuci boleh merosakkan kekuatan bahan kondom, sehingga boleh bocor atau terkoyak setiap saat semasa digunakan.

Pada akhirnya, fungsi kondom untuk menampung sperma dan mencegah penularan penyakit kelamin tidak optimum.

Masalah yang timbul jika anda menggunakan kondom dua kali

Menggunakan kondom yang sama dua kali adalah kesalahan menggunakan kondom.

Di samping itu, terdapat pelbagai masalah yang timbul apabila kondom digunakan dua kali. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Risiko penularan penyakit kelamin semakin besar

Selain mencegah kehamilan, fungsi penggunaan kondom semasa hubungan seks adalah untuk mencegah penularan penyakit kelamin.

Sementara itu, jika anda menggunakan kondom dua kali dengan orang yang sama, dan nampaknya pasangan anda mempunyai penyakit kelamin, risiko anda dijangkiti penyakit ini lebih tinggi.

Walaupun anda mencuci kondom, anda tidak dapat menjamin bahawa anda telah mencucinya dengan bersih.

Terutama jika anda menggunakan kondom yang sama dengan orang yang berbeza.

Ini sama dengan anda menyebarkan cairan tubuh dari satu orang ke orang lain dan boleh meningkatkan risiko dijangkiti penyakit kelamin.

2. Meningkatkan risiko kehamilan

Apabila satu kondom digunakan dua kali, keberkesanannya menurun. Ini menyebabkan fungsinya mencegah kehamilan sehingga tidak optimum.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa kondom yang digunakan dua kali memberikan risiko yang lebih besar untuk hamil bagi pengguna.

Sebenarnya, semasa anda menggunakan kondom, harapannya adalah anda boleh melakukan hubungan seks dengan pasangan anda tanpa memikirkan risiko hamil.

Malangnya, jika kondom terpakai digunakan dua kali, risiko anda hamil walaupun selepas menggunakan kondom meningkat.

3. Keadaan kondom koyak

Kondom yang telah digunakan tidak boleh digunakan dua kali atau lebih. Sebabnya, kondom yang pernah digunakan sebelum ini akan meregang.

Ini menyebabkan saiz kondom mungkin tidak sama dengan ukuran sebelumnya.

Sekiranya terpaksa digunakan semula, kondom boleh terkoyak. Apabila kondom terkoyak, pelbagai masalah kesihatan seksual dapat terganggu kerana kondom terpakai yang terkoyak dianggap tidak berfungsi lagi.

Ini bermaksud bahawa anda dan pasangan tidak berguna menggunakan kondom yang koyak.

4. Ukuran kondom berubah dan tidak sesuai lagi

Sekiranya sebelum ini saiz kondom menyempit apabila digunakan semula, saiz kondom juga boleh meningkat. Dengan cara itu, apabila digunakan, ukuran kondom tidak lagi sesuai dengan ukuran zakar.

Ini bukan kerana anda membeli yang salah. Walau bagaimanapun, saiz kondom yang telah digunakan sebelum ini akan meregang sehingga bertambah besar.

Sekiranya anda berkeras menggunakan kondom bekas untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan, kemungkinan kondom itu akan kendur atau hilang.

Oleh itu, lebih baik menggunakan kondom baru daripada menggunakan kondom yang telah digunakan dua kali.

Apakah peraturan untuk membuang kondom dengan betul?

Sebilangan daripada anda mungkin tidak tahu cara membuang kondom dengan betul. Oleh itu, ingat perkara berikut.

Contohnya, jangan sekali-kali membuang kondom terpakai di tandas. Biasanya, ada orang yang tidak mahu penggunaan kondom diketahui oleh orang lain, jadi buang kondom terpakai di tandas.

Malangnya, ini tidak benar. Masalahnya ialah, kondom terpakai yang dibuang dengan cuai di tandas boleh menyebabkan tandas tersumbat.

Oleh itu, lakukan dengan cara yang selamat sekiranya anda ingin membuang kondom terpakai. Salah satu cara adalah dengan membungkus kondom dalam tisu, kemudian memasukkannya ke dalam beg kertas atau gulungan surat khabar.

Sekiranya ada, buang kondom ke tong sampah. Ini adalah kaedah ampuh untuk membuang kondom ke tong sampah tanpa diketahui oleh orang lain.

Beg plastik, bagaimanapun, tidak terurai dari masa ke masa, sehingga tidak seefektif bekas untuk membuang kondom terpakai anda.

Dengan membuang kondom ke dalam beg kertas, anda akan membantu sperma dan cecair lain di kondom itu terurai secara semula jadi bersama dengan serpihan lain.

Ini akan membantu merosakkan getah yang menutupi kondom. Ini akan membantu kondom rosak secara semula jadi.

Ini juga mengurangkan potensi kondom terpakai yang anda gunakan daripada digunakan lagi oleh orang lain yang menemui kondom anda di tong sampah.

Anda juga tidak dapat menjamin bahawa kondom tidak akan digunakan oleh orang lain, boleh?